• La modificació evitarà, entre altres qüestions, conflictes d’interpretació en temes com ara la delegació del vot i la representació
  • El Govern fa una valoració “positiva” però “amb molta prudència” de les dades de l’atur
  • El conseller Homs expressa la convicció del Govern que l'executiu espanyol “deixarà de girar l'esquena al dret a decidir” davant el degoteig constant d’adhesions a favor de la consulta
Foto de la roda de premsa
El Govern ha aprovat avui el Projecte de llei de modificació del capítol III del Títol V del llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, relatiu als drets reals, per “reformar els preceptes sobre la propietat horitzontal que han provocat algunes disfuncions o problemes d’interpretació”, segons ha explicat avui el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
 
Al llarg dels set anys transcorreguts des de la seva aprovació s’han detectat regulacions difícils de dur a la pràctica, així com també algunes altres objecte de diferents interpretacions o, fins i tot, d’impossible compliment. En aquest context, a l’inici de l’anterior legislatura, el Parlament de Catalunya va instar el Govern a reformar aquests preceptes, inclosos en el capítol III del títol V del llibre cinquè.
 
Entre les novetats destacades de la nova regulació hi ha que s’evitarà, entre altres qüestions, conflictes d’interpretació en temes com ara la delegació del vot i la representació. A més, s’incorporaran les noves tecnologies com a mecanismes per a la realització de les notificacions i els requeriments i s’especificarà el procediment per reclamar les despeses comunes per resoldre els problemes que aquesta qüestió havia plantejat als tribunals de justícia.
 
Valoració “positiva” però “amb molta prudència” de les dades de l’atur 

En la reunió d’avui, el Consell Executiu ha dedicat molt d’espai d’anàlisi i reflexió a les dades de l’atur registrat al juny, que s’han fet públiques avui. Segons ha explicat el conseller Homs, tot i que les dades són ”les més bones en termes històrics dels darrers disset anys” cal “prudència” i “tocar de peus a terra”.
 
“És probable que hi hagi possiblement un cert canvi de tendència, però continua havent-hi una situació econòmica molt delicada i devem a la gent que està patint fer valoracions prudents”, ha afirmat el conseller.
 
El Govern té la "convicció" que l'executiu espanyol deixarà de girar l'esquena al dret a decidir

El conseller Homs també s’ha referit a la carta que properament enviarà el president de la Generalitat, Artur Mas, al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, per demanar-li formalment la celebració d’un consulta als ciutadans sobre el futur polític de Catalunya. Homs ha assegurat que la carta es farà pública quan s’enviï, i ha refermat la “convicció” de l’Executiu que la “posició frontal d’oposició” del Govern espanyol acabarà desapareixent “davant del constant  degoteig de gent que es va apuntant al dret de decidir”.
 
En aquest sentit, el conseller ha celebrat que 250 entitats s’han adherit al Pacte Nacional pel Dret a Decidir des que el Govern va posar en marxa, divendres passat, el web www.dretadecidir.cat.
 
Homs també ha reiterat la valoració “positiva” que el president Mas i el Govern han fet del Concert per la Llibertat: “Volem destacar l’esperit cívic i multitudinari amb què es va desenvolupar el concert”, ha remarcat Homs, qui ha subratllat l’èxit d’audiència que va obtenir la retransmissió de l’esdeveniment per TV3.
 
“Que el Govern espanyol pagui els deutes amb la Generalitat”

El conseller Homs ha rebut “amb estupor” el projecte del Ministeri d'Hisenda de què l'Estat assumeixi tributs cedits a les comunitats autònomes si superen, durant dos mesos consecutius, els trenta dies establerts per llei per pagar als proveïdors, un termini que ha qualificat d’”inassolible” en les circumstàncies actuals, i ha ironitzat: “Seran ells els qui s’hauran d’autointervenir, perquè qui no ens paga el que ens deu en termes constants és precisament el Govern espanyol”.
 
“Voluntat de pagar puntualment en tenim tots”, ha assegurat Homs, “però això exigir puntualitat a aquells que depenen de que tu els paguis, és difícil d’entendre. Si del que es tracta és de pagar puntualment, que ens paguin els deutes i les coses aniran de manera raonablement diferent”.
 
Protecció del sòl agrari

El Govern també ha aprovat avui la memòria preliminar de l’Avantprojecte de la Llei de sòl agrari amb l’objectiu de protegir i promoure el sòl per a usos agraris i la eficiència d’aquests usos per tal d’incrementar la capacitat alimentària de Catalunya, per aconseguir així que l’impacte de les infraestructures i del sòl urbà industrial i logístic sigui el menor possible en els espais d’alt valor agrari.
 
Segons ha destacat el conseller Homs, “la garantia de l’autoabastament té un valor estratègic” i per aquest motiu la llei pretén aturar i invertir la tendència a la disminució del sòl agrari, potenciar l’exercici de les funcions econòmiques de producció d’aliments, fomentar la productivitat de la terra i garantir l’existència d’una quantitat suficient de sòl agrícola de qualitat.
 
Dels 3,2 milions d’hectàrees que constitueixen la superfície de Catalunya, al voltant d’un milió poden ser considerades com a terres de conreu.
 
Obres de reparació de la Val d’Aran i l’Alt Pirineu

En la reunió d’avui, el Govern també ha donat llum verd a la declaració d’emergència per a poder executar les obres de reparació de les carreteres de la Val d’Aran i l’Alt Pirineu afectades per les riuades de mitjans de juny. El Departament de Territori i Sostenibilitat  ja està treballant des de la setmana passada a la carretera C-28 a la Val d’Aran, la C-147, al Pallars Sobirà i l’L-500 a l’Alta Ribagorça), que tenen desperfectes valorats en 5,2 milions d’euros.
 
Els equips de conservació i manteniment de carreteres del Departament de Territori i Sostenibilitat treballen en l’adequació de les vies afectades, per tal de restablir al més aviat possible tots dos sentits en els trams on ara se circula amb pas alternatiu.
 
Millora de la inserció laboral de les persones amb trastorns mentals

El Consell Executiu també ha donat llum verd a la signatura d’un conveni entre la Generalitat de Catalunya, la Fundació La Caixa i el Dartmouth Psychiatric Research Center per posar en marxa un programa per a millorar la inserció laboral de persones amb trastorns mentals a Catalunya.
 
 L’objectiu del projecte és contribuir a millorar l'accés de les persones adultes amb trastorn mental greu a una ocupació efectiva a l’empresa ordinària, mitjançant la metodologia de treball amb suport individualitzat (IPS - Individual Placement and Support). Aquesta metodologia s’ha demostrat altament efectiva.
 
La iniciativa es posarà en marxa a Barcelona (Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Esquerra de l’Eixample), Girona i el Baix Llobregat, i es desenvoluparà en el marc de la Xarxa Internacional del Dartmouth IPS Suport Employment Center. A més, comptarà amb el suport de la Fundació Avedis Donabedian.
 
Nomenament

Finalment, el Govern ha nomenat Xavier Bernadí Gil director de l’Oficina per al Desenvolupament de l’Autogovern del Departament de Governació i Relacions Institucionals. Fins ara havia estat cap de l’Oficina Tècnica de Suport en Matèria de Traspassos i Cooperació Institucional i secretari de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat.

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa

3  

Fitxers adjunts

Foto del Consell Executiu. Autor: Rubén Moreno

Foto del Consell Executiu. Autor: Rubén Moreno
JPG | 932

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno
JPG | 586

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 263