Les 17 persones afectades de grip nova a Catalunya ja han acabat el tractament

Les 17 persones afectades de grip nova a Catalunya ja han acabat el tractament

query_builder   5 maig 2009 15:50

thumb_up Acords del Govern

Les 17 persones afectades de grip nova a Catalunya ja han acabat el tractament

  
  • Hi ha 12 casos pendents de confirmar que també presenten un quadre clínic lleu i evolucionen favorablement als seus domicilis
  • La consellera Geli ha posat de relleu que el nombre de casos sospitosos detectats ha entrat en una fase d’estabilització
  • El Govern ha impulsat l’inici de les obres del futur Eix Diagonal i la millora dels accessos a les estacions d’esquí
  • També ha acordat iniciar el procés per declarar la sardana dansa nacional de Catalunya
 
El Govern ha fet balanç avui del seguiment i evolució dels casos de grip nova detectats a Catalunya des de l’inici de l’epidèmia i ha constatat que les 17 persones afectades per aquest tipus de grip ja han acabat el tractament i han rebut l’alta mèdica. Així ho ha explicat la consellera de Salut, Marina Geli, que ha comparegut en la roda de premsa posterior a la reunió de Govern juntament amb la directora del comunicació, Aurora Masip.
 
A data d’avui, a Catalunya han estat identificades un total de 17 persones afectades pel brot humà del virus de la grip A/H1N1, segons han confirmat els resultats de les anàlisis fetes al laboratori del Centro Nacional de Microbiología de Majadahonda. “Tots aquests ja han acabat el tractament i fan vida normal”, ha afirmat la consellera, que explicat que a banda d’aquests afectats, hi ha 12 casos més que estan en estudi i pendents de confirmar o de descartar si es tracta de casos del brot humà de la grip A/H1N1. De la mateixa manera, tots ells presenten simptomatologia molt lleu, evolució favorable i resten als seus domicilis.
 
La consellera Geli ha posat de relleu que el nombre de casos sospitosos detectats ha entrat en una fase d’estabilització i ha reiterat que la situació actual és de calma, d’”alerta i no d’alarma”, en un context en què “els casos que tenim són molt benignes”, ha insistit. El Govern té “total disponibilitat de medicació” i podria tractar fins a un total de 58.000 persones afectades pel virus, ha recordat. Fins ara, hi ha un univers de 300 persones tractades a Catalunya com a mesures establertes de prevenció.
 
Pel que fa als protocols de prevenció aplicats en l’arribada de passatgers als aeroports, la consellera ha reiterat que totes les institucions estan treballant “intensivament i la ministre de Sanitat i el ministre de Foment van actualitzar ahir tots els protocols a l’aeroport i als ports”. La consellera ha anunciat que els serveis de salut han descartat que el viatger detectat aquest matí a l’aeroport del Prat estigués afectat per grip nova.
 
Pel que fa a al tancament de les fronteres a la importació de productes porcins per part de la Xina i Rússia, Geli ha explicat que des d’ahir mateix el Govern de la Generalitat, ha començat “gestions diplomàtiques” juntament amb el Govern espanyol i en col·laboració amb el sector, atès que “no hi ha cap risc pel consum de carn i porc i no té cap sentit la mesura del tancament de fronteres de la importació”, ha insistit. La consellera ha reiterat que la ingesta de porc “no comporta cap risc” ja que “el contagi a través dels aliments no té cap sentit des del punt de vista científic”.
 
Impuls per iniciar les obres del futur Eix Diagonal i millora dels accessos a les estacions d’esquí
 
El Govern ha donat un pas més per a l’inici de les obres del futur Eix Diagonal entre Vilanova i la Geltrú (Garraf) i Manresa (Bages) amb l’aprovació de la declaració d’ocupació dels béns i drets afectats pels treballs de construcció del nou eix viari. Les obres i la gestió de la infraestructura van ser adjudicades a finals d’any per un import de 420,8 milions d’euros i està previst que els treballs comencin de manera esglaonada a finals d’aquest 2009 i que acabin el 2012. Aquest nou eix viari que tindrà 67 quilòmetres de longitud i inclourà 35 quilòmetres de nova carretera, 13 dels quals seran autovia.
 
El nou Eix Diagonal permetrà millorar l’accés entre el litoral i les comarques centrals de Catalunya, i constitueix una de les obres viàries de més abast i més destacades del Govern de la Generalitat.
 
En l’àmbit de les infraestructures, el Govern ha acordat també destinar 600.000 euros a una línia d’ajuts per a ajuntaments i empreses gestores d’estacions de muntanya que vulguin adequar i condicionar els accessos a les instal·lacions d’esquí. Aquests ajuts s’emmarquen en les estratègies de treball fixades pel Pla director de les estacions de muntanya, aprovat pel Govern el maig de 2006, i permetran al Departament de Política Territorial i Obres Públiques obrir, properament, una convocatòria d’ajuts amb la finalitat, precisament, d’impulsar la millora i el manteniment dels accessos als complexos d’esquí, així com augmentar-ne la senyalització i la seguretat.
 
Millora del sanejament de les aigües de les dues Nogueres i de la canalització d’un torrent al Baix Llobregat
 
El Govern ha aprovat també la construcció de la depuradora i col·lectors en alta de Vilaller (Alta Ribagorça) i de Salàs de Pallars (Pallars Jussà), actuacions amb un cost aproximat de 2,9 milions d’euros -i finançades en un 80% pel Fons de Cohesió de la Unió Europea- gràcies a les quals s’aconseguirà una important i imprescindible millora sanitària i mediambiental tant de les conques de la Noguera Ribagorçana i la Noguera Pallaresa com de l’entorn general de Vilaller i de Salàs de Pallars.
Les depuradores de Vilaller i Salàs de Pallars, competència de l’Agència Catalana de l’Aigua, donaran servei a 1.700 i 950 habitants respectivament.
 
D’altra banda, en l’àmbit de millorar les canalitzacions i la recollida de les aigües pluvials, el Govern ha accelerat la construcció de la canalització i el drenatge del torrent Fondo al seu pas pels termes municipals de Viladecans i Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat): L’objectiu és evitar el risc d’inundacions en cas de pluges fortes en aquesta zona, atès que actualment no hi ha sortida d’aigua. Amb aquest objectiu, ha declarat l’ocupació urgent dels béns i drets afectats per aquesta obra, que també inclou la construcció d’un embassament i un canal de desguàs fins la Riera Roja.
 
Els pescadors i armadors aturats podran acollir-se a una línia de préstecs
 
El Consell de Govern també ha decidit obrir dues línies de préstec destinades als armadors d’embarcacions, d’una banda, i als pescadors de la flota d’arrossegament dels ports de Tarragona i de palangre de superfície dels ports de Catalunya, de l’altra. Gestionades a través de l’Institut Català del Crèdit Agrari (ICCA), aquestes ajudes tenen l’objectiu de pal·liar els efectes de la paralització de l’activitat pesquera, que té una durada de dos mesos. L’import dels dos tipus de préstecs supera els dos milions d’euros i beneficia 745 pescadors i 154 armadors
 
 
Primers passos per crear l’Agència d’Avaluació de l’Educació a Catalunya
 
El Govern ha fet avui el primer pas per a la creació de la futura Agència d’Avaluació de l’Educació, prevista al projecte de Llei d’educació de Catalunya que està tramitant el Parlament i ha aprovat el Programa que ha de definir el nou model d’avaluació del sistema educatiu no universitari, i posar les bases de la futura Agència d’Avaluació. Aquest Programa té com a objectiu principal fixar els nous mecanismes i estructures que s’utilitzaran en els propers anys per analitzar i avaluar el sistema educatiu, i per desenvolupar tasques de prospecció educativa. 
 
El Govern ha aprovat dos acords més en l’àmbit de l’educació, el primer estableix que els professionals del sector públic amb experiència en l'activitat docent podran fer de professors d’FP. Així, s’acorda que les persones amb experiència professional en l'activitat docent que treballen en el sector públic puguin ser contractades com a professorat especialista d'ensenyaments de Formació Professional. Segons l’acord, podran exercir un màxim de 18 hores i 45 minuts setmanals en diversos cicles formatius de grau mitjà i superior.
 
D’altra banda, el Govern també ha signat un conveni amb l’Ajuntament de Vic per a la construcció del nou IES La Plana de Vic.
 
 
Primers passos per convertir la Sardana en dansa nacional de Catalunya
 
El Govern ha acordat avui iniciar el procés que permeti declarar la sardana dansa nacional de Catalunya en el marc de la regulació del patrimoni cultural intangible i recull així la demanda de la Federació Sardanista i de diversos ajuntaments catalans. La sardana és una de les expressions més rellevants de la cultura popular i tradicional catalana i és considerada per bona part de la ciutadania de Catalunya com a dansa nacional; en aquest sentit, cada any es fan més de 3.500 ballades o audicions de sardana a Catalunya.
 
En l’àmbit cultural, el Govern ha decidit declarar béns culturals d’interès nacional les torres de Cal Jeroni i Cal Xacó de Creixell, que formaven part de les muralles que envoltaven el municipi de Creixell (Tarragonès); la factoria tèxtil Can Miralda-Els Panyos de Manresa (Bages) –la fàbrica de riu més antiga de Catalunya que es conserva amb les característiques originals- i els següents monuments de Gandesa (Terra Alta): l’Església de la Mare de Déu de l’Assumpció, la Casa de la Villa Vella i la Presó de la castellania.
 
Altres acords del Govern
 
Entre la resta d’acords aprovats, el Govern ha acordat signar properament un conveni amb el Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló per consolidar els vincles i la cooperació bilateralen àrees d’interès comú com les infraestructures, l’educació, l’ocupació, el turisme, la llengua o la cooperació regional i transfronterera. També ha acordat subvencionar amb més de 7,4 milions d’euros les fundacions Miró i Tàpies amb l’objectiu de finançar obres de reforma i millora de les instal·lacions per garantir el manteniment i la conservació de les seus de les dues fundacions, i ha autoritzat l’Institut Català de Nanotecnologia a subscriure una operació d’endeutament per valor d’1,5 milions d’euros per a la compra de material d’alta tecnologia.

2  

Imatges

Fotografia del Consell de Govern. (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia del Consell de Govern. (Autor: Rubén Moreno) 1059

Fotografia de la consellera Geli durant la roda de premsa. (Autor: Rubén Moreno).

Fotografia de la consellera Geli durant la roda de premsa. (Autor: Rubén Moreno). 1164

5  

Vídeos

Vídeo 1: la consellera Geli assegura que els 17 casos confirmats de grip nova a Catalunya ja estan donats d'alta.

Vídeo 2: la consellera Geli recorda que el consum de carn de porc no és una via de contagi de la grip nova.

Vídeo 3: la consellera Geli explica que es troben activats els protocols als aeroports i ports i que els casos de grip són molt benignes.

Vídeo 4: intervenció completa de la consellera Geli sobre la grip nova.

Roda de premsa

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern del 5 de maig de 2009 (PDF)

Acords de Govern del 5 de maig de 2009 (PDF)
PDF | 467

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined