• La llei potencia el funcionament dels col·legis professionals d’acord amb els principis d’atribució de competències pròpies, i  incorpora, a més dels graduats universitaris, els de titulacions superiors, en una clara aposta per la formació professional
  • Homs assegura que el Govern està “centrat” en què el 9N sigui “un gran èxit de país” i té predisposició total i absoluta a “ser ajudat” per aconseguir-ho
  • El Govern acorda demanar a la Comissió Europea (CE) que determini si el nou model estatal de regulació aeroportuària s’adequa a la normativa comunitària
Conseller Homs

El Govern ha aprovat el Projecte de llei d’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals per tal d’adaptar el marc legal dels col·legis professionals en l’exercici de la professió a la directiva europea i a les necessitats actuals. La normativa, que substituirà la de 2006, “té com a destinataris directes els 130 col·legis professionals d’àmbit català i 18 consells de col·legis professionals catalans”, segons ha destacat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs.
 
El text preveu col·legis d’adscripció voluntària i reforça, entre altres aspectes, la delegació de funcions públiques de l’Administració a les corporacions professionals, defensa el seu principi d’autonomia i consolida la relació no jeràrquica entre els consells generals, els consells de col·legis professionals i els col·legis professionals.
 
El Projecte de llei, que ha estat consensuat amb les corporacions, els col·legis professionals i els consells de col·legis catalans, “se centra en la defensa i l’exercici de les competències de la Generalitat en aquest àmbit, davant l’augment de la tendència dels òrgans i institucions de l’Estat d’establir un marc legal d’homogeneïtzació de la normativa de col·legis professionals”, ha explicat Homs.
  
La nova normativa en matèria de col·legis professionals que impulsa Catalunya es fixa, entre altres objectius, potenciar el sistema col·legial català i reforçar unes estructures que neixen de la societat civil i que, en alguns casos, han donat servei a professionals i ciutadans durant més de cent anys.
 
Per potenciar aquest sistema, que a Catalunya ha esdevingut una estructura bàsica de la societat i per a la societat, el Projecte de llei estableix una definició de professió col·legiada que té en compte el caràcter de corporació de dret públic dels col·legis professionals, és a dir, el caràcter predominantment públic dels seus interessos i funcions i dels seus requisits de creació, i reforça la delegació de funcions públiques de l’Administració pública en els col·legis professionals, com a organismes col·laboradors.
 
Alhora, la nova normativa amplia l’espectre dels col·legis professionals ja que incorpora, a més dels graduats universitaris, els de titulacions superiors. El nou text també defensa el principi d’autonomia dels col·legis professionals, així com la relació no jeràrquica entre els consells generals, els consells de col·legis professionals i els col·legis professionals.
 
D’altra banda, per protegir les persones consumidores destinatàries dels serveis prestats pels professionals titulats, la nova normativa incorpora dos aspectes: d’una banda, introdueix una regulació dirigida a evitar el conflicte d'interessos per part dels professionals titulats. La regulació del conflicte d'interessos serà aplicable quan els professionals prestin l'activitat directament, i també quan ho facin a través d'una societat professional. I, de l’altra, millora la regulació sobre l'assegurança professional: el nou text obliga a tenir assegurança o “garantia equivalent” i que els col·legis professionals puguin exigir als seus col·legiats l’acreditació del compliment d’aquest deure.
 
El Govern està “centrat” en què el 9N sigui “un gran èxit de país” i té predisposició total i absoluta a “ser ajudat”
 
El conseller i portaveu ha assegurat durant la roda de premsa que el Govern està “centrat” a fer que el 9N sigui “un gran èxit de país”, motiu pel qual ha mostrat la “predisposició total i absoluta” de l’Executiu a “ser ajudat” i a “fer tots els esforços” perquè el 9N funcioni, les urnes s’emplenin i la gent participi.
 
Homs ha confirmat que el president Mas es reunirà amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, amb l’objectiu d’abordar les properes passes del procés sobiranista, després que així li ho hagi demanat el dirigent republicà. 
 
El conseller i portaveu ha admès que en aquests moments la política catalana no està “sincronitzada” amb les demandes que els ciutadans fan al carrer i ha s’ha compromès a “fer tot el que faci falta” perquè es materialitzi un acord entre totes les forces polítiques sobiranistes. “Pel Govern no quedarà”, ha afirmat.
 
Homs ha celebrat la resposta dels més de 28.000 voluntaris que ja s’han inscrit a la web www.participa2014 i la “disponibilitat” del món local a cedir espais per realitzar la votació i “facilitar les coses”
   
Pel que fa als preparatius de la consulta del proper 9 de novembre, el conseller Homs ha assegurat que l’operatiu “va avançant” i ha anunciat que la vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, compareixerà per donar detalls de tot el que hi ha en marxa pel procés participatiu, com ara el nombre de voluntaris, ajuntaments que col·laboraran en el 9N i altres dades.
 
El Govern acorda demanar a la Comissió Europea (CE) que determini si el nou model estatal de regulació aeroportuària s’adequa a la normativa comunitària
 
En la reunió d’avui, el Govern també ha acordat demanar a la Comissió Europea (CE) que es pronunciï sobre l’adequació del nou model estatal de regulació dels aeroports a la normativa comunitària sectorial i en matèria de competència i ajuts d’Estat. La Llei estatal 18/2014, de 15 d’octubre, d’aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l’eficiència, defineix el règim de gestió de la xarxa d’aeroports i la qualifica com a Servei d’Interès Econòmic General (SIEG).
 
El Govern, en línia amb els informes publicats per la Comissió Nacional dels Mercat i la Competència (CNMC) i l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), considera que aquesta qualificació de xarxa aeroportuària única està “poc justificada”. A més, ha afegit el portaveu Homs, creu que es tracta d’un “model de regulació monopolístic, centralitzat i basat en subsidis creuats, que impedirà la competència entre els aeroports espanyols i a nivell internacional, i perjudicarà els interessos econòmics i comercials del territori català”.
 
Per tot això, ha encarregat als departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Economia i Coneixement, competents en les matèries aeroportuària i de regulació econòmica i competència respectivament, que duguin a terme els tràmits necessaris davant la Comissió Europea. Al mateix temps, davant el risc que el nou sistema centralitzat pugui perjudicar la competitivitat de l’aeroport del Prat, aquests dos departaments hauran de fer un seguiment del procés per avaluar-ne les possibles conseqüències.
 
D’altra banda, també es donaran a conèixer als possibles accionistes i al nou Consell d’Administració d’Aena les potencialitats de l’aeroport de Barcelona i les estratègies que ha posat en marxa per millorar el seu posicionament competitiu a nivell internacional. En aquest sentit, elaboraran un Pla d’actuació per donar resposta a les qüestions vinculades al desenvolupament aeroportuari que siguin rellevants per al territori.
 
Cal recordar que l’informe de la CNMC de 2 de juliol del 2014, ja adverteix a l’Estat que la concentració de la gestió aeroportuària en mans d’una sola empresa, que comportarà un finançament conjunt, l’establiment de preus regulats i l’assegurament d’un retorn positiu a la inversió en infraestructures, fins i tot als aeroports no rendibles, “dificulta l’aprofitament de potencials eficiències econòmiques”.
 
L’Autoritat Catalana de la Competència també es va pronunciar en aquest sentit el 22 de juliol passat defensant que una gestió descentralitzada dels aeroports és la garantia d’una major competència i facilita l’adopció d’estratègies comercials diferents per satisfer les necessitats del mercat i del territori.
 
El Govern concentra en una única plataforma digital les diferents ofertes de formació professional de Catalunya
 
En l’àmbit de la formació, el Govern ha presentat Catalunya Professional (www.gencat.cat/fp), un portal informàtic que aplega les diferents ofertes de formació professional de Catalunya. Aquesta plataforma digital és resultat de la coordinació dels Departaments d’Ensenyament i d’Empresa i Ocupació per incloure en un únic espai una informació que fins ara estava segmentada en funció de les competències de les dues conselleries.
 
El nou web Catalunya Professional reuneix les diferents opcions de formació professional existents a Catalunya i que ofereixen els dos departaments: l’FP inicial, l’FP contínua i l’FP ocupacional.
 
L’objectiu de Catalunya Professional és dotar els ciutadans d’una eina que faciliti la cerca de forma àgil i ràpida, i en funció dels criteris i interessos de les persones. Així, en el web l’usuari pot buscar segons la família professional que necessiti, acotant criteris com ara el territorial –comarca i municipi-, el tipus de formació –contínua, ocupacional, de grau mitjà o de grau superior-, la durada dels cursos, la data d’inici dels cursos o la modalitat –presencial, en línia, a distància o mixta-.
 
Així, es vol millorar l’accés a la informació sobre l’oferta de les diferents opcions de formació professional per tal de facilitar en darrera instància la formació de les persones al llarg de la vida i la seva posterior inserció en el món laboral. La pàgina web s’anirà actualitzant de forma periòdica per tal de disposar de la informació més actual per als usuaris.
 
El Govern impulsa mesures de suport al sector ramader per a la gestió de les dejeccions ramaderes davant el tancament de les plantes de purins
 
El Govern també ha impulsat avui un conjunt de mesures de suport als ramaders per a la gestió de les dejeccions ramaderes, que pal·lien l’impacte del tancament de les plantes d’assecatge de purins, un dels problemes mediambientals del sector porcí.
 
El tancament de les plantes d’assecatge, provocat per la modificació del sistema de primes atorgades a les energies renovables per part de l’Estat espanyol, ha obligat els ramaders, que fins ara portaven el purí de les seves explotacions a aquestes plantes, a canviar d’estratègia en la gestió de les dejeccions.
En aquest context, entre les mesures previstes hi ha una línia d’ajuts de 3,3 milions d’euros per a la gestió immediata dels purins que abans es tractaven a les plantes d’assecatge i una d’1,9 milions d’euros per a la instal•lació de sistemes de tractament de dejeccions
 
Un altre ajut previst, en aquest cas emmarcat en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020, consisteix a realitzar una gestió sostenible de la fertilització. L’objectiu és millorar les pràctiques agràries que es realitzen en les explotacions agràries en relació amb la fertilització dels conreus, en un grau de sostenibilitat superior als requisits mínims que marca la normativa que ho regula.
 
A banda d’aquestes ajudes, el Govern també ha ofert assessorament al sector ramader. Des del mes de març passat, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) va iniciar un procediment de diagnosi a totes aquelles explotacions que portaven el purí a les diferents plantes, d’acord amb el Pla de gestió de les dejeccions ramaderes vigent per a cada explotació. S’ha determinat quina és la quantitat de purí que cada explotació duia a planta i s’ha efectuat un assessorament personalitzat a cadascuna d’aquestes explotacions, informant el ramader de les possibles alternatives que pot emprendre en la gestió de les dejeccions.
 
Una altra iniciativa de suport es duu a terme dins el Projecte LIFE + “Futur agrari” de la Comissió Europea, que ha  estat concedit per un període de quatre anys i es concreta en tres tipus d'accions demostratives: la minimització de l'excés de nitrogen en granges porcines, la millora de l'eficiència de les dejeccions ramaderes en l'agricultura i l’extracció de nutrients en sòls amb elevada fertilitat.
 
El Govern també està finalitzant el Pla estratègic de la fertilització agrària i la gestió de les dejeccions ramaderes a Catalunya (2013-2016). Algunes de les actuacions del Pla ja s’estan executant actualment, com ara la posada en marxa de l’Oficina de Fertilització i Tractament de Dejeccions ramaderes. Mitjançant aquesta oficina, el Departament d’Agricultura posa a disposició dels ramaders tota la informació sobre les diferents possibilitats de realitzar una correcta gestió de les dejeccions i sobre la reducció de nitrogen amb les dietes i els diferents tractaments en origen existents.
 
Finalment, el Govern també promourà l’organització del Primer Simposi Internacional sobre ‘Reptes i oportunitats en la fertilització i gestió de les dejeccions ramaderes’, que se celebrarà els propers dies 17 i 18 de desembre, a Vic.
El Govern aprova la revisió dels plans d’actuació dels cossos d’emergència que intervenen en el Pla de Protecció d’incendis forestals a Catalunya, INFOCAT
Pel que fa a la seguretat, el Govern ha aprovat la revisió del pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya INFOCAT, que incorpora la majoria de plans d’actuació de grup dels cossos d’emergència que hi intervenen i les modificacions que s’han hagut de fer en el pla per tal que hi hagi concordança entre les funcions de cada grup. A més, s’introduiran nous criteris per afavorir la coordinació interadministrativa, sobretot pel que fa amb el Pla Estatal, en relació amb la petició de mitjans estatals.
 
Un dels canvis més significatius d’aquesta revisió és que s’introduiran la majoria de plans d’actuació de grup dels cossos que participen en el pla; en concret, el del grup d’intervenció (Bombers de la Generalitat), el sanitari (SEM), el d’orde (Mossos d’Esquadra) i el logístic (Protecció Civil), sense els d’avaluació dels incendis forestals i riscos associats, format per representants dels Bombers de la Generalitat, del Cos d’Agents Rurals i del Servei Meteorològic de Catalunya SMC.
 
Premis Nacionals de Comunicació de la Generalitat de Catalunya 2014
 
El Govern ha aprovat el Decret pel qual es concedeixen els Premis Nacionals de Comunicació de la Generalitat de Catalunya en l’edició corresponent a 2014. Els guardonats són:
 
  • Premi Nacional de Radiodifusió: Serveis informatius de Catalunya Ràdio.
  • Premi Nacional de Televisió: Equip del programa El Convidat (TV3).
  • Premi Nacional de Premsa: Marc Marginedas Izquierdo
  • Premi Nacional de Mitjans d’arrel digital: Timeout.cat.
  • Premi Nacional de Publicitat: Enric Pujadas Rovirosa.
  • Premi Nacional de Comunicació de proximitat: La Xarxa (Xarxa Audiovisual Local SL).
 
S’atorga una Menció d’Honor, a títol pòstum, a la periodista Tatiana Sisquella Cañabate.
 
El lliurament dels guardons tindrà lloc demà dimecres, 22 d’octubre, a les 19 hores, al Palau de la Generalitat.
 
Finalment, el Govern ha nomenat Núria Betriu i Sánchez nova Consellera delegada d’ACCIÓ. 
 

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa del Govern

3  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 284

Fotografia de la reunió del Govern (Rubén Moreno)

Fotografia de la reunió del Govern (Rubén Moreno)
JPG | 1610

Fotografia de la roda de premsa (Rubén Moreno)

Fotografia de la roda de premsa (Rubén Moreno)
JPG | 1430