- Tot i que el 30% de les mesures estaven condicionades a l’existència de nous pressupostos per al 2016, s’ha fet un esforç per prioritzar partides com les beques menjador o els ajuts a l’habitatge
- Avui es fa públic el seguiment del compliment de la Resolució tal i com estableix el compromís parlamentari de publicar-lo cada dos mesos
- “Em remeto als fets i a les conseqüències judicials que el president Mas i tres consellers estan patint”, ha dit la portaveu Munté sobre la proposta de pacte del Govern espanyol pel 9-N
- El Govern impulsa dues iniciatives per lluitar contra la violència masclista i en favor de la igualtat de gènere
El Govern ha analitzat el nivell de compliment de la Resolució 17/XI del Parlament de Catalunya sobre la situació d'emergència social, la reactivació econòmica, la gestió pública i la necessitat d'una resposta institucional, coincidint amb la publicació de l’informe de seguiment del compliment dels acords de la resolució, que, tal i com estableix el compromís parlamentari, s’ha de fer públic cada dos mesos. Els anteriors informes es van fer públics el 20 de maig i el 20 de juliol i avui, puntualment, es publica el corresponent al 20 de setembre.
En l’actual informe de seguiment es constata que “més del 75% dels acords ja s’estan aplicant o estan en curs”, malgrat que, com ja es va apuntar en el seu moment, un 30% de mesures de la Resolució requerien nous pressupostos. Tot i això, l’Executiu subratlla que s’ha fet un esforç per prioritzar algunes partides com per exemple les beques menjador o els ajuts urgents a l’habitatge.
Així ho ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu, La portaveu també ha anunciat que el Govern ha acordat convocar per al proper 21 d’octubre, a les 12.30 hores, al Palau de la Generalitat, la comissió de seguiment de la Resolució 17/XI per tal de posar en comú la continuïtat dels treballs i les mesures aprovades en el ple del passat mes de març.
Entres les novetats de l’informe d’aquests darrers dos mesos:
- Pobresa infantil i necessitats alimentàries. Destaca la convocatòria per al 23 de setembre del Ple de la Taula Nacional de la Infància de Catalunya i la priorització de les beques menjador, tot i no disposar de nous pressupostos.
- Aprofitament dels excedents alimentaris. És rellevant la posada en marxa d’un grup de treball d’excedents alimentaris, que té entre els seus objectius la redacció d’una proposta de marc legislatiu per fomentar les donacions d'aliments i l’aprofitament de sobrants alimentaris.
- Inclusió i cohesió social. Destaca la signatura dels Contractes Programa 2016-2019 amb els ens locals, amb noves línies de col·laboració en matèria d’accessibilitat, associacionisme i voluntariat, igualtat en el treball i polítiques LGTBI. També s’ha reforçat la xarxa de serveis dirigits a infants i adolescents, especialment els que es troben en situació de vulnerabilitat.
- Polítiques d’habitatge. Destaca l’elevat grau de compliment de totes les mesures adreçades a garantir l’habitatge a les persones, la priorització dels ajuts urgents per al pagament al lloguer, o l’adquisició mitjançant el dret de tempteig i retracte de més de 260 habitatges per a ús social.
- Pobresa energètica. Cal ressaltar el conveni amb 13 companyies subministradores d’aigua, el conveni marc amb les entitats municipalistes per gestionar els fons de la lluita contra la pobresa energètica del 2015, i el reforç de l’Agència Catalana de Consum per informar dels drets de les persones vulnerables en matèria de subministraments bàsics i de l’obligació de les companyies a informar-ne als serveis socials.
- Ensenyament. És important posar en relleu totes aquelles mesures que s’han prioritzat per a l’inici d’aquest nou curs: l’assignació de 400 docents més a centres d’alta complexitat, el manteniment del Programa d’escola inclusiva i d’atenció a la diversitat amb 360 professionals d’atenció educativa o la implementació del Pla pilot d’itineraris formatius específics.
- Treball. S’estan posant en marxa els programes d’Experiències Professionals per a joves de la Garantia Juvenil, i de Formació i treball adreçat a perceptors de la Renda Mínima d’Inserció, desenvolupat per les entitats locals.
- Salut. Han destacat els treballs finals per aprovar l’avantprojecte de llei d’universalització de l’assistència sanitària, les bases del nou protocol que obre la reproducció assistida a totes les dones, o la publicació dels informes de resultats dels àmbits hospitalari, d’atenció primària, sociosanitari, salut mental i addiccions i, per primer cop, de salut pública i territorial, entre d’altres.
- Política econòmica i fiscal. Es posa en relleu els treballs realitzats en la modificació de l’impost sobre emissions de l’aviació comercial i la reforma de l’impost sobre grans establiments comercials.
“Em remeto als fets i a les conseqüències judicials que el president Mas i tres consellers estan patint”
A preguntes dels mitjans de comunicació, la portaveu s’ha referit a la proposta de pacte del Govern espanyol revelada per l’exconseller de la Presidència, Francesc Homs, durant la seva declaració davant del Tribunal Suprem pel cas del 9-N. Segons Homs, l’Executiu central oferia no emprendre cap acció legal a canvi que el Govern no valorés públicament el desenvolupament de la consulta.
“Parlar de pacte em sorprèn, quan tantes vegades s’han fet oferiments de diàleg per part del Govern i de diferents formacions polítiques, algunes d’elles molt concretes i amb llums i taquígrafs, com la que el vuit d’abril va portar a demanar formalment al Congrés la cessió de la competència per celebrar referèndums”, ha declarat Munté.
Per a la portaveu, aquest relat queda “desmentit” pel fet que el president Mas va comparèixer davant els mitjans de comunicació nacionals i internacionals per valorar el 9-N i per la posterior “judicialització” del procés. “Em remeto als fets i a les conseqüències judicials que el mateix president Mas i tres consellers estan patint”, ha conclòs.
Impuls a la lluita contra la violència masclista i en favor de la igualtat de gènere
En la reunió d’avui, el Govern ha acordat avui dues mesures per avançar en la igualtat de gènere, amb l’impuls de l’Observatori de la Igualtat de Gènere i el Centre d’Estudis, Recerca i Capacitació sobre la Violència Masclista, que s’integraran a l’Institut Català de les Dones, i el reforç de la Comissió Interdepartamental per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes.
Aquestes dues iniciatives són una mostra del compromís del Govern amb la igualtat entre dones i homes i contra la violència masclista, ja que s’avança un any al termini legal previst.
Precisament, la portaveu Munté ha condemnat de la manera “més enèrgica” l’assassinat d’una dona a mans de la seva parella a Esplugues de Llobregat, i ha refermat el compromís del Govern en la lluita contra aquesta “xacra”.
L’Observatori de la Igualtat de Gènere assessorà el Govern i treballarà dades, estadístiques i recerques científiques sobre les desigualtats entre dones i homes amb la intenció de millorar les decisions, la planificació i l’avaluació de les polítiques públiques des de la perspectiva de gènere. Per aconseguir-ho, l’Observatori dissenyarà un sistema d’indicadors per conèixer de forma actualitzada l'evolució de les desigualtats de gènere i determinar els motius de la seva persistència. A més, proposarà al Govern mesures per corregir les situacions de desigualtat i de discriminació contra les dones.
El Centre d'Estudis,Recerca i Capacitació sobre la Violència Masclista durà a terme tasques relacionades amb la investigació, l’estudi i la divulgació científica sobre la violència masclista, així com de formació i capacitació del personal professional que intervé en processos relacionats amb la violència masclista o amb la situació laboral i la imatge pública de les dones.
L’Observatori comptarà amb les persones titulars de les direccions generals d’Igualtat, de Comunicació del Govern, de la Policia i de la direcció de l’Institut d’Estadística de Catalunya. També hi haurà una persona membre del Consell de l’Audiovisual de Catalunya i 10 vocalies en representació del Consell Nacional de Dones de Catalunya, les universitats, les entitats municipalistes i diversos col·legis professionals.
L’Institut Català de les Dones analitzarà els resultats de l’activitat de l’Observatori i retrà comptes, anualment, al Consell Nacional de les Dones de Catalunya.
Pel que fa a la Comissió Interdepartamental per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes, el Govern treballa en la regulació normativa que permetrà reforçar-la i la dotarà d’un òrgan que analitzarà els casos d’homicidi per violència masclista.
La Comissió Interdepartamental establirà criteris i pautes d’actuació, proposarà les prioritats del Govern en igualtat de gènere i violència masclista, impulsarà i coordinarà els plans i programes d’equitat de gènere i contra la violència masclista. A més, aprovarà un informe anual d'execució de la transversalitat de la perspectiva de gènere a l'Administració de la Generalitat.
La Comissió estarà presidida per la consellera de la Presidència i la presidenta de l’Institut Català de les Dones en serà la vicepresidenta. Comptarà amb un alt càrrec de cada departament i, a més, en formaran part la Secretaria General de l’Esport i les direccions generals de Comunicació del Govern, de la Policia, de Joventut i d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, de Famílies, així com el Consell de l’Audiovisual de Catalunya.
Així mateix es dotarà la Comissió Interdepartamental d’una Comissió Tècnica per elaborar propostes, informes i criteris comuns, a més de facilitar l’intercanvi d’informació i impulsar la perspectiva de gènere als departaments. D’aquesta Comissió Tècnica en formaran part persones expertes en gènere i igualtat i responsables d’aplicar la perspectiva de gènere en àmbits concrets de la Generalitat.
Un dels grups permanents de la Comissió Tècnica serà el Gabinet d’Anàlisi dels casos d’homicidi per violència masclista, que analitzarà les circumstàncies de cada homicidi, coordinarà l’actuació de la Generalitat i estudiarà el funcionament dels serveis públics. A més, el Gabinet proposarà millores a la Comissió Interdepartamental per a la Igualtat Efectiva entre Dones i Homes. En formaran part l’Institut Català de les Dones, els departaments de Justícia, d’Ensenyament i de Salut, la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania i les direccions generals de la Policia, d’Administració de la Seguretat, de Famílies i d’Atenció a la Infància i l’Adolescència.
El Govern de Catalunya està compromès amb l’objectiu establert per les Nacions Unides d’assolir la igualtat entre dones i homes l’any 2030. Per aconseguir aquesta igualtat i deixar enrere la violència masclista, el Govern vol millorar l’impacte que tenen les diferents polítiques públiques en la igualtat de gènere (educació, salut, àmbit policial, etc.) i coordinar-les. Moltes d’aquestes polítiques ja compten amb actuacions específiques per a la igualtat de gènere i contra la violència masclista però cal reforçar-ne la coordinació.
Més d’un milió d’euros per a la millora de la genètica forestal
D’altra banda, el Govern ha autoritzat avui una inversió d’1.168.762,08 € per als pròxims quatre anys per millorar la diversitat genètica forestal de Catalunya.
Aquest projecte, que es portarà a terme a través de l’empresa pública Forestal Catalana, servirà per potenciar accions en matèria de conservació genètica a través de la recerca i obtenció de material forestal de reproducció propi del territori català. Això contribuirà a garantir i millorar els recursos forestals del país i poder oferir nous productes al sector.
La conservació dels recursos genètics forestals és un dels aspectes que ha guanyat importància en els últims anys dins de la gestió i la millora genètica forestal. L’ús múltiple dels boscos ha d’incloure el coneixement de l’existència d’uns recursos genètics que cal preservar i millorar.
El Govern també ha autoritzat despeses per un import total de 99.999 €, per atendre la convocatòria 2017 d’ajuts per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica.
Aquests ajuts volen contribuir a la generació del coneixement necessari per desenvolupar tècniques de producció agroalimentària ecològica.
Guardons en reconeixement d’actuacions a favor del sector pesquer català 2016
Finalment, el Govern ha aprovat avui el Decret de concessió de guardons per al reconeixement d'actuacions a favor del sector pesquer català per a l'any 2016. Els guardons Medalla de la Pesca catalana i Placa de la Pesca catalana es van crear l’any 1985 amb la finalitat de recompensar els esforços d'aquelles persones o institucions que hagin prestat serveis destacats al sector pesquer català.
Es concedeix la Medalla de la Pesca catalana per a l’any 2016 a:
Carmeta Barberà Margalef, Isabel Comí Buil i Maribel Cera Chillida. En reconeixement a la presència de la dona en el sector pesquer, es guardona el paper passat, present i futur de la dona en el sector pesquer català, tot reconeixent l’especial iniciativa, l’habilitat i l’esforç de les dones de les famílies pesqueres, que sovint ha estat poc visible, en el desenvolupament de l’activitat tradicional i el seu esforç per diversificar l'economia i les activitats del nucli familiar, per buscar alternatives amb altres recursos i una gestió acurada quan l'economia s’enfrontava a una crisi.
- Carmeta Barberà Margalef ha treballat tota la vida en les activitats en terra, com a xarxaire, arreglant les arts necessàries per al desenvolupament de l’activitat de pesca de la barca de la seva família; i en l’actualitat desenvolupa un paper imprescindible per difondre i mantenir el patrimoni cultural pesquer, transmetent el seu ofici de xarxaire a les noves generacions.
- Isabel Comí Buil, néta, filla, dona i mare de pescadors, i armadora del port d’Arenys de Mar.
- Maribel Cera Chillida, marinera en actiu de la barca d’arts menors Viznago del port de Sant Carles de la Ràpita.
També es concedeix la Medalla de la Pesca catalana 2016 a:
- Miquel Martí Llambrich, llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), màster en Museologia i gestió del patrimoni cultural per la Universitat de Barcelona (UB), director del Museu de la Pesca des de 1991 i de la Fundació Privada Promediterrània per a l’estudi, la conservació i la difusió del patrimoni marítim des de la seva creació el 2004. Aquests càrrecs inclouen la gestió dels projectes: el Museu de la Pesca, l’Espai del Peix (aula gastronòmica), Les Barques del Peix (mostra surant d’embarcacions de pesca professional), el Centre de Documentació de la Pesca i el Mar Documare i també la Capella del Carme (espai d’art i patrimoni)
- Repsol, que desenvolupa la seva activitat en els ports, tot compartint un medi i un espai que també utilitzen les confraries de pescadors en la seva activitat diària, establint permanentment canals de col·laboració que s'han anat incrementant amb el temps, fins a arribar a l'estat actual en què la comunicació és permanent i contínua, i s'ha materialitzat en un conveni de col·laboració i d'ajuda mútua.
- Programa MeteoMauri, de Catalunya Ràdio, un magazín radiofònic, nexe d’unió de diferents seccions, entre les quals destaca MeteoMar, dirigida a difondre el que és el món del mar, com estan organitzades les activitats pesqueres, les seves modalitats i espècies significatives, la formació, el peix de temporada, i la promoció, d’una manera senzilla i didàctica, que posa en valor el sector i els productes de les nostres costes.
1
Vídeos
1