• Amb el nou sistema, aproximadament el 60% dels estudiants es beneficiarà d’una Beca Equitat, que garanteix que ningú quedi fora de la universitat per motius econòmics
  • El Govern també obre un procés de negociació amb l’estat per modificar la llei d’estabilitat pressupostària. “Si no es pot modificar presentarem recurs al Tribunal Constitucional”, ha explicat el portaveu del Govern, Francesc Homs
  • A dos dies de la cimera del pacte fiscal, Homs ha detallat que el Govern encara la reunió amb la voluntat de “fer les coses d’una manera el més inclusiva possible però sense desnaturalitzar el contingut de la proposta”
Tall de vídeo del portaveu
El Govern ha aprovat el nou sistema de preus públics universitaris, que per primer cop s’estableixen en funció del nivell de renda familiar i del rendiment acadèmic. D’acord amb el nou sistema, únicament, les rendes altes aportaran el 25% del cost dels estudis. Així es concreta que l’increment mitjà dels preus públics per al curs 2012-13 és del 37,5%.
 
El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha destacat que “el 60% dels estudiants es beneficiaran de beca”, ja que el Govern “reforça” el sistema de beques propi amb les beques Equitat, a les quals es destinaran 35 milions d’euros, i les beques Excel·lència. “D’aquesta manera”, ha assegurat Homs, “es garanteix que ningú quedi fora de la universitat per motius econòmics”. “Aquest és el propòsit que té el Govern i particularment en els temps que corren té tot el sentit del món que sigui així", ha explicat.
 
Per determinar els estudiants que obtenen una Beca Equitat, la nova política de preus i beques estableix sis llindars diferents de preus segons el nivell de renda i el nombre de membres de la unitat familiar. El llindar 0 és el corresponent als estudiants que compleixen els requisits per accedir a una beca del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports (MECD). Aquests estudiants tindran una Beca Equitat complementària per garantir la gratuïtat dels seus estudis ja que per primera vegada el Govern espanyol no cobreix l’exempció total de la matrícula.
 
Els estudiants dels cinc llindars següents (de l’1 al 5) rebran una Beca Equitat variable que els permetrà beneficiar-se d’un estalvi d’entre el 50% i el 10%. Els estudiants del llindar 6 pagaran el preu màxim, establert en el 25% del cost total dels estudis.
 
Des d’avui, el Govern ha posat en funcionament el web www.matriculauniversitaria.cat, destinat als més de 200.000 estudiants universitaris, on s’informa del nou sistema de preus públics universitaris i es facilita i orienta sobre el procés a seguir per a la matriculació i la sol·licitud de beques i altres tipus d’ajuts als estudis.
 
 
Obertura de negociacions per modificar la llei d’estabilitat pressupostària estatal
 
El Govern també ha acordat, a partir del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries de la setmana passada, plantejar al govern espanyol l’inici d’un procés de negociació, en el marc de la comissió bilateral Generalitat-Estat, per modificar l’article de la llei d’estabilitat pressupostària estatal que obliga a destinar els superàvits a cancel·lar deute més enllà de si s’està complint amb els requeriments o no. “Hi havia un compromís de l’estat espanyol d’ajustar el que preveu l’article 32 de la llei”, ha recordat, qui ha afegit que “si no es pot modificar, el govern presentarà el corresponent recurs al Tribunal Constitucional”.
 
El portaveu també ha anunciat, vist que l’administració de l’estat “manifestament no compleix les sentències del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem respecte de les convocatòries de subvencions en polítiques socials”, que el Govern posarà de manifest davant les institucions europees “el fet que passi una cosa sorprenent: que l’administració de l’estat estableix programes de despesa sobre aspectes en els quals no té competències”.
 
Cimera del pacte fiscal
 
A dos dies de la segona cimera del Govern i els partits polítics sobre el pacte fiscal, que se celebrarà aquest dijous al Palau de la Generalitat, Homs ha constatat que en les converses que s’han mantingut fins ara “hi ha hagut moviments interessants per part de tothom” i ha detallat que el Govern encara la reunió amb la voluntat de “fer les coses d’una manera el més inclusiva possible però sense desnaturalitzar el contingut de la proposta”.
 
El portaveu ha considerat que “dijous serà una oportunitat per avançar des del punt de vista del contingut” i per tractar amb els grups com s’orienta la votació, ja que “no estem davant de l’aprovació d’un projecte de llei sinó d’un posicionament polític que mandati el govern de Catalunya davant una negociació”.
 
 
Impacte econòmic de les resolucions aprovades per l’oposició en el ple de les retallades: més de 1.000 milions d’euros
 
Pel que fa a l’impacte econòmic de les resolucions aprovades pel Parlament en el ple monogràfic sobre les retallades de la setmana passada, Homs l’ha xifrat provisionalment en “més de 1.000 milions d’euros”, a l’espera que el Govern en tanqui la quantificació definitiva. Homs ha destacat “l’originalitat” d’unes propostes de l’oposició que, en un ple sobre ajustos, “es presenta amb mesures que generen més despesa i amb cap proposta d’estalvi”. En aquest sentit, Homs ha lamentat que “aquest tipus de missatges generen confusió perquè s’aprova al Parlament una cosa que no es pot complir, perquè o es canvia la llei de pressupostos o no ens poden instar a que gastem 1.000 milions més”.
 

5  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 239

Foto del Consell Executiu

Foto del Consell Executiu
JPG | 365

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno
JPG | 639

Tall de vídeo del portaveu Homs sobre els preus universitaris

Tall de vídeo del portaveu Homs sobre els preus universitaris
FLV | 2370

Tall de vídeo del portaveu Homs sobre l'impacte econòmic del ple de les retallades

Tall de vídeo del portaveu Homs sobre l'impacte econòmic del ple de les retallades
FLV | 2642