El portaveu del Govern subratlla l'
  • El Consell Executiu ha donat llum verd als projectes de simplificació i millora de regulació, d’agilitat i reestructuració administrativa, i de promoció de l’activitat econòmica, en una iniciativa “ambiciosa i necessària” per reactivar l’economia del país, segons el portaveu del Govern
  • Francesc Homs subratlla la “predisposició” i la “voluntat de diàleg” dels grups parlamentaris amb qui existeix el “pacte polític” d’aprovar les normes abans de finals dany, atesa la “urgència” de les mesures
  • El Govern ha estat “atent i amatent” a les més de 3.000 al·legacions formulades durant el període d’exposició pública, algunes de les quals s’han vist incorporades
 
El Govern de la Generalitat ha donat llum verd avui als tres projectes de llei “de reactivació i modernització de l’economia catalana i de l’administració pública a Catalunya”. El Consell Executiu ha aprovat el Projecte de llei de simplificació i millora de regulació; el d’agilitat i reestructuració administrativa, i el de promoció de l’activitat econòmica, en què s’ha dividit l’anomenada llei òmnibus i que tenen com a objectiusimplificar l’Administració de la Generalitat, aprimar la legislació i agilitzar i reduir els tràmits administratius per contribuir a la reactivació econòmica del país, objectiu prioritari fixat en el Pla de Govern 2011-2014.  “És una iniciativa que té molta ambició, que és molt necessària per al país, ja que amb aquestes lleis tindrem més instruments per facilitar la reactivació econòmica”, ha manifestat el portaveu del Govern, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.
 
El Consell Executiu ha aprovat avui els tres projectes de llei després d’analitzar les més de 3.000 al·legacions presentades durant el període d'exposició pública que el Govern va obrir de forma voluntària amb l’objectiu de garantir la transparència i facilitar la negociació. El portaveu del Govern ha destacat en aquest sentit que l’Executiu “ha estat particularment atent i amatent a les aportacions de determinats grups i sectors”, algunes de les quals s’han vist incorporades, i ha celebrat la “predisposició” dels grups parlamentaris del PSC, el PP i ERC que “han mostrat en tot moment una voluntat de diàleg i d’intercanvi d’impressions clara i diàfana”. Homs ha subratllat la importància d’aquesta actitud, ja que, ha reconegut, “una iniciativa així només és possible si és construïda des del diàleg i la voluntat de generar consensos”.
 
En aquest sentit el també secretari general de la Presidència ha emfatitzat “l’acord polític promogut pel Govern” amb la resta de forces parlamentàries perquè les tres normes es puguin aprovar abans de finals d’any. “Amb aquesta vocació treballarem tots” perquè “tothom entén de la urgència” de les mesures. Les tramitacions, ha dit, han de ser “el més àgil possibles, respectant totes les garanties i els procediments” però sense que aquestes garanties suposin una “inacció política”. Avui mateix el Govern ha entrat els tres projectes al registre del Parlament per tal d’iniciar la tramitació parlamentària.
 
És justament amb aquesta voluntat de diàleg i negociació que l’Executiu s’ha avingut a la petició de les forces parlamentàries de deixar fora dels projectes de llei les regulacions en matèria urbanística, així com de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC). Unes modificacions que està previst desenvolupar en dos projectes de llei.
 
Els tres projectes de llei
 
Els tres projectes de llei modifiquen un total de 74 lleis i 8 decrets. El projecte de simplificació planteja una simplificació administrativa i alhora de caràcter normatiu. Redueix procediments i tràmits innecessaris per facilitar la reactivació d’alguns sectors. Proposa per exemple substituir el règim d’autorització pel de comunicació responsable de manera que es pugui iniciar l’activitat sense haver de demanar l’autorització prèvia. “Les normes s’han de respectar, però hem de fer possible que la gent pugui treballar i emprendre sense la necessitat de passar per un viacrucis previ”, ha subratllat el portaveu.
 
El Projecte de llei d’agilitat i reestructuració administrativa aborda la reestructuració de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic per racionalitzar les estructures i estalviar els costos. Proposa suprimir alguns òrgans o redistribuir les funcions d’altres. Destaca en aquest àmbit la modificació de les lleis que regulen el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), que recuperen la seva personalitat jurídica.
 
Finalment, el Projecte de llei de promoció de l’activitat econòmica preveu, entre d’altres, potenciar i millorar els establiments i serveis turístics, flexibilitzar els horaris comercials en zones turístiques i facilitar l’accés als habitatges de protecció oficial.
  
Altres acords de Govern
 
D’altra banda, el Govern ha aprovat una línia de préstecs directes en condicions preferents de 40 milions d’euros amb l’objectiu de reactivar el sector de l’automoció, considerat estratègic per al creixement econòmic del país. I és que el sector automobilístic representa un 7,5% del PIB de Catalunya, genera 50.000 llocs de treball directes i 110.000 d’indirectes.

El Consell Executiu també ha aprovat el Programa de prevenció i atenció a la cronicitat, que té com a finalitat millorar l’atenció i la qualitat de vida de les persones que pateixen malalties cròniques, com la diabetis, la hipertensió, les insuficiències cardíaques i respiratòries, les demències o l’artrosi, entre d’altres. Liderat pels departaments de Salut i de Benestar Social i Família, coordinarà els serveis sanitaris i de benestar social en una iniciativa pionera que pretén incorporar la família i l’entorn dels malalts en el seu tractament i evolució. Actualment el 74% de la població adulta catalana afirma patir alguna malaltia crònica.

2  

Imatges

Fotografia del Consell Executiu

Fotografia del Consell Executiu 794

Fotografia: roda de premsa posterior al Consell Executiu

Fotografia: roda de premsa posterior al Consell Executiu 1918

3  

Vídeos

Roda de premsa posterior al Consell de Govern

Tall de vídeo: el portaveu del Govern afirma que és una iniciativa "ambiciosa i necessària"

Tall de vídeo: Homs subratlla la urgència en l'aprovació de les lleis

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 806