• La iniciativa legislativa dotarà Catalunya d’un marc legal que reforçarà drets i permetrà fer front amb contundència a situacions de discriminació en qualsevol àmbit
  • El Govern lamenta que la cimera europea sobre l’acollida de refugiats acabés sense cap acord
  • La vicepresidenta Munté denuncia la “irrupció” de la Fiscalia en la campanya electoral amb les citacions pel 9N “a les ordres de l'estratègia política i electoral del Partit Popular
  • Munté respon a Soraya Sáenz de Santamaría que “cal tenir coratge” per exigir a la Generalitat que acati les sentències del TC mentre el Govern espanyol les incompleix sistemàticament
  • La vicepresidenta també respon a les declaracions de Rubio Llorente: “Europa no barrarà la democràcia”
Portaveu Munté
El Govern ha aprovat aquest matí el Projecte de llei per “garantir la igualtat de tracte i la no-discriminació per raó de religió o conviccions, capacitat, discapacitat, edat, origen racial o ètnic, sexe o orientació sexual o per qualsevol altra condició social o personal”. Alhora, aquesta iniciativa pretén eradicar el racisme, qualsevol forma de persecució per motius religiosos, la xenofòbia, l'homofòbia i qualsevol altra expressió que atempti contra la igualtat i la dignitat de les persones.
 
Amb aquesta norma, el Govern pretén “situar Catalunya entre els estats del nostre entorn que compten amb les institucions, els instruments i les tècniques jurídiques d’igualtat de tracte i no-discriminació més eficaces i avançades”, segons ha destacat la vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munt´, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l’Executiu.
 
La llei té un caràcter integral, atès que abasta tot tipus de discriminació i es projecta en els diferents àmbits de la vida i la convivència. Es tracta d’un instrument normatiu eficaç que combina mesures preventives i reparadores.
 
El Projecte de llei estableix les garanties bàsiques que permetin assolir una protecció real i efectiva de la ciutadania, per tal que pugui gaudir dels drets humans i les llibertats fonamentals sense discriminació, amb independència de qualsevol circumstància personal o social. Per aconseguir-ho, el Projecte regula l’exercici del dret per part de les persones, tant físiques com jurídiques, a la no-discriminació i a la igualtat de tracte, fixa els principis que han de regir l’actuació dels poders públics en aquest àmbit, alhora que estableix els principis per prevenir, eliminar i corregir les formes de discriminació en el sector públic i privat, d’acord amb les competències de la Generalitat.
 
En aquest sentit, la norma preveu la creació d’un Pla nacional per a la igualtat de tracte i la no-discriminació que determini els eixos, les línies estratègiques, els objectius i les mesures necessàries que previnguin, eliminin i corregeixin tota forma de discriminació per raó de les causes que estableix la Llei.
 
Així mateix, el text fixa la creació d’un òrgan per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, adscrit al departament de la Generalitat competent en la matèria, encarregat de protegir i promoure la igualtat de tracte i la no-discriminació. Entre les seves funcions, aquest òrgan s’encarregarà de:
 
·         Donar suport per a la tramitació de queixes o reclamacions a les persones que hagin pogut patir discriminació.
·         Constituir-se en l’òrgan de mediació o conciliació entre les parts en relació amb violacions del dret a la igualtat de tracte i la no-discriminació (a excepció de les que tinguin contingut penal o laboral).
·         Iniciar, d'ofici o a instància de tercers, investigacions sobre l'existència de possibles situacions de discriminació que revesteixin una gravetat o rellevància especials, tret d'aquelles que tinguin caràcter d'infracció penal. En aquests casos, haurà de remetre les actuacions al Ministeri Fiscal o a l'autoritat judicial.
·         Exercir la potestat d’incoació, inspecció, instrucció i sanció, d’acord amb el règim d’infraccions i sancions que preveu aquesta Llei.
·         Promoure l'adopció de codis de bones pràctiques en matèria de lluita contra la discriminació.
·         Informar sobre el Pla nacional per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, així com sobre aquells plans i programes de rellevància especial en la matèria.
·         Elaborar informes i promoure estudis sobre la igualtat de tracte i la no-discriminació.
 
 
El Govern lamenta que la cimera europea sobre l’acollida de refugiats acabés sense cap acord

Durant la roda de premsa, la vicepresidenta i portaveu Munté ha mostrat la “decepció” del Govern davant el fet que la cimera europea celebrada ahir a Brussel·les finalitzés sense cap acord sobre la distribució de les persones refugiades. “Lamentem que no s’hagi assolit ni un acord de mínims”, ha afirmat Munté. Malgrat això, la portaveu ha assegurat que des de Catalunya es manté la “voluntat de coordinar-nos i preparar-nos per estar a punt quan arribin les famílies”.  
 
En aquest sentit, la portaveu ha explicat que el Govern ha dedicat part de la reunió d’avui a fer un repàs de la situació actual de la crisi humanitària, durant la qual s’ha informat del nomenament d’Àngel Miret com a responsable del Comitè Operatiu de la Generalitat per a l’acollida de les persones refugiades, Es tracta d’una persona, ha afirmat Munté, “amb una llarga trajectòria en el camp social”, de la qual destaca la seva etapa com a secretari de Funció Pública i com a secretari d’Immigració, entre altres.
 
El Comitè, que es reunirà aquesta tarda, és la “concreció operativa” de la trobada mantinguda la setmana passada amb associacions municipalistes, entitats i Ajuntament de Barcelona.
 
La vicepresidenta Munté denuncia la “irrupció” de la Fiscalia en la campanya electoral amb les citacions pel 9N “a les ordres de l'estratègia política i electoral del Partit Popular”

La vicepresidenta i portaveu ha denunciat la “irrupció” de la Fiscalia Superior de Catalunya en la campanya electoral “a les ordres de l'estratègia política i electoral del Partit Popular”. Munté s’hi ha referit després que diverses persones relacionades amb l’organització del 9N hagin estat citades a declarar com a testimonis a petició de la fiscalia.
 
La portaveu ha lamentat que el Govern hagi conegut a través d’una filtració als mitjans de comunicació aquestes citacions “sense confirmació oficial” i hi ha vist l’objectiu d’ ”inocular por”, un argument “molt recurrent” al qual el Govern ja comença a estar “acostumat”.
 
Davant aquesta estratègia, Munté ha assegurat que el Govern “no té por” perquè el que va fer el 9 de novembre va ser “donar veu a la ciutadania i posar les urnes perquè la ciutadania es pogués expressar lliurement”.
 
Munté respon a Soraya Sáenz de Santamaría que “cal tenir coratge” per exigir a la Generalitat que acati les sentències del TC mentre el Govern espanyol les incompleix sistemàticament

La vicepresidenta Munté ha respost a la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que “cal tenir coratge” per reclamar a la Generalitat que acati les sentències del Tribunal Constitucional, quan és l’Executiu central qui les incompleix “sistemàticament”.
 
Munté s’hi ha referit arran de la suspensió cautelar per part del Tribunal  Constitucional de l’article 4 de la Llei de Creació de l’Agència Tributària de Catalunya, que regula la integració de funcionaris a l’Agència, i l’impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques i de foment del sector audiovisual i la difusió cultural digital, en admetre a tràmits els recursos presentats pel Govern central.

Durant la roda de premsa, la portaveu ha demanat a la vicepresidenta espanyola que expliqui perquè si, al parer del seu govern, l’impost a les operadores d’Internet és inconstitucional, té el suport del sector i va ser aprovat pel Parlament sense cap vot en contra, “ni tan sols del PP”.
 
“Ja que té el coratge de reclamar-nos el compliment de suspensions cautelars, que tingui el coratge d’explicar al sector audiovisual que perdrà uns ingressos que són del tot indispensables”, ha denunciat Munté, qui ha recordat que altres països europeus tenen mesures similars de foment i suport a l’audiovisual.
 
Pel que fa a l’Agència Tributària catalana, la vicepresidenta Munté ha reiterat la voluntat del Govern de “seguir desenvolupant una estructura d’estat que es considera imprescindible”. En aquest sentit, com ja va fer ahir, ha explicat que el Govern té quinze dies per presentar al·legacions contra la suspensió cautelar de l’article que regula la incorporació de funcionaris a l’Agència, amb l’objectiu que “no es freni la incorporació de personal”.
 
Munté a Rubio Llorente: “Europa no barrarà la democràcia”

La vicepresidenta i portaveu ha considerat “molt desafortunades” les declaracions de l’expresident del Consell d’Estat i exvicepresident del Tribunal Constitucional, Francisco Rubio Llorente, que avui ha afirmat que una declaració unilateral d’independència acabaria amb una suspensió de l’autonomia de Catalunya com al 1934.
 
“Considerem molt desafortunades aquestes declaracions, especialment venint d’una persona que no fa gaire temps es manifestava partidari que hi pogués haver un referèndum a Catalunya”, ha assenyalat Munté.
 
Davant les paraules de Rubio Llorente, la portaveu ha refermat el compromís del Govern amb la democràcia: ”Estem com sempre per les vies legals per donar resposta al que és un clam democràtic que volem que s’expressi  les urnes”.
 
Munté també ha expressat el convenciment del Govern que Europa “no barrarà la democràcia”. “Estem segurs que Europa sabrà trobar un encaix com ha fet el altres ocasions i més quan es tracta duna voluntat democràtica. Estem convençuts del pragmatisme europeu i que aquest procés és, des del principi fins al final absolutament democràtic”, ha reblat.
 
 
El Govern actualitza les condicions mínimes que han de complir els centres de dia i les residències per a gent gran i per a persones amb discapacitat

En la reunió d’avui, el Govern també ha aprovat el Decret del règim d’autorització administrativa i de comunicació prèvia dels serveis socials i del Registre d’Entitats, Serveis i Establiments Socials, per mitjà del qual -i entre d’altres- s’actualitzen les condicions i els requeriments materials mínims que han de complir els centres de dia, les residències per a gent gran i per a persones amb discapacitat.
 
El nou Decret recull les necessitats derivades del nou context normatiu vigent i de simplificació de l’activitat de les administracions públiques, per exemple la Llei d’accessibilitat aprovada el 2014. Així mateix adequa els requeriments materials dels serveis socials, per tal de garantir la qualitat i l’eficiència en la seva prestació.
 
D’aquesta manera s’especifiquen els requeriments pel que fa a emplaçament; accessos i recorreguts interiors; característiques generals de l’edificació; instal·lacions i serveis complementaris com ara serveis higiènics, cuina o bugaderia; així com les condicions específiques per a cadascuna de les formes de prestació. Per exemple, concreta el nombre de metres quadrats que han de tenir les habitacions de les residències i prohibeix que hi hagi dormitoris de més de dos llits en el cas de les residències geriàtriques.
 
A nivell general, el Decret assenyala que els establiments de serveis socials han d’estar emplaçats en indrets salubres i considerats no perillosos, preferentment en nuclis urbans i adaptats físicament i funcionalment a les característiques de les persones usuàries, tant pel que fa als espais interiors com els exteriors (jardins o terrasses). 
 
En concret, aquest Decret estableix el procediment d’autorització administrativa i el règim de comunicació prèvia per a la prestació de serveis socials. També fixa les condicions materials mínimes que han de complir els establiments on es presten aquests serveis, d’acord amb la Cartera de serveis socials. Les formes de prestació incloses són establiment diürn, residencial o alternativa a la llar.
 
L’autorització administrativa i la de modificació tenen com a finalitat essencial garantir que els serveis socials reuneixin les condicions materials i funcionals mínimes que estableix el marc legal. Hi estan subjectes els serveis socials de nova creació, les modificacions de caràcter estructural o funcional, així com el canvi de titularitat, el trasllat d’ubicació i el cessament de l’activitat.
 
El Govern aprova el cicle de grau mitjà d’instal·lacions frigorífiques i de climatització i actualitza el cicle de desenvolupament d'aplicacions web

En l’àmbit de l’ensenyament, el Govern ha aprovat avui el decret que estableix el currículum del títol de formació professional de grau mitjà d’instal·lacions frigorífiques i de climatització per donar resposta a les necessitats de qualificació professional detectades a Catalunya en aquest sector, i ha actualitzat el cicle de desenvolupament d'aplicacions web d’acord amb les novetats en l’àmbit de la societat del coneixement.
 
El grau mitjà d’instal·lacions frigorífiques  i de climatització té una durada d’aquest cicle de grau mitjà és de 2.000 hores i s’inscriu en la família professional d’instal·lació i manteniment. Les competències generals consisteixen a saber muntar i mantenir instal·lacions frigorífiques, de climatització i de ventilació. Aquestes funcions es realitzaran aplicant la normativa vigent, els protocols de qualitat, de seguretat i prevenció de riscos laborals establerts, assegurant-ne la funcionalitat i el respecte al medi ambient.
 
Pel que fa al cicle de desenvolupament d'aplicacions web, el decret aprovat avui té ’objectiu d’actualitzar-lo d’acord amb les novetats i les necessitats d’aquest sector. Així mateix, el currículum s’ha adequat a la formació professional establerta a la LOE (Llei Orgànica d’Educació) i també se n’ha ampliat els continguts. Aquest títol està desenvolupat d’acord amb el catàleg de qualificacions professionals de Catalunya, que permet la integració dels sistemes educatiu i laboral en la formació professional.
 
Els continguts del nou currículum s’amplien amb els que estan relacionats amb el desenvolupament de plataformes multidisciplinàries i la definició del model per compartir i organitzar les dades de forma segura. També té en compte que s’hagi incrementat l’ús de la funcionalitat comercial d’aplicacions web, fet que ha generat un ràpid augment del nombre de transaccions realitzades, i que exigeix una major seguretat en els sistemes i en la custòdia de dades. A més a més, preveu l’evolució de la societat del coneixement cap a una orientació a l’usuari més que als continguts.
 
El Govern estableix la quota de representativitat de les organitzacions empresarials catalanes
 
El Govern ha aprovat avui el decret mitjançant el qual s’estableix el procediment d’acreditació i atribució de la quota de representativitat de les organitzacions empresarials més representatives a Catalunya.. Aquesta normativa pionera estableix el procediment per definir la proporció amb què s’integraran les diferents entitats en els òrgans i instàncies de participació de la Generalitat.
 
La quota de representativitat resultant, vigent durant quatre anys, es calcularà en funció del nombre d’afiliacions d’empreses que presenti cada entitat. L’autoritat laboral farà la distribució de quotes tenint en compte el nombre d’afiliacions d’empreses que presenti cada organització en relació amb el total d’afiliades del conjunt de les organitzacions que es presentin al procés d’acreditació. D’altra banda, el procés estableix que, en el cas de dues o més organitzacions amb vincles de relació, les empreses afiliades només es computaran per a una d’elles. Concretament, per a aquella que mantingui una posició principal en la vinculació.
 
Bateria de mesures en l’àmbit de la salut

El Govern ha aprovat avui quatre acords en l’àmbit de la salut. En primer lloc, ha creat la Xarxa de Vigilància Epidemiològica amb l’objectiu de reduir els riscos derivats dels agents infecciosos que poden afectar la població. S’estableixen 64 malalties de declaració obligatòria, entre els quals s’han incorporat la febre de Chikungunya, el Dengue i la Febre del Nil. Amb la nova regulació, algunes d’aquestes malalties, com la legionel·losi,  passen a ser de declaració urgent.
 
En segon lloc, el Govern ha regulat els òrgans de participació comunitària en el sistema sanitari públic de Catalunya i ha aprovat el decret dels òrgans de participació comunitària en el sistema sanitari públic de Catalunya. L’objectiu és desenvolupar el Consell de Salut de Catalunya i els consells de participació territorial de salut per tal de garantir que la participació ciutadana esdevé un eix central en el sistema sanitari. En aquest sentit, el decret defineix, entre altres punts, la composició, les funcions, i el règim de funcionament del Consell de Salut i dels consells de participació de les regions sanitàries i dels sectors sanitaris. Amb aquest decret es desplega, en la seva totalitat, la participació comunitària dins del sistema sanitari.
 
En tercer lloc, el Govern ha acordat avui continuar potenciant polítiques de promoció de la recerca clínica, com a pilar bàsic del sistema de salut a Catalunya, tot incorporant projectes específics en el proper Pla de Salut de Catalunya 2016-2020. Aquest pla preveu estimular la recerca sobre la base que cap de les activitats que es desenvolupen des del sistema sanitari públic són alienes a la necessitat d’investigar i incorporar les innovacions, ja que sense aquesta activitat és impossible millorar la tasca assistencial.
 
En quart i últim lloc, el Govern ha acordat iniciar el desplegament del règim d’indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris per part del personal d’infermeria. L’augment de les competències dels professionals d’aquest àmbit sanitari que s’ha de dur a terme mitjançant una iniciativa normativa, també donarà a aquest col·lectiu més autonomia en la presa de decisions dins de l’equip sanitari.
 
Sol·licitud al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme per garantir l’activitat de ‘empresa Inovyn de Martorell

Finalment, el Govern ha acordat adreçar-se i instar el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme perquè dugui a terme les actuacions jurídiques necessàries per deixar sense efecte les resolucions administratives relatives al servei d’interrompibilitat elèctrica de l’empresa Inovyn Espanya de Martorell.
 
Per una resolució del Ministeri es va decidir excloure de l'aplicació del servei de gestió d'aquesta demanda el subministrament d’Inovyn Espanya a Martorell  durant la temporada elèctrica 2015,  la qual cosa comporta una important pèrdua econòmica per l'empresa d’uns 25 milions d'euros. Això, ha denunciat la vicepresidenta Munté, pot condicionar la viabilitat econòmica de la planta de Martorell, i afectaría 500 llocs de treball directes i 2.000 d’indirectes.
 
Des del Govern de la Generalitat, com a portador dels interessos generals dels ciutadans i de les empreses, s’insta i es reclama al Ministeri que deixi sense efecte les resolucions administratives que van finalment excloure d'aquest servei la planta de Martorell de l'empresa Inovyn Espanya.
 

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa del Govern

3  

Fitxers adjunts

Foto de la reunió del Govern. Autor: Jordi Bedmar

Foto de la reunió del Govern. Autor: Jordi Bedmar
JPG | 800

Foto de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar

Foto de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar
JPG | 574

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 239