• Les mesures tenen la finalitat de facilitar temporalment una pràctica professional a les persones beneficiàries
  • El conseller Mena creu que l’economia catalana ha de tendir a “deixar de ser una economia subsidiada” per ser una economia “activada laboralment”
  • El Govern està convençut que l’ampli suport social que té el concert econòmic es traduirà en un ampli acord polític
El conseller Mena durant la roda de premsa del Govern
El Govern ha provat avui un paquet de deu mesures urgents adreçades a aturats de llarga durada per tal “millorar la seva ocupabilitat”. El conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha explicat que el “pla de xoc” dóna compliment a la resolució del Parlament de Catalunya derivada del Debat de Política General i vol donar resposta urgent a la “situació d’incertesa” produïda per la crisi del deute sobiràque el mes de setembre ha invertit la “tendència a l’estabilitat d’ocupació” que s’estava assolint en els darrers mesos. Mena, que avui ha comparegut juntament amb el portaveu a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, ha subratllat que aquests paquet de mesures respon al  convenciment que l’economia catalana ha de tendir a “deixar de ser una economia subsidiada” per ser una economia sinó “activada laboralment”.

L’objectiu de les mesures és pal·liar l’estat de les persones en atur que s’han quedat o es quedaran sense cobertura de prestacions o subsidis econòmics. En total el Govern “invertirà prop de 60 milions d’euros” amb unes mesures que es calcula que beneficiaran unes “60.000 persones”. Aquest conjunt de mesures urgents “s’aplicaran de manera transitòria” i enllaçaran amb el Pla de Polítiques Actives per a 2012 en el marc d’Estratègia Catalana per l’Ocupació.
 
Les mesures tenen la finalitat de facilitar temporalment una pràctica professional a les persones beneficiàries “amb la voluntat d’activar-les després de llargs períodes de desocupació”. Alhora, l’Executiu pretén afavorir la requalificació laboral d’aquestes persones a través de la recuperació de competències transversals i l’obtenció d’una experiència professional.
 
Entre aquestes mesures destaquen les que enforteixen els mecanismes de col·laboració público-privada en la intermediació especialitzada per a col·lectius amb dificultats d’accés al mercat de treball. Altres faciliten un contracte de treball mitjançant l’impuls de diverses fórmules de subvenció de la contractació a entitats locals, entitats sense ànim de lucre i empreses de menys de 25 treballadors.
 
Paral·lelament a aquestes mesures el Consell Executiu també ha aprovat la subscripció del nou conveni de col·laboració entre l’Administració de la Generalitat i el Servei Públic d’Ocupació Estatal, que permetrà reorganitzar en profunditat les 70 oficines de treball del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i convertir-les en una xarxa adreçada a orientar a les persones en atur que necessiten millorar la seva ocupabilitat i trobar una feina.  El nou acord “delimita clarament les competències de les dues administracions”, permetrà alliberar personal del SOC que realitza tràmits competència de l’Estat i que es dedicarà en exclusiva al servei d’orientació laboral, millora de l’ocupabilitat i la recerca de feina.
 
Pacte fiscal
Divendres vinent s’han d’aprovar les conclusions de la Comissió d'estudi d'un nou model de finançament basat en el concert econòmic, conclusions que, segons Francesc Homs, ja compten amb una “majoria absoluta”.  Tot i això el Govern no descarta poder arribar a assolir un gran consens polític i es compromet a fer  tot el possible per assolir-lo amb  “l’esperança que això s’acabarà produint”.  
El portaveu del Govern  s’ha referit a les dades de l’enquesta del CEO, fetes publiques avui, que reflecteixen que un 75% dels enquestats estaria a favor que les administracions catalanes recaptin i distribueixin els impostos que es paguen a Catalunya. En aquets sentit Homs s’ha mostrat convençut que “l’ampli suport social que té el concert econòmic es traduirà en un ampli acord polític”.

Altres acords de Govern
El Govern també ha aprovat un document amb les dotze propostes de Catalunya per a l’elaboració de l’Esborrany Zero de la Conferència de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible Rio + 20, que serà el document de partida de les negociacions de la trobada que es farà l’any vinent a Rio de Janeiro.Les aportacions de Catalunya sorgeixen no només des del Govern sinó també dels actors econòmics, socials, científics i d’altres ens governamentals a través d’un procés de reflexió i debat impulsat a l’entorn de Rio+20. Aquest procés ha culminat amb el document que el Govern ha aprovat avui.

3  

Imatges

Fotografia de la roda de premsa del Govern. Autor:Rubén Moreno

Fotografia de la roda de premsa del Govern. Autor:Rubén Moreno 2103

Fotografia de la roda de premsa del Govern. Autor:Rubén Moreno

Fotografia de la roda de premsa del Govern. Autor:Rubén Moreno 2015

Fotografia del Consell Executiu. Autor: Jordi Bedmar

Fotografia del Consell Executiu. Autor: Jordi Bedmar 656

2  

Vídeos

Video: portaveu sobre el pacte fiscal

Roda de premsa íntegra

2  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 939

Vídeo: tall el conseller Mena

Vídeo: tall el conseller Mena
FLV | 1584