Homs i Mas Colell durant la roda de premsa dels Acords de Govern

El Govern prorroga els pressupostos de la Generalitat per al 2013 i reclama un objectiu de dèficit de l'1,5%

query_builder   27 desembre 2012 22:30

thumb_up Acords del Govern

El Govern prorroga els pressupostos de la Generalitat per al 2013 i reclama un objectiu de dèficit de l'1,5%

  • El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, espera que “s’imposi el sentit comú” i l’objectiu de dèficit per a l’any vinent sigui d’un 1,5% i no del 0,7% actual o si no “el sacrifici que representarà sobre la població serà molt gran”
  • Mas-Colell assegura que els nous pressupostos prioritzaran la despesa social i les mesures d’estímul de l’activitat econòmica
  • El Govern també aprova la modificació de l’impost de patrimoni, que situa el llindar mínim exempt en 500.000 euros i apuja entre un 5% i un 10% el tipus de gravamen per recaptar uns 93 milions d’euros
Consellers Homs i Mas-Colell
El nou Consell Executiu ha aprovat avui, en la seva primera reunió, el decret de pròrroga dels pressupostos de la Generalitat per al 2012, que seran vigents fins a l’aprovació i la publicació dels comptes per al 2013. La norma que s’ha aprovat avui consolida els ajustos que s’han aplicat al llarg d’aquest any i manté el principi de prudència pel que fa a les perspectives fiscals del 2013.
 
Així ho han explicat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que han comparegut conjuntament en roda de premsa després de la reunió de l’Executiu.
 
De cara a l’elaboració dels nous pressupostos, que es presentaran al Parlament entre finals de febrer i principis de març, el titular d’Economia i Coneixement ha esperat que “s’imposi el sentit comú” i que el govern central “flexibilitzi l’objectiu de dèficit del 0,7%”, un objectiu que ha qualificat de “barbaritat fora de la lògica econòmica” en un context de crisi. En cas contrari, ha advertit, “haurem de tocar os i el sacrifici que representarà sobre la població serà molt gran”. Mas-Colell ha fet extensiva aquesta petició a la Unió Europea: “Han d’entendre que el que fan és imposar patiment sobre els ciutadans, i fins i tot l’FMI diu que és excessiu”.
 
Per aquest motiu, el conseller d’Economia proposa ampliar aquest límit fins a l’1,5%, una xifra “raonable” que representa una tercera part de l’objectiu que té l’estat espanyol pel 2013, donat que les comunitats autònomes són responsables d’una tercera part de la despesa de les autonomies. Imposar el 0,7% de dèficit, que suposa un ajustament equivalent a tot el que s’ha fet en els dos últims anys, “no te ni cap ni peus en un context de recessió” ha lamentat Mas-Colell, qui ha explicat que la diferència entre un objectiu de dèficit i l’altre suposa 1.600 milions d'euros.
 
Sigui quin sigui l’objectiu de dèficit per al 2013, el conseller ha assegurat que els nous comptes “prioritzaran la despesa social i les mesures d’estímul de l’economia productiva” i ha explicat que el Govern actuarà “amb mentalitat de reversibilitat”. “Haurem de prendre mesures doloroses, però no ens avenim a que el volum de despesa que haurem de tenir en període de crisi sigui el sostenible i adequat a llarg termini”. En aquest sentit, Mas-Colell s’ha mostrat confiat que els ingressos fiscals augmentaran en el futur i que es podran “recuperar” els ajustaments actuals “sense baixar els estàndards del que volem per al nostre estat del benestar”.
 
Modificació de l’impost de patrimoni

El Govern també ha aprovat avui un decret per modificar l’impost de patrimoni, que rebaixa el mínim exempt dels 700.000 euros als 500.000 euros. A més, el tipus de gravamen augmenta un 5% en tots els trams tret del més alt, on s’incrementa un 10%. L’Executiu preveu recaptar uns 93,8 milions d’euros amb aquesta mesura.
 
El conseller Mas-Colell ha destacat que tot i que es rebaixa el llindar mínim, “es manté per sobre de la llei anterior” que era de 200.000 euros. “ Hi haurà és gent que pagarà però no molta més”, ha explicat.
 
Altres acords del Govern

El Govern ha aprovat avui un decret llei que permet ampliar en dos anys els termini per adaptar al llibre Quart del Codi Civil els testaments atorgats davant rector. Amb aquesta pròrroga, l’Executiu garanteix que es respecti la voluntat testamentària, peça clau de la normativa successòria de Catalunya.
 
L’Executiu també ha prorrogat fins al 2015, mitjançant un altre decret llei, la suspensió del règim sancionador a determinades infraccions de l’àmbit de l’esport recollit en la Llei de simplificació normativa. D’aquesta manera, es vol continuar facilitant durant un període de temps més ampli l’adaptació del sector al nou text legal.

2  

Imatges

Foto del Consell Executiu. Autor: Jordi bedmar

Foto del Consell Executiu. Autor: Jordi bedmar 783

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno 350

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 532

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined