Imatge de la roda de premsa del Govern

El Govern amplia i consolida les prestacions de la Cartera de serveis socials 2010-2011

query_builder   11 octubre 2010 16:32

thumb_up Acords del Govern

El Govern amplia i consolida les prestacions de la Cartera de serveis socials 2010-2011

La consellera Capdevila explica les novetats de la Cartera de serveis socials
  • El nou catàleg de la Cartera inclou 137 serveis i prestacions econòmiques i tecnològiques que ofereix la xarxa pública de serveis socials
  • El Govern també ha aprovat un programa de mesures de protecció i atenció a les víctimes d’explotació sexual, entre elles, un dispositiu 24 hores d’acolliment i protecció a aquestes persones
  • A més, ha ampliat els descomptes en el transport públic per a les famílies nombroses i les monoparentals
 
 
El Govern ha aprovat la nova Cartera de serveis socials 2010-2011, que recull les prestacions de serveis, econòmiques i tecnològiques, que ofereix la Xarxa Pública de Serveis Socials i que són responsabilitat de la Generalitat i dels ens locals.
 
La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, que ha comparegut a la roda de premsa posterior al Consell de Govern, ha explicat que la nova cartera inclou 137 serveis i prestacions, dels quals 107 són de serveis, 26 econòmics i 4 tecnològics.  A més, 76 de les prestacions de la Cartera són garantides. Això vol dir que l’Administració està obligada a oferir la prestació a tothom que la demani i reuneixi els requisits per accedir-hi. La concessió de la resta de serveis i prestacions que recull la Cartera, queda subjecta a la disponibilitat pressupostària i es concediran atenent uns criteris.
 
Com a novetats, Capdevila ha destacat que aquesta cartera incorpora, respecte l’anterior, sis noves prestacions garantides per a persones amb dependència. Aquestes corresponen a serveis de centre de dia de teràpia ocupacional i ocupacionals d’inserció. A més, la nova cartera també amplia la prestació de servei de transport adaptat per a persones amb discapacitat, a les persones en situació de dependència
 
Altres noves prestacions són la incorporació del servei de promoció de l’autonomia personal per a persones amb dependència ateses en centres de llarga estada psiquiàtrica i cinc noves prestacions econòmiques de dret de concurrència:
  
  • prestació per a l’accés als serveis d’habitatges per a persones amb malaltia mental
  • prestació per a l’acolliment residencial per a gent gran
  • prestació de centre de dia per a gent gran
  • prestació per a habitatges tutelats per a gent gran
  • prestació per a estades temporals per a gent gran amb discapacitat
 
Altra novetat és que la prestació del servei de prevenció de drogodependències i del servei de centre de dia per a aquestes persones, s’estén a altres addiccions.
 
La titular d’Acció Social i Ciutadania també ha explicat que la nova cartera, respecte de l’anterior, conté els “elements essencials que són els indicadors que defineixen cada prestació, la població, l’establiment o l’equip de professionals i sobretot els estàndards de qualitat i de l’accés a la prestació o servei”.  
 
Capdevila també ha dit que, en paral·lel, s’ha aprofitat la nova cartera per millorar la definició de les prestacions i concretar encara més els criteris d’accés. Per a les prestacions econòmiques, a més, s’hi ha incorporat informació sobre el tractament fiscal que reben aquests ajuts. Com en la cartera anterior, el nou catàleg també fixa el copagament per a diverses prestacions. La Cartera estableix el cost de referència, el mòdul social (és a dir, el cost dels serveis d’atenció personal, educativa i social que són sempre a càrrec de l’administració responsable) i el pagament màxim de les persones beneficiàries.
Vídeo de la consellera Capdevila
Protecció i atenció a les víctimes d’explotació sexual
 
El Govern també ha aprovat un programa de mesures de protecció i atenció a les víctimes d’explotació sexual. Aquest Programa de Mesures per a l’abordatge de situacions de prostitució conté 35 actuacions i ofereix recursos a les persones que exerceixen la prostitució i es troben en situació de vulnerabilitat social.  D’entre les mesures que inclou cal destacar la creació d’un dispositiu 24 hores d’acolliment i protecció que oferirà atenció d’urgència a les víctimes a les víctimes d’explotació sexual.
 
En aquest sentit, la consellera Capdevila ha explicat que aquest dispositiu ha de “fomentar la integració social de totes les persones víctimes d’explotació” i “sobretot, garantir la protecció dels drets d’aquestes víctimes en els processos judicials que se’n derivin”.
 
Igualment en matèria d’acció social, el Consell de Govern ha aprovat subvencionar l’Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà (Osona) amb un milió d’euros per ampliar la residència i centre de dia de gent gran del municipi. Les obres permetran guanyar 28 places residencials i 24 de diürnes.
 
Un altre pas en l’àmbit dels serveis a les persones ha estat l’ampliació dels descomptes en el transport públic per a les famílies nombroses i a les monoparentals. D’una banda, es crearà un nou títol de transport per a aquest tipus de famílies, la T-FM/FN, que permetran fer 70 viatges en 90 dies a tots els membres del nucli familiar. D’altra banda, amb aquest acord, les famílies monoparentals gaudiran per primera vegada dels mateixos descomptes en tarifes de transport públic que les famílies nombroses, que poden arribar al 50%. Aquests nous descomptes i abonaments seran vigents a partir de l’any vinent
 
Altres acords
 
En matèria d’infraestructures per al transport, el Govern ha impulsat les obres de la variant de Vilanova de la Barca, que afavoriran la fluïdesa i seguretat en la circulació i alliberar de trànsit de pas aquestl nucli urbà, ara travessat per la C-13. Els treballs -que començaran el primer trimestre de 2011 i tindran una durada de 28 mesos- compten amb una inversió de 50,3 milions d’euros. Així mateix, l’Executiu ha impulsat l’execució de la variant de l’N-141d al seu pas per Calldetenes i de l’eixamplament de la BV-5224 a Manlleu (Osona), que sumen una inversió de 3,3 milions d’euros.
 
En l’àmbit cultural, el Govern ha declarat d’interès nacional quatre festes catalanes, dues són noves declaracions i dues corresponen a reclassificacions. D’una banda, ha estat declarada festa tradicional d’interès nacional la Festa Major de la Mare de Déu de la Riera de les Borges del Camp, mentre que Les Santes de Mataró ha estat declarada festa patrimonial d’inerès nacional. El Carnaval de Vilanova i la Geltrú i la Festa Major de Vilafranca del Penedès han estat reclassificades com a festes patrimonials d’interès nacional.
 
En un altre ordre de coses, l’Executiu també ha aprovat la creació del Col·legi d’Enginyers de Telecomunicació i el Col·legi Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya. Ho ha fet en virtut de l’article 125.1 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, que estableix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de col·legis professionals incloent-hi la seva creació.

2  

Imatges

Fotografia del Consell de Govern (autor: Jordi Bedmar)

Fotografia del Consell de Govern (autor: Jordi Bedmar) 299

Fotografia de la roda de premsa a càrrec de la consellera Capdevila (autor: Jordi Bedmar)

Fotografia de la roda de premsa a càrrec de la consellera Capdevila (autor: Jordi Bedmar) 169

3  

Vídeos

Vídeo de la roda de premsa íntegra

Vídeo: la consellera Capdevila explica les novetats de la Cartera de serveis socials

Vídeo: la consellera Capdevila explica el programa de protecció i atenció a les víctimes d'explotació sexual

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 2216

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined