• L’Executiu aprova la memòria prèvia de l’avantprojecte de Llei d’horaris i mesures en matèria d’horaris comercials, que suposa restablir la regulació existent a Catalunya amb anterioritat al Reial Decret espanyol d’ordenació dels equipaments comercials
  • També ha acordat portar al Tribunal Constitucional les taxes judicials establertes per l’Estat
  • El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, anuncia que el president Mas compareixerà al Parlament per explicar els resultats de la cimera anticorrupció, que se celebrarà demà al Palau de la Generalitat
Tall de vídeo del conseller Homs
Tall de vídeo: el conseller Homs denuncia les interferències de l'estat en les competències de la Generalitat
El Govern ha començat avui el procés per protegir els horaris comercials actualment vigents a Catalunya, davant “la imposició” del Reial Decret espanyol d’ordenació dels equipaments comercials. Concretament, s’ha aprovat la memòria preliminar de l’avantprojecte de Llei de mesures en matèria d’horaris comercials i de determinades activitats de promoció per iniciar la seva tramitació pel procediment d’urgència.
 
Així ho ha explicat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. El conseller ha lamentat que el Govern hagi d’actuar de nou per “evitar una duplicitat normativa que acaba generant incertesa en el sector”. En aquest sentit, la norma té per objectiu garantir la seguretat jurídica als operadors i empresaris del sector comercial davant la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat per part del Govern de l’Estat.
 
El reial decret espanyol també suposa una vulneració de les competències de la Generalitat, segons ha denunciat el conseller. “És incomprensible que, si hi ha una competència com aquesta, avalada per sentències del Tribunal Constitucional, l’estat espanyol interfereixi constantment”.
 
Segons es recull a la memòria aprovada avui, es mantindran un màxim de 72 hores setmanals d’obertura de dilluns a dissabte, 8 dies festius anuals d’obertura autoritzada i l’exclusió de l’horari comercial general dels establiments d’alimentació amb una superfície de fins a 150 m2.
 
Recurs al Tribunal Constitucional contra les taxes de l’Administració de justícia

L’Executiu també ha acordat interposar un recurs d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional contra la llei que regula les taxes en l’àmbit de l’Administració de justícia, impulsada pel Govern de l’Estat.
 
D’acord amb el dictamen del 17 de gener del Consell de Garanties Estatutàries, l'Executiu entén que la norma envaeix competències de la Generalitat i suposa un impediment desproporcionat per accedir a la justícia, ja que les noves taxes judicials espanyoles tenen un cost notablement més alt que les que estaven vigents fins ara.
 
A més de la possible vulneració de competències i del greuge que suposen aquestes taxes en l’accés a la justícia, l’Estat recaptaria sobre un àmbit competencial propi de la Generalitat sense saber si aquesta contribució repercutiria finalment a Catalunya.
 
Cimera contra la corrupció

El conseller Homs ha anunciat que la cimera anticorrupció convocada pel president de la Generalitat, Artur Mas, amb els representats dels organismes de control institucional, se celebrarà dimecres a les 12.30h al Palau de la Generalitat.
 
L’objectiu de la reunió és recollir les idees d’aquests organismes per millorar les bones pràctiques i reinstaurar el clima de confiança entre la societat  i les institucions.
 
En els propers dies, ha explicat Homs, el president compareixerà davant el Parlament per “compartir amb els grups parlamentaris” els resultats de la cimera, una trobada que el Govern encara amb “la ment més oberta i la mirada més àmplia”.
 
Segons Homs, la voluntat del president Mas no és "substituir la capacitat d'iniciativa del Parlament", sinó “tenir capacitat de reacció davant del que estem vivint”. “El president i el Govern tenim molta confiança en el bon fer d’aquestes institucions, i per això pensem que acompanyats de la mà hem de superar la crisi de confiança en el sistema”, ha assegurat.
 
Nomenaments

D’altra banda, el Govern també ha aprovat avui els nomenaments següents:
 
Joan Josep Isern i Aranda, director del Servei Català del Trànsit,
David Ciudad i Valls, director del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya,
Joan Aregio i Navarro, director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC),
M. Mercè Santmartí i Miró, directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència,
Jordi Ciuraneta i Riu, director general de Pesca i Afers Marítims,
Antoni Trasobares Rodríguez, director general de Medi Natural i Biodiversitat.

2  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa

Tall de vídeo: el conseller Homs denuncia les interferències de l'estat en les competències de la Generalitat

3  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 664

Foto del Consell Executiu. Autor: Jordi Bedmar

Foto del Consell Executiu. Autor: Jordi Bedmar
JPG | 350

Fotografia roda premsa Govern

Fotografia roda premsa Govern
JPG | 376