Consellera Geli

El Govern aprova la normativa que garanteix l'accés a la sanitat gratuïta a tota la població

query_builder   23 febrer 2010 15:49

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova la normativa que garanteix l'accés a la sanitat gratuïta a tota la població


  • El Projecte de llei d'accés a la sanitat pública salda el deute pendent amb unes 60.000 persones que en quedaven excloses, principalment professionals liberals i membres de congregacions religioses
  • El Govern continua aprovant mesures per reactivar l'economia: crea el Consell del Treball Autònom de Catalunya i autoritza l'ICF a completar l'ampliació de capital d'Spanair, una operació de gran importància estratègica per al futur de l'economia catalana i espanyola
  • El Govern també aprova el primer pla d'actuació específic de l'Estat per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril
Tall de vídeo Geli
El Govern ha aprovat en la seva sessió d'avui el Projecte de llei d'accés a l'assistència sanitària de cobertura pública a càrrec del Servei Català de la Salut, coneguda col•loquialment com a llei d'universalització. Amb aquest pas s'inicia la tramitació parlamentària, sol•licitada per la via d'urgència, que ha de permetre aprovar-la en els propers mesos.


Malgrat que l'ordenament jurídic espanyol i català s'inspira en el principi d'universalització per a la prestació de serveis públics, un 0,7% de la població catalana -unes 60.000 persones- s'havien quedat de facto fora d'aquest dret. Principalment es tracta de professionals liberals (arquitectes, advocats, periodistes, metges, enginyers...) i membres de congregacions religioses.


Quan entri en vigor, aquesta llei suposarà el final de la discriminació d'aquest grup de població i, per tant, haver fet realitat l'equitat en la prestació de serveis sanitaris reconeguda en la Llei d'ordenació sanitària de Catalunya.


En la roda de premsa posterior al consell de Govern, la consellera de Salut, Marina Geli, ha qualificat d'"acord històric" l'aprovació d'aquest Projecte de llei, perquè "subsana un dèficit que s'arrossegava des de 1986". La consellera també ha destacat que la llei "és la primera, dins l'àmbit estatal, que universalitza l'accés a la sanitat pública", i ha recordat que aquest era un mandat recollit a l'Estatut.


Creació del Consell del Treball Autònom de Catalunya
El Govern també continua prenent mesures per impulsar l'activitat econòmica i sortir de la crisi. Així, en la sessió d'avui ha aprovat el Decret de creació del Consell del Treball Autònom de Catalunya, un òrgan de consulta en matèria socioeconòmica i professional del treball autònom. Amb aquest decret, Catalunya passa a ser la primera autonomia que desplega una normativa que fa referència als treballadors autònoms.


El nou òrgan està integrat per la Generalitat, les organitzacions sindicals, les organitzacions empresarials i les associacions, federacions i confederacions més representatives. Catalunya és l'autonomia que té més treballadors autònoms: concentra un 17% del total de l'estat, gairebé 550.000 persones.

Les funcions principals del Consell seran emetre el seu parer amb caràcter facultatiu sobre els avantprojectes de llei o projectes de decret que incideixin sobre el treball autònom; elaborar propostes i informes per impulsar actuacions per afavorir aquest col•lectiu; participar en el Consell del treball autònom estatal; fer un seguiment i desenvolupar el marc jurídic del treball autònom; aprofundir en el coneixement de la realitat del treball autònom a Catalunya; detectar necessitats i millorar la formació dels treballadors autònoms; informar, assessorar i orientar en matèria de seguretat i salut laboral; i desenvolupar accions específiques per als treballadors econòmicament dependents (TRADE).
Tall de vídeo de la consellera Geli
Suport institucional i financer del Govern a l'ampliació de capital d'Spanair
El Govern ha autoritzat l'Institut Català de Finances (ICF), a través de la seva filial ICF Holding, a garantir els recursos necessaris per completar l'ampliació de capital de la companyia aèria Spanair. L'operació de finançament serà de fins a un màxim de 50 milions d'euros i tindrà caràcter transitori i temporal. És a dir, la participació de l'ICF durarà fins que altres inversors s'incorporin al capital de la companyia.


El Govern ha decidit donar suport institucional i financer a aquesta operació, conjuntament amb el sector financer privat, perquè és un "element estratègic per Barcelona i Catalunya", ha insistit la consellera Geli. "Crec que és una responsabilitat del Govern" donar suport "a una iniciativa privada que està fent la seva feina i que ha de portar a la major internacionalització de l'aeroport del Prat", ha afegit durant la roda de premsa.


Spanair és la segona companyia aeronàutica del mercat domèstic espanyol amb seu a Barcelona i una de les més importants de la nova Terminal T1 de l'aeroport de El Prat, on vol constituir un hub i incrementar les connexions internacionals i intercontinentals. D'aquesta manera es potenciarà la presència a Barcelona d'Star Alliance, la principal aliança mundial del sector de la qual és membre la companyia catalana.

Pla d'actuació per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril
El Govern també ha aprovat avui el pla d'actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) específic per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril. Es tracta de la primera comunitat autònoma que elabora un pla específic per a aquest tipus d'emergències.
El nou pla té com a objectiu protegir les persones, les infraestructures i el medi ambient mitjançant el control de totes les incidències que es produeixen als trens, ferrocarrils i metros. S'aplica a tot Catalunya, on hi ha més de 1.800 km de via fèrria, i inclou els serveis de: ferrocarril convencional, ferrocarril d'alta velocitat, ferrocarril metropolità o suburbà (metro), ferrocarrils o trens cremallera, funiculars i trens turístics amb plataforma ferroviària. En queden exclosos el tramvia urbà, els telefèrics, els aeris i els telecabines.
Aquest procediment respon a la necessitat de planificar un servei bàsic, estratègic i en creixement, com és el transport de viatgers per ferrocarril, que està associat també a un històric d'incidències de gran impacte social.


Altres acords
Finalment, el Govern ha atorgat la concessió definitiva de ràdio municipal a l'Ajuntament de Montcada i Reixac. El consistori ja disposava des de 1992 de la concessió provisional d'una emissora de freqüència modulada de tipus municipal. Després de l'aprovació del projecte tècnic de l'emissora i de la inspecció tècnica de les instal•lacions, el Govern ha procedit a l'atorgament definitiu de la concessió a la ràdio municipal.
 

2  

Imatges

Fotografia del consell de Govern. Autor: Rubén Moreno

Fotografia del consell de Govern. Autor: Rubén Moreno 591

Fotografia de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Fotografia de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno 433

3  

Vídeos

Tall de vídeo: la consellera Geli destaca la participació del Govern en l'ampliació de capital d'Spanair

Tall de vídeo: la consellera Geli destaca que el Govern dóna accés a la sanitat gratuïta a 60.000 persones que en quedaven excloses

Roda de premsa íntegra a càrrec de la consellera de Salut, Marina Geli

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 50

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia