Imatge de la consellera a Nova York

Tània Verge: "Catalunya és referent a nivell internacional en la garantia dels drets sexuals i reproductius"

query_builder   17 març 2023 11:17

event_note Nota de premsa

Tània Verge: "Catalunya és referent a nivell internacional en la garantia dels drets sexuals i reproductius"

  1. L’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius i les polítiques d’abordatge de les violències masclistes del Govern reben l’elogi d’organitzacions internacionals.
  2. Igualtat i Feminismes s’incorpora a una aliança global per a la democratització de les cures.
  3. El Govern català intervé per primera vegada amb veu pròpia en el plenari de Nacions Unides per parlar dels drets de les dones.
Imatge de la consellera a Nova York{"name":"2023/03/17/19/13/b5d2a3c9-4f19-48b9-b352-ea973a0f4632.jpg","author":"Departament d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":105915}

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha fet balanç de la seva visita a Nova York per participar en la 67a Comissió de la Condició Jurídica i Social de les Dones de Nacions Unides (CSW67). Verge ha explicat que l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius i les polítiques d’abordatge de les violències masclistes de l’executiu català han rebut l'elogi d’organitzacions i entitats internacionals amb qui s’ha reunit aquests dies, com ONU Dones, la Comissió d’Equitat de Gènere de l’Ajuntament de Nova York, l’International Peace Institute o l’entitat Partners for Reproductive Justice, que treballa per la justícia reproductiva.

Catalunya és puntera en la garantia dels drets sexuals i reproductius: oferim accés gratuït i amb equitat territorial als dos mètodes d’interrupció voluntària de l’embaràs arreu del país, i la cartera de serveis públics també preveul’accés gratuït a mètodes d’anticoncepció de llarga durada”, ha destacat. De fet, l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius catalana ha estat també reconeguda recentment pel Consell d’Europa. La consellera ha posat en valor que a “Catalunya hi ha el 40% de centres de tot l’Estat que practiquen avortaments” i ha recordat que als Estats Units s’ha revocat recentment una sentència històrica que garantia l’accés a la interrupció voluntària de l’embaràs a nivell federal. També ha fet referència als avenços de l’executiu català en matèria d’equitat menstrual, un dret que contribueix a promoure la justícia de gènere i la justícia climàtica, i que inclou la lluita contra la pobresa menstrual.

En relació amb les polítiques d’abordatge de les violències masclistes, les organitzacions i institucions amb qui Verge ha mantingut reunions aquests dies han valorat especialment l’abordatge de la violència institucional. Erradicar-la “és factible”, i “suposa molta més coordinació per identificar tot allò que revictimitza les dones que pateixen violències masclistes”, en paraules de la consellera.

Finalment, Verge ha anunciat que el Govern entrarà a formar part d’una aliança internacional per a la democratització de les cures, després d’una reunió mantinguda aquests dies amb la Global Alliance for Care. “Una aliança que està centrada en com els poders públics ens corresponsabilitzem de proporcionar cures per a criatures i persones dependents, i com fem que el sistema de cures sigui sostenible”, ha explicat la consellera. Verge ha destacat que “a Catalunya som referents en polítiques de temps i d’autocura”, i ha posat com a exemple el permís per dol gestacional o la flexibilitat horària en cas de menstruació o climateri amb afectació a la salut, unes mesures aprovades per al personal de l’Administració amb la voluntat que s'estenguin al sector privat, a través de la concertació social amb sindicats i patronals.

Primera intervenció en el plenari de Nacions Unides per abordar els drets de les dones

Per una altra banda, la consellera Verge ha recordat la seva intervenció de dilluns en el plenari de la CSW67, i ha subratllat que es tracta del “primer cop que el Govern català ha tingut veu pròpia en el plenari de les Nacions Unides per parlar dels drets de les dones”. La consellera hi va interveniren representació dels governs locals i regionals i hi va destacar la importància d’impulsar polítiques feministes en tots els nivells. “No hi pot haver una agenda feminista global si abans no es disposa d’unes agendes feministes fortes a nivell local i regional, perquè som les administracions que estem més a prop de la ciutadania”, va dir Verge. La consellera també va fer una crida a la comunitat internacional a “impulsar canvis radicals”, perquè “la transformació feminista no és ni utòpica ni impossible”

El Consell Nacional de les Dones de Catalunya, un òrgan d’incidència a nivell internacional

Verge ha posat en valor la participació del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC),l’òrgan de consulta i participació de l’Institut Català de les Dones, en la CSW67. “És un orgull com a país que existeixi aquest òrgan consultiu del Govern, un òrgan d’incidència política tant dins com fora de les nostres fronteres”, ha dit la consellera. “En el que està passant aquests dies a Nova York, no només en les sessions plenàries, sinó en tot allò que s’organitza al voltant de la CSW67, és on el moviment feminista bull, on es teixeixen xarxes a nivell internacional”, ha explicat Verge.

El CNDC, que disposa d’estatus consultiu a les Nacions Unides des de l’any 1999, ha organitzat un acte dins la programació de la CSW67. L’acte de la delegació catalana, que va tenir lloc dimarts sota el títol “Bretxa digital i resistències feministes a internet”, va incidir en els debats al voltant de les estratègies feministes per combatre la bretxa digital de gènere i les violències masclistes a internet. S’hi va presentar una declaració per denunciar els perills de la bretxa digital de gènere i identificar prioritats per assolir la justícia digital.

A banda d’aquesta sessió, el Departament d’Igualtat i Feminismes va coorganitzar una jornada de treball amb l’International Peace Institute, on hi van participar acadèmiques, representants de diverses ONG internacionals, del sector privat i representants polítiques de diversos països. L’objectiu d’aquest acte va ser compartir bones pràctiques, polítiques públiques i visions sobre com les institucions poden contribuir a la pau. 

Aliances internacionals per a la promoció de la igualtat i els feminismes 

Durant el seu viatge, la consellera Verge ha mantingut reunions rellevants amb agents internacionals que treballen en la promoció dels feminismes i la igualtat. Destaca la trobada que va mantenir dimecres amb la congressista demòcrata Yvette Clarke, que fa 16 anys que és membre del Congrés dels Estats Units i que destaca per la seva defensa en favor del dret a l’avortament i la lluita contra el canvi climàtic. 

En l’àmbit dels drets humans, Verge s'ha reunit amb Annabel Palma i Kajori Chaudhuri, membres de la Comissió de Drets Humans de Nova York, amb qui va poder compartir les polítiques antidiscriminatòries que s’impulsen des del Govern i tota la tasca desplegada des de l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació.

Durant tota l’estada a Nova York, la consellera ha estat acompanyada per la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés, i pel delegat del Govern als Estats Units, Isidre Sala Queralt.


undefined
undefined
undefined
undefined
undefined