Rodalies

Comença el traspàs integral de Rodalies amb el desplegament de sis grups de treball

query_builder   19 febrer 2024 14:22

event_note Nota de premsa

Comença el traspàs integral de Rodalies amb el desplegament de sis grups de treball

Rodalies {"name":"2024/02/19/14/17/29ad4cde-f04d-4455-a487-f3712fc75398.jpg","author":"DTER","type":"0","location":"0","weight":137798}


  1. La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, i el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente Santiago, presideixen la constitució de la comissió política del traspàs
  2. Els grups de treball es formaran durant aquest primer trimestre, seran paritaris i estaran copresidits pel Govern i l’Estat
  3. A partir de la seva formació, el grup que treballarà en la nova operadora de Rodalies tindrà un termini de sis mesos per a presentar una proposta d’estatuts

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, i el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente Santiago, han presidit avui, a la seu del Departament, la reunió de constitució de la comissió política del traspàs integral de Rodalies, que ha esdevingut el tret de sortida per al desplegament dels grups de treball que faran efectiu l’acord de traspàs.

Aquesta comissió “ha començat a fer efectiu el traspàs de Rodalies”, ha ressaltat la consellera Capella. “Hem avançat en les fites i hem creat els sis grups de treball tècnics que han de desplegar l’acord de traspàs integral on s’entrarà ja en detall en els aspectes concrets necessaris”, ha exposat Capella. Aquests grups “es constituiran durant aquest primer trimestre de l’any i aprovaran el seu pla de treball i els calendaris”, ha assenyalat.

“El nostre compromís és començar aquesta nova etapa a Rodalies millorant la comunicació amb un millor tracte a l’usuari alhora que treballem amb urgència per garantir la fiabilitat”, ha posat en relleu la consellera de Territori. “El Govern de Catalunya és capaç d’assumir totes les responsabilitats i atendre-les amb la professionalitat necessària”, ha argumentat.

Així, durant la reunió, s’ha donat impuls a 6 grups de treball, que seran paritaris, estaran copresidits pel Govern de la Generalitat i per l’Estat i treballaran en els aspectes següents:

  1. Traspàs de l’operadora.
  2. Serveis ferroviaris.
  3. Pla de Rodalies.
  4. Traspàs d’infraestructures.
  5. Afers econòmics.
  6. Afers juridicoadministratius.

Nova operadora i traspàs d’infraestructures

La comissió constituïda avui, que comptarà amb una comissió de Seguiment com a òrgan directe de suport, és l’instrument per a la negociació política que establirà les directrius, propostes i objectius a assolir pels grups i comissions que desenvoluparan els treballs tècnics. A més de la consellera Capella, formen part d’aquesta comissió, per part de la Generalitat, el secretari general del Departament de Territori, Joan Jaume i Oms, el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas i Alcantarilla i el director general de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol i Sintas, i el Comissionat per al traspàs integral de Rodalies, Pere Macias i Arau. En representació de l’Estat, a més del ministre Puente, en formen part el secretari d’Estat de Transports i Mobilitat Sostenible, José Antonio Santano; la secretària general de Transport Terrestre, Marta Serrano, i el president de Renfe, Raül Blanco.

Durant la reunió d’avui, la comissió ha acordat que el grup per al traspàs de l’operadora, un cop es constitueixi, tindrà un termini de 6 mesos per identificar la tramitació necessària per a la constitució de l’empresa que substituirà Renfe com a prestadora del servei de Rodalies i elaborar-ne una proposta d’estatuts i òrgans de govern.

D’altra banda, la consellera i el ministre han acordat que durant aquest 2024 s’impulsaran els mecanismes per tal que l’Estat transfereixi a la Generalitat els recursos econòmics associats al dèficit d’explotació del servei de Rodalies de l’any passat.

Així mateix, el Govern i l’Estat han pactat que, abans de finalitzar aquest 2024, estarà redactat l’estudi de les infraestructures que assumirà la Generalitat segons l’acord de traspàs: l’R1 al Maresme, l’R3 el Papiol-l’Hospitalet-Vic-Puigcerdà i l’R2 entre Sant Vicenç de Calders i Barcelona. Aquest estudi també analitzarà i identificarà nous trams susceptibles de ser traspassats a la Generalitat. En aquest sentit, ambdues administracions s’han compromès que durant el 2025 es presentarà un calendari per al traspàs d’aquests trams addicionals que s’hagin identificat.

2  

Imatges

Fotografia

Fotografia 137798

Fotografia

Fotografia 158594

3  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 523263

Grups treballs traspàs

Grups treballs traspàs
PDF | 818654

Fites temporals comissió política traspàs

Fites temporals comissió política traspàs
PDF | 230036

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined