Acords del Govern

El Govern aprova el Projecte de llei del Consell de Governs Locals

query_builder   28 juliol 2009 15:14

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova el Projecte de llei del Consell de Governs Locals

 
 
  • Aquest nou òrgan, previst a l’Estatut, representarà els municipis i les vegueries en les diferents institucions de la Generalitat
  • També participarà en la tramitació parlamentària de normes que afecten les administracions locals i defensarà l’autonomia local
  • L’Executiu també ha aprovat la creació del municipi de la Canonja, que tindrà l’ajuntament 947 de Catalunya
  • El Govern ha invertit més de 107 milions d’euros per reformar, ampliar i construir 24 centres educatius i ha fixat la despesa màxima de les universitats públiques per al personal
 
El Govern ha aprovat avui el Projecte de llei del Consell de Governs Locals, un òrgan que representarà els interessos del món local davant de la Generalitat. Aquest Consell serà una institució “exclusiva per al món local que millorarà la participació dels municipis i les futures vegueries”. Així ho ha explicat el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, que juntament amb la directora general de Comunicació del Govern, Aurora Masip, ha comparegut a la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del l’Executiu.
 
El Consell de Governs Locals, una institució prevista a l’article 85 de l’Estatut, tindrà un caràcter independent i hi seran representats els municipis i les vegueries de Catalunya de manera proporcional a la població i el territori. El titular de Governació ha explicat que aquesta és la “primera institució que es desprèn de la nova arquitectura institucional del país prevista a l’Estatut i que s’està impulsant des del Govern de Catalunya”.
 
El conseller Ausàs també ha volgut destacar que aquest és un “reconeixement al món local” i un “compromís per continuar fent polítiques locals pròpies adaptades a les necessitats del territori” i amb la “complicitat del món local de Catalunya”.
 
La funció principal del Consell de Governs Locals serà representar els interessos del món local davant les diferents institucions de la Generalitat, però també participar en la tramitació de plans d’àmbit general, normes reglamentàries, avantprojectes de llei i iniciatives legislatives que afecten les administracions locals. Aquest organisme també defensarà l’autonomia local en les institucions que garanteixen el respecte d’aquest principi constitucional.
 
Composició proporcional a la població i el territori
 
El Consell de Governs Locals tindrà una composició que respectarà la proporcionalitat a la població i el territori. En formaran part, els presidents dels consells de vegueria, l’alcalde de Barcelona i els presidents de les entitats municipalistes més representatives, a més de 100 membres. Aquesta institució es conformarà després de la constitució dels ajuntaments i els consells de vegueria, després de les eleccions municipals.
 
Creació del municipi de la Canonja
 
El Consell de Govern també ha aprovat el Projecte de llei de creació del municipi de la Canonja, que permetrà segregar l’Entitat Municipal Descentralitzada de la Canonja del terme municipal de Tarragona. Un cop s’aprovi la norma al Parlament, la Canonja tindrà l’ajuntament 947 de Catalunya. El Govern ha impulsat aquesta legislació específica per donar compliment a les aspiracions històriques de la Canonja d’esdevenir un municipi independent, una demanda que ha tingut un tractament excepcional perquè no es podia resoldre amb la normativa vigent.
 
El conseller Ausàs ha destacat que amb aquesta norma,es dóna resposta a una reivindicació història dels habitants i de les institucions d’aquesta població”, que es va annexionar a Tarragona a través d’un decret a l’època de la dictadura franquista el 1964.
 
Nous centres educatius
 
En l’àmbit dels serveis socials, l’Executiu ha destinat 107 milions d’euros per reformar, ampliar i construir 24 centres educatius d’arreu de Catalunya durant el proper curs escolar. Amb aquest pressupost es podran dur a terme un seguit d’actuacions, la majoria de millora i reforma, i es construiran 9 centres educatius nous. Les obres, que en molts casos ampliaran línies educatives, permetran escolaritzar 9.760 alumnes.
 
Pel que fa a l’educació superior, el Govern ha fixat avui la despesa màxima en concepte de personal funcionari i contractat docent i no docent per a cinc de les set universitats públiques catalanes per a l’any 2009, d’acord amb els comptes que ha presentat cada universitat.
 
Foment de la innovació i la recerca
Per tal de facilitar l’accés al finançament de les empreses biotecnològiques en fase de creixement, el l’Executiu ha aprovat avui una inversió de dos milions d’euros que ACC1Ó realitzarà en el major fons de capital risc especialitzat en aquest tipus d’empreses existent al mercat espanyol, Ysios BioFund I F.C.R., que té seu principal a Barcelona.
 
El Consell de Govern també ha aportat 300.000 euros al patronat de la Fundació per al Desenvolupament de la Investigació en Genòmica i Proteòmica Genoma España. Aquesta quantitat, corresponent a l’any 2009, s’afegeix als 300.000 euros que la Generalitat va aportar el 2008.
 
Acords en matèria de medi ambient
 
El Govern ha analitzat avui les mesures proposades per la comissió de treball, creada el passat mes de febrer, per reduir la distribució gratuïta de bosses de plàstic d’un sol ús a Catalunya un 50% l’any 2012, respecte dels valors de 2007. La comissió ha realitzat ja el seu informe de conclusions, en el qual preveu signar un acord sense precedents a Espanya entre el Govern i el sector de la fabricació i distribució per impulsar actuacions de conscienciació ambiental per tal de reduir l’ús de bosses de plàstic. L’objectiu és passar de 325 bosses per persona i any a 163.
 
En el mateix àmbit del medi ambient, l’Executiu ha aprovat la proposta de revisió i designació de noves zones vulnerables en relació amb la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries. A Catalunya, entre el 2004 i el 2007, s’ha produït un increment de les concentracions de nitrats a les aigües subterrànies. És precisament aquest increment que justifica l’ampliació de les zones vulnerables per presència de nitrats. La designació de noves zones vulnerables respon al compliment de la normativa europea i a l’increment de la concentració de nitrats registrat en els últims anys a Catalunya.
 
Altres acords
 
El Govern també ha aprovat avui destinar sis milions d’euros a l’ampliació de capital de Comforsa, a través de l’empresa pública AVANÇSA, Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya, per al redimensionament d’aquesta companyia del sector de l’automoció, derivat de l’ERO que va presentar el maig passat per a 219 empleats. L’ERO inclou una sèrie de mesures pactades entre la direcció i els representants dels treballadors, basades en el rejoveniment de la plantilla i la transmissió de l’experiència dels empleats amb antiguitat.
 
En un altre ordre de coses, el Govern ha donat el visiplau al Reglament del Jurat d’Expropiació de Catalunya, l’òrgan que realitza la taxació, el peritatge i la fixació del preu just en els expedients expropiadors de les administracions públiques de Catalunya. El reglament neix de la necessitat d’adaptació de la normativa al nou marc legal, que permetrà millorar el funcionament ordinari d’aquest òrgan.
 
En l’àmbit internacional, ha destinat 450.000 euros a millorar la situació dels refugiats sudanesos al Txad i ha nomenat Jordi Font com a delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a l’Argentina.
 
El Govern també ha actualitzat la regulació dels laboratoris agroalimentaris de Catalunya, ha destinat gairebé 1 milió d’euros per garantir el seguiment de l’alumnat del poble gitano, ha aprovat l’oferta pública parcial de 24 places d’intèrprets informadors turístics, ha aprovat el nou reglament de la Lotto 6/49 i ha impulsat la restauració del Castell de Cardona.

2  

Imatges

Fotografia del Consell de Govern (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia del Consell de Govern (Autor: Rubén Moreno) 804

Fotografia del conseller Ausàs durant la roda de premsa (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia del conseller Ausàs durant la roda de premsa (Autor: Rubén Moreno) 2807

2  

Vídeos

Vídeo 1: el conseller Ausàs explica els beneficis del Consell de Governs Locals per als municipis i les vegueries

Vídeo 2: el conseller Ausàs diu que la nova llei forma part de la nova arquitectura institucional de Catalunya

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern de 28 de juliol de 2009 en format PDF

Acords de Govern de 28 de juliol de 2009 en format PDF
PDF | 110

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia