1. 202 municipis tornen a l’escenari d’excepcionalitat per sequera i redueixen les restriccions d’aigua actuals per l’augment de les reserves dels embassaments
  2. La portaveu Plaja remarca que la “sequera no s’ha acabat”, però que les dades permeten revertir les limitacions
  3. El Govern amplia en 850 places la plantilla d’Educació per al curs que ve i crea el Programa de teràpies avançades i emergents en salut de Catalunya
  4. S’aprova el projecte de llei per erradicar l’amiant a Catalunya, que en permetrà l’eliminació eficient i segura en edificis i instal·lacions
El conseller Mascort i la portaveu Plaja durant la roda de premsa del Govern{"name":"2024/05/07/16/11/5d3dbd92-6400-45a5-9071-07bc4c92acb3.jpg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":141160}

El Govern ha aixecat la fase I d’emergència per sequera que afectava a prop de 6 milions de persones, principalment de l’àrea de Barcelona i Girona. D’aquesta manera, 202 municipis catalans de 14 comarques que depenen del sistema Ter-Llobregat baixaran de l’escenari d’emergència al d’excepcionalitat per sequera.

“Més infraestructures hídriques, l’augment de producció d’aigua regenerada i dessalada, la reducció dels consums i la pluja, finalment la pluja, ens permet sortir de l’emergència i aixecar restriccions”, ha anunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa d’aquest dimarts posterior al Consell Executiu. 

La portaveu ha remarcat que “la sequera no s’ha acabat”, però avui les dades objectives sí que permeten revertir les restriccions. “Vam dir que no les allargaríem ni un dia més del que fos necessari”, ha recordat Plaja, i “ho fem perquè amb la nova situació”tenim garantida l’aigua “almenys fins a finals d’any”.

La portaveu del Govern ha remarcat que la decisió de sortir de la fase I d’emergència per sequera s’ha pres com sempre seguint els criteris tècnics de la Comissió Interdepartamental de Sequera. La mesura es farà efectiva un cop es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), previsiblement dilluns que ve.

El nivell de reserves en els embassaments del sistema Ter-Llobregat se situa ara al 25,4%, amb una tendència creixent per les pluges i el desgel. El mes de febrer, quan es va declarar l’emergència per sequera, estaven per sota del 16%.

Les inversions per la sequera, al “ritme previst”

Amb el canvi d’escenari, el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha explicat que “millorem el semàfor de restriccions del sistema Ter-Llobregat. Avui tornem a l'escenari d'excepcionalitat i ens situa a la mateixa situació que l'estiu passat, però evidentment molt millor preparats com a país". Així, el conseller ha explicat que si el maig del 2023 el 65% de l’aigua que consumia el sistema Ter-Llobregat venia dels embassaments, avui ja només és del 50%.

El conseller ha informat que ara es retorna el cabal del riu al nivell d’excepcionalitat. Per exemple, el del Ter passa de 1.000 a 2.000 litres per segon i s’assegura una mínima collita” els pagesos del Ter, que són els que “han patit més restriccions juntament amb els de la Muga”, ha explicat Mascort. “Tothom ha estat a l’altura, primer els pagesos i també el conjunt de la ciutadania i empreses”, ha afegit.

Mascort ha apuntat que les inversions previstes per fer front a la sequera continuaran “al ritme previst” i s’avançaran les que es puguin. “No deixarem de fer cap inversió perquè plogui. El què fan aquestes pluges és allargar les nostres reserves i garantir l’aigua arreu del país", ha remarcat.

Mesures d’excepcionalitat

Les mesures en situació d’excepcionalitat fixen una dotació d’aigua per habitant i dia de 230 litres, quan en emergència era de 200 litres. També es modifiquen les mesures d’estalvi d’aigua, com per exemple, la dotació d’aigua per reg agrícola passa del 80% en emergència al 40% en excepcionalitat; o la dels usos industrials del 25% al 15%.

D’altra banda, en situació d’excepcionalitat es manté la prohibició d’omplir les piscines privades d’ús individual o unifamiliar.

Consulta totes les mesures en situació d’excepcionalitat al web de la Sequera de la Generalitat.

Pas endavant per retirar l’amiant

Pel què fa els acords, el Govern ha aprovat el projecte de llei per erradicar l’amiant a Catalunya. Es tracta d’un nou marc jurídic que, un cop l’aprovi al Parlament, permetrà avançar en l’eliminació eficient i segura de l’amiant d’edificis i instal·lacions.

La portaveu ha afirmat que la retirada de l’amiant “ha estat un tema central des de l’inici de la legislatura” i que la norma permetrà posar fi a la presència d’amiant i als efectes nocius que té sobre la salut de les persones”.

S’estima que a Catalunya hi ha prop de 4 milions de tones de fibrociment, la majoria amb amiant. La Generalitat treballa per complir els objectius de la UE, que recomana la retirada d’amiant de tots els edificis públics abans del 2028.

Més personal docent a les aules

En matèria d’educació, el Govern ha aprovat ampliar en 850 noves places la plantilla del Departament d’Educació per atendre les necessitats del nou curs escolar 2024-2025. “Seguim treballant per enfortir el nostre model educatiu. I això passa per posar més mestres a les aules”, ha remarcat la portaveu.

L’ampliació de plantilla permetrà afrontar les necessitats d’escolarització dels ensenyaments obligatoris i reforçarà l’escola inclusiva i la formació professional. Es distribueix de la següent manera:

  1. 519 dotacions de personal docent: 301 es destinaran a la formació professional i 218 a atendre les necessitats de l’educació inclusiva.
  2. 150 dotacions de personal d’administració i serveis de centres educatius, serveis centrals i serveis territorials del Departament d’Educació.
  3. 181 dotacions de professionals d’atenció educativa que es destinaran a atendre les necessitats d’escola inclusiva.

Impuls a noves teràpies en salut

De l’àmbit de salut, el Govern crea el Programa de teràpies avançades i emergents en salut de Catalunya. Es vol garantir l'accés als pacients de nous tractaments mèdics i potenciar la col·laboració entre el sector públic i el privat.

Plaja ha assenyalat que la finalitat és fer arribar “com més aviat millor als pacients que més ho necessitin” aquestes teràpies avançades i emergents. El Programa, que es coordinarà des del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, pretén incrementar la disponibilitat dels tractaments, augmentar-ne l’equitat i reduir-ne els costos.

Dol oficial per la mort de Joan Rigol

El Govern ha decretat per a demà, dimecres, un dia de dol oficial per la mort de Joan Rigol, qui va ser president del Parlament i conseller de Treball i de Cultura. La portaveu Plaja ha donat el condol en nom del Govern a la família i amics de Rigol, qui va ser condecorat amb la Creu de Sant Jordi per la seva dilatada trajectòria política.

La portaveu ha destacat el compromís de l’expresident del Parlament “amb els drets i les llibertats de Catalunya”, la seva “defensa de les institucions catalanes”i la capacitat de “construint ponts de trobada entre diferents sensibilitats”.

També, la portaveu Plaja ha donat en nom del Govern el condol al president Quim Torra i tota la família Torra Miró, per la pèrdua de la seva esposa, Carola Miró.

5  

Imatges

El president Aragonès durant el Consell Executiu (Autor: Arnau Carbonell)

El president Aragonès durant el Consell Executiu (Autor: Arnau Carbonell) 104064

El president Aragonès i els membres del Govern dirigint-se cap a la reunió del Consell Executiu (Autor: Arnau Carbonell)

El president Aragonès i els membres del Govern dirigint-se cap a la reunió del Consell Executiu (Autor: Arnau Carbonell) 162434

Reunió del Consell Executiu (Autor: Arnau Carbonell)

Reunió del Consell Executiu (Autor: Arnau Carbonell) 143347

El conseller Mascort i la portaveu Plaja durant la roda de premsa del Govern

El conseller Mascort i la portaveu Plaja durant la roda de premsa del Govern 141160

El conseller Mascort i la portaveu Plaja durant la roda de premsa del Govern

El conseller Mascort i la portaveu Plaja durant la roda de premsa del Govern 76537

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern (07.05.24)

Acords del Govern (07.05.24)
PDF | 378515