El portaveu del Govern en la compareixença posterior a la reunió del Consell Executiu

El Govern dividirà en tres avantprojectes la "llei òmnibus", fruit del diàleg amb els grups parlamentaris

query_builder   28 juny 2011 17:13

thumb_up Acords del Govern

El Govern dividirà en tres avantprojectes la "llei òmnibus", fruit del diàleg amb els grups parlamentaris

  • El Consell Executiu acorda dividir la nova norma en un avantprojecte de simplificació, un d'agilitat i reestructuració administrativa i un de promoció de l'activitat econòmica
  • El portaveu del Govern, Francesc Homs, respon Rodríguez Zapatero que abans de proposar una norma de despesa a les comunitats autònomes "pagui el que deu a Catalunya"
El portaveu del Govern durant la compareixença posterior a la reunió del Consell Executiu
El Govern tramitarà l’avantprojecte de llei de simplificació, d’agilitat i reestructuració administrativa i de promoció econòmica en tres avantprojectes de llei, atenent les peticions de diversos grups parlamentaris. La norma es dividirà en un primer avantprojecte de simplificació, un altre d'agilitat i reestructuració administrativa i un tercer de promoció econòmica. Així ho ha anunciat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

El portaveu ha destacat que hi ha coincidència entre l’Executiu i l’oposició de la “necessitat de tirar endavant aquestes mesures per simplificar la normativa i la burocràcia” i que puguin estar enllestides a principis de l’any vinent.  Per aquest motiu, segons ha explicat, i “analitzant en allò que coincidíem i no el que ens separava”, el Govern “s’ha avingut” a presentar aquests tres avantprojectes de llei dimarts de la setmana que ve, “perquè això pugui ser debatut en el ple del Parlament”. Homs ha valorat com a ”òptima” la decisió del Govern de dividir en tres la llei, ja que “es manté la voluntat del Govern d’abordar unes quantes qüestions que plantejava aquest avantprojecte tal com estava inicialment”, alhora que aquesta separació “de segur que facilitarà les coses en la tramitació parlamentària”.  
 
Anant més al detall de cadascun dels avantprojectes de llei, Homs ha avançat que el de simplificació comptaria amb mesures com avançar en la substitució del règim d’autorització pel de comunicació responsable; la supressió d’alguns registres i l’eliminació d’alguns procediments per simplificar la tramitació de plans i programes sotmesos, per exemple, a qüestions com les de l’avaluació ambiental. Pel que fa a la reestructuració administrativa, s’hi inclourien la supressió o la simplificació d’alguns organismes públics. Finalment, en el dedicat a la promoció de l’activitat econòmica, destaquen les mesures de liberalització en relació amb el sector del comerç, les encaminades a potenciar i millorar els establiments i serveis turístics i les destinades a dinamitzar el model empresarial català.

El portaveu també ha anunciat que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) en quedarien fora, i que el Govern no descarta que altres qüestions, com urbanisme, també puguin ser tramitades a banda.
 
Pel que fa a l’anunci del president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que proposarà en el proper Consell de Política Fiscal i Financera una norma de despesa per a les comunitats autònomes, el portaveu del Govern ha recordat que el que li agradaria sentir dir a Zapatero és que “complirà amb el fons de competitivitat”. “Si no es paga el que es deu, com es pot exigir que no es gasti el que estem obligats a gastar per les competències que tenim?, ha reiterat Homs, que ha afegit que “l’especialitat del senyor Rodríguez Zapatero és no complir amb Catalunya amb allò que ens deu i, això sí, exigir com hem de gastar o deixar de gastar allò que forma part de les nostres competències”.

Tot i constatar que la posició de Zapatero “no és nova”, Homs ha apuntat que amb aquesta proposta, que Zapatero ha formulat en el debat de política general, “ara del que es tracta és de collar-nos, dir-nos com hem de gastar els diners. Vol dir que anem a eliminar l’autonomia, i això el Govern no ho comparteix i no ho acceptarem de cap de les maneres”, ha reblat el portaveu.
 
Modificació del llibre III del Codi civil per impulsar la creació de fundacions i agilitar-ne l’organització i funcionament

El Govern també ha aprovat avui iniciar la tramitació de l’Avantprojecte de llei que modificarà la Llei 4/2008, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques. L’objectiu és impulsar la creació de fundacions i agilitar-ne l’organització i el funcionament.

La proposta pretén evitar l’intervencionisme i l’excés de regulació de la Llei aprovada el 2008, que ha suposat un fre a la creació de noves fundacions. Segons ha lamentat el portaveu del Govern, amb aquesta normativa  “les coses no han acabat de funcionar i diverses fundacions han marxat de Catalunya perquè els costos per inscriure’s en el registre són superiors als d’altres comunitats”.

En aquest sentit, la modificació de la llei recull reducció del capital inicial per constituir una fundació, que passa de 60.000 a 30.000 euros. El portaveu ha constatat que el nombre de fundacions registrades a Catalunya s’ha reduït “dràsticament” d’ençà de l’aprovació de la norma: 128 el 2008; 61 el 2009; 59 el 2010 i 21 aquest any. Per aquest motiu, ha considerat “necessaris” aquests ajustos perquè aquestes institucions, amb una llarga tradició al país, “es puguin desenvolupar amb totes les garanties”.

1  

Imatges

Fotografia del portaveu del Govern

Fotografia del portaveu del Govern 658

2  

Vídeos

Tall de vídeo: el portaveu anuncia que el Govern tramitarà la futura 'llei òmnibus' en tres avantprojectes de llei

Tall de vídeo: Homs adverteix al govern espanyol que abans d'exigir pagui el que deu

2  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 999

Fotografia del Consell Executiu

Fotografia del Consell Executiu
JPG | 753