El Govern ha aprovat en la seva sessió d'avui el Projecte de llei d'accés a l'assistència sanitària de cobertura pública a càrrec del Servei Català de la Salut, coneguda col•loquialment com a llei d'universalització. Amb aquest pas s'inicia la tramitació parlamentària, sol•licitada per la via d'urgència, que ha de permetre aprovar-la en els propers mesos.
Malgrat que l'ordenament jurídic espanyol i català s'inspira en el principi d'universalització per a la prestació de serveis públics, un 0,7% de la població catalana -unes 60.000 persones- s'havien quedat de facto fora d'aquest dret. Principalment es tracta de professionals liberals (arquitectes, advocats, periodistes, metges, enginyers...) i membres de congregacions religioses.
Quan entri en vigor, aquesta llei suposarà el final de la discriminació d'aquest grup de població i, per tant, haver fet realitat l'equitat en la prestació de serveis sanitaris reconeguda en la Llei d'ordenació sanitària de Catalunya.
En la roda de premsa posterior al consell de Govern, la consellera de Salut, Marina Geli, ha qualificat d'"acord històric" l'aprovació d'aquest Projecte de llei, perquè "subsana un dèficit que s'arrossegava des de 1986". La consellera també ha destacat que la llei "és la primera, dins l'àmbit estatal, que universalitza l'accés a la sanitat pública", i ha recordat que aquest era un mandat recollit a l'Estatut.
Creació del Consell del Treball Autònom de Catalunya
El Govern també continua prenent mesures per impulsar l'activitat econòmica i sortir de la crisi. Així, en la sessió d'avui ha aprovat el Decret de creació del Consell del Treball Autònom de Catalunya, un òrgan de consulta en matèria socioeconòmica i professional del treball autònom. Amb aquest decret, Catalunya passa a ser la primera autonomia que desplega una normativa que fa referència als treballadors autònoms.
El nou òrgan està integrat per la Generalitat, les organitzacions sindicals, les organitzacions empresarials i les associacions, federacions i confederacions més representatives. Catalunya és l'autonomia que té més treballadors autònoms: concentra un 17% del total de l'estat, gairebé 550.000 persones.
Les funcions principals del Consell seran emetre el seu parer amb caràcter facultatiu sobre els avantprojectes de llei o projectes de decret que incideixin sobre el treball autònom; elaborar propostes i informes per impulsar actuacions per afavorir aquest col•lectiu; participar en el Consell del treball autònom estatal; fer un seguiment i desenvolupar el marc jurídic del treball autònom; aprofundir en el coneixement de la realitat del treball autònom a Catalunya; detectar necessitats i millorar la formació dels treballadors autònoms; informar, assessorar i orientar en matèria de seguretat i salut laboral; i desenvolupar accions específiques per als treballadors econòmicament dependents (TRADE).