1. El Consell Executiu dona llum verda a l’acord que posa en marxa l’estratègia de renovació del sector públic per donar millor resposta a les necessitats socials i econòmiques del país
  2. El preu del lloguer a les zones de mercat residencial tensionat de Catalunya es conté, segons l’informe analitzat avui a la reunió del Govern
  3. Fixat el calendari per disposar de 280 hm3 més d’aigua el 2030 i no dependre de la pluja


Foto de la portaveu Paneque
La portaveu Paneque, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern (Rubén Moreno).
{"name":"2024/10/08/15/07/c8185c6e-d16b-4821-810d-b844f56441ac.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":"56445"}

El Govern ha aprovat l’acord per impulsar l’estratègia de transformació i millora dels serveis públics, presentada ahir en roda de premsa pel conseller de la Presidència, Albert Dalmau, que també inclou un pla de xoc amb 17 mesures d’aplicació urgent. L’estratègia preveu un procés gradual i profund de transformació i millora dels serveis públics, impulsant la renovació de la gestió pública per donar resposta a les actuals necessitats socials i econòmiques del país.

“Aquesta és una qüestió fonamental en la tercera gran transformació de Catalunya”, ha assegurat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu.

“Les dades indiquen que és més important que mai, avui, transformar per tornar a liderar en diferents àmbits”, motiu pel qual “l’actualització de l’administració” és un dels “objectius clau” del Govern, ha afegit.

La portaveu Paneque valora com a "molt positiva, ambiciosa i necessària" la reforma de l'administració pública.
{"name":"2024/10/08/15/04/da1084e8-66d7-4266-b310-18fd1746b0ca.mp4","author":"Govern","type":"1","location":"0","alt":"Tall de vídeo: La portaveu Paneque valora com a \"molt positiva, ambiciosa i necessària\" la reforma de l'administració pública.","aspect":"","amplada":"","alcada":"","weight":10259167}

Amb l’acord aprovat avui, s’inicia un camí “gradual, però ambiciós”, de mirada llarga, d’escoltar veus expertes independents de reconegut prestigi per aconseguir uns serveis públics de referència. Una Comissió d’Experts liderada per Carles Ramió situarà en el calendari un conjunt de propostes concretes en deu mesos, i una comissió interdepartamental en farà una valoració final en el termini de quatre mesos. Per tant, el Govern disposarà d’un full de ruta per a l’actualització i transformació de l’administració pública en catorze mesos.

Pel que fa al pla de 17 mesures urgents, la portaveu Paneque n’ha destacat la creació del Programa Noves Vocacions Professionals al Servei Públic, amb 2.000 places de pràctiques professionals remunerades; iniciar la creació d’un corpus normatiu perquè la Generalitat tingui una direcció pública professional, i l’impuls de l’atenció presencial sense necessitat de cita prèvia obligatòria en un període que no vaig més enllà dels nou mesos.


Contenció dels preus dels lloguers a les zones tensionades

D’altra banda, el Govern ha analitzat les dades del mercat de lloguer del segon trimestre de 2024 aportades pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. Es tracta de les primeres dades que es valoren amb un trimestre sencer de vigència de la regulació dels arrendaments que existeixen a les zones de mercat residencial tensat de Catalunya, d’acord amb la nova Llei estatal de l’Habitatge. Les estadístiques presentades mostren que s’ha frenat l’evolució dels preus del lloguer als 140 municipis on està vigent la contenció de rendes, i “avalen” el topall fixat per llei, segons ha destacat la portaveu Paneque.

Als 140 municipis amb arrendaments regulats s’arriba a un escenari d’evolució plana, amb un preu mitjà que es queda en els 865,56 euros. L’evolució a l’alça dels preus a la ciutat de Barcelona es frena i es queda en un 0,7% en la variable interanual, una estadística que mostra un descens del 5,2% si es compara l’evolució dels preus amb el primer trimestre de l’exercici en curs.

La portaveu Paneque assegura que les dades de l'informe sobre habitatge avalen el topall dels preus de lloguer en les zones tenses.
{"name":"2024/10/08/14/58/a165f8e7-e3d2-4dbc-8820-fbc0717ebc8f.mp4","author":"Govern","type":"1","location":"0","alt":"Tall de vídeo: La portaveu Paneque assegura que les dades de l'informe sobre habitatge avalen el topall dels preus de lloguer en les zones tenses.","aspect":"","amplada":"","alcada":"","weight":13009635}


280 hm3 més d’aigua el 2030, l’equivalent als pantans de Sau, la Baells i Riudecanyes

En la reunió d’avui, el Govern també ha detallat les actuacions que es duran a terme en els pròxims deu anys per deixar de dependre de l'aigua de la pluja i fer possible que el 70% de la demanda es pugui garantir amb recursos no convencionals. En l'horitzó del 2030, es disposarà de fins a 280 hm3 addicionals arran de l’increment de la dessalinització, la regeneració, el millor aprofitament d’aigua a la conca del Besòs i millores en els tractaments a la conca del Llobregat, entre d’altres. A més, la dessalinitzadora de l’Alt Empordà, amb una capacitat de 15 hm3, podria estar en servei a partir del 2032.

Aquestes mesures són estructurals, però el Govern també emprendrà accions urgents de manera immediata per incorporar 31 hm3 durant el 2025 i allunyar l’entrada en pitjors escenaris de sequera. Abans de finals d’enguany, es millorarà la potabilitzadora d’Empuriabrava i es farà una aportació d’aigua regenerada des de la depuradora de Figueres fins al riu la Muga a l’altura de Pont de Molins.

De cara al 2025, algunes de les actuacions que permetran incrementar el volum d’aigua disponible són, entre d’altres, les dessalinitzadores mòbils de Roses; l’ampliació de la potabilitzadora de la Trinitat; els nous pous de Sant Joan Despí; la potabilitzadora de l’Estrella; la recuperació de pous en l’àmbit del Ter Llobregat, Baix Camp, Priorat i Muga i l’aprofitament dels pous de Montcada.

La portaveu Paneque confia que amb les mesures d’urgència es guanyaran 31 hm3 d'aigua durant el 2025 i s'evitarà l’entrada en pitjors escenaris de sequera.
{"name":"2024/10/08/14/37/5d6d3532-9153-4cff-b9fb-a3c6aaed0bf4.mp4","author":"Govern","type":"1","location":"0","alt":"Tall de vídeo: La portaveu Paneque confia que amb les mesures d’urgència es guanyaran 31 hm3 d'aigua durant el 2025 i s'evitarà l’entrada en pitjors escenaris de sequera. ","aspect":"","amplada":"","alcada":"","weight":6524398}

Finalment, el Govern també ha donat llum verda a una aportació de 26,4 milions d’euros al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), un import que es destinarà principalment a millorar infraestructures educatives, i a una inversió de 65 milions per a la renovació de Fira 2000.

3  

Imatges

Reunió del Consell Executiu (Autor: Rubén Moreno)

Reunió del Consell Executiu (Autor: Rubén Moreno) 3736404

Foto de la roda de premsa (Rubén Moreno)

Foto de la roda de premsa (Rubén Moreno) 56445

Reunió del Consell Executiu (Autor: Rubén Moreno)

Reunió del Consell Executiu (Autor: Rubén Moreno) 2995670

2  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 1124070

Informe sobre les previsions i actuacions en
escenari de Canvi Climàtic a Catalunya

Informe sobre les previsions i actuacions en escenari de Canvi Climàtic a Catalunya
PDF | 827489