El conseller Homs durant la roda de premsa del Govern
 
  • Ha aprovat el decret que regula els òrgans de coordinació, participació i seguiment previstos a la Llei: el Consell d’Acció Exterior i de Relacions amb la UE, presidit pel president de la Generalitat, i la Comissió Interdepartamental, que es constituiran en un màxim de 6 mesos

 

  • Homs ha explicat que el Govern ha demanat el corresponent aixecament de la suspensió d’alguns articles de la Llei d’acció exterior i ha assegurat que “lamentablement hi tenim la mà trencada” perquè contínuament el govern espanyol interposa recursos

 

  • Sobre les eleccions del 27 de setembre, el conseller de la Presidència recorda que “la data de les eleccions està situada on el president l’ha situat”

 

  • El Govern reforça la lluita contra els incendis forestals amb la contractació del personal necessari per fer front a la campanya forestal d’enguany

 

  • El Govern es compromet a impulsar a la creació de la Càtedra Abel Martínez Oliva, adscrita a la Universitat de Lleida (UdL)
 
El Govern ha aprovat diverses mesures que despleguen l’acció exterior de la Generalitat, amb l’objectiu de potenciar la projecció de Catalunya, promoure els interessos del país i situar-lo com a actor internacional actiu. El Consell Executiu ha iniciat el desplegament de la Llei d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea, aprovada per una àmplia majoria del Parlament de Catalunya, amb l’aprovació del decret que regula els òrgans col·legiats de coordinació, participació i seguiment previstos a la norma. Així ho ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, que ha assegurat que aquestes mesures van “en la línia de davant de cada obstacle buscar solució” en referència a la impugnació per part del govern espanyol d’alguns articles de la Llei d’acció exterior. Segons Homs, “el recurs del govern espanyol contra la Llei d’acció exterior assenyala i impugna alguns articles però deixa la resta plenament vigents i aquests són els que afecten al decret que avui aprovem”.  El portaveu del Govern assegura que “ja fa un cert temps que he perdut l’esperança que els fonaments de les decisions del govern espanyol responguin en un criteri de dret perquè demostren que això del dret ho tenen en una segon a instància i no a primera”.
 
El decret aprovat pel Consell Executiu regula la composició, funcions i funcionament dels òrgans col·legiats de coordinació, participació i seguiment que crea la Llei d’acció exterior. Es tracta del Consell d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea i de la Comissió Interdepartamental d’Acció Exterior i de Relacions amb la UE, adscrits al Departament de la Presidència. Es constituiran en un termini màxim de 6 mesos i es reuniran com a mínim un cop l’any.
El Govern també ha aprovat un acord de col·laboració amb la UNESCO, que permetrà designar un expert de la Generalitat per participar en diversos programes de l’organisme amb seu a París. “Aspirarem que aquesta presència que mai s’havia produït fins ara pugui germinar. El propòsit és ser-hi i fer-hi aportacions el màxim de positives possibles”, ha explicat Homs. Pel portaveu, “la nostra ambició és que hi puguem ser amb més presència però per algun lloc s’ha de començar i és una bona notícia posar aquest peu, modest, al sí de la pròpia UNESCO”.
 
A més, el Govern ha acordat renovar el conveni de cooperació transfronterera amb el Llenguadoc Rosselló per tirar endavant projectes i accions conjuntes sobre logística, transport i ensenyament superior. 
Totes aquestes mesures s’emmarquen en el reforç i consolidació de l’acció exterior de la Generalitat que forma part dels 10 projectes estratègics anunciats el 17 de febrer pel president de la Generalitat. Iniciatives que s’afegeixen a la creació de la figura del representant permanent davant la UE, la imminent posada en marxa de les delegacions d’Itàlia i Àustria i l’aprovació del Projecte de llei de la Comunitat Catalana a l’Exterior, que institucionalitza les relacions entre la Generalitat i els catalans a l’exterior.
 
Per últim, sobre l’àmbit d’exteriors, Homs ha explicat que “hem demanat òbviament el corresponent aixecament de la suspensió de la Llei d’acció exterior”, és a dir, “personar-nos davant del TC i fer tot allò que lamentablement hi tenim la mà trencada” perquè contínuament el Govern de l’estat espanyol interposa recursos davant de competències “clarament consolidades d’actuació de la Generalitat de Catalunya com és la de l’acció exterior”.
Homs: “la data de les eleccions està situada on el president l’ha situat”
 
El conseller de la Presidència ha recordat que la data de les eleccions és “una prerrogativa exclusivament presidencial” i “està situada on el president l’ha situat”. Homs ha assegurat que “si hi hagués d’haver qualsevol alteració només hi podria ser per la via d’un acord posterior amb el conjunt d’aquelles forces polítiques que van propiciar que el president prengués aquesta decisió”.
 
Sobre la futura llei electoral i el tràmit parlamentari que ha de passar, el conseller Homs ha dit que “l’únic prec que s’atreveix a fer el govern es que hi hagi un esforç final per part d’aquells grups que encara no han acabat de decidir i que s’identifiqui que nomes serà possible fer aquesta llei si tothom cedeix en alguna cosa. sinó, es materialment impossible”.
 
El Govern reforça la lluita contra els incendis forestals
 
El Govern reforçarà la lluita contra els incendis forestals amb la contractació del personal necessari per fer front a la campanya forestal d’enguany. El Consell Executiu ha aprovat el Programa campanya forestal 2015, que entre l’1 de juny i el 31 d’octubre reforçarà els efectius que treballen en la prevenció i l’extinció d’incendis forestals.
 
El Programa, amb una durada màxima de 6 mesos, permetrà donar suport operatiu a les dotacions dels parcs de bombers i altres unitats de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments en aquells mesos durant els quals s‘intensifica l’activitat pel major risc d’incendi forestal. També permetrà realitzar tasques de vigilància de zones forestals i donar suport a les tasques de caràcter auxiliar al cos de Bombers que tenen un efecte tant en la logística operativa com en les comunicacions operatives i oferir suport administratiu en la campanya forestal.
 
Impuls a la Càtedra Abel Martínez Oliva a la Universitat de Lleida sobre educació i adolescència
 
El Govern ha acordat donar impuls a la creació de la Càtedra Abel Martínez Oliva, adscrita a la Universitat de Lleida (UdL), que tractarà sobre l’educació i l’adolescència. Amb aquest acord, els departaments d’Economia i Coneixement, Ensenyament i Salut, col·laboraran amb la Universitat de Lleida per potenciar la recerca i la formació en aquest àmbit. La decisió s’ha pres arran dels fets succeïts la setmana passada a un institut de Barcelona. Segons el portaveu Homs, la càtedra vol ser un “homenatge permanent” al mestre difunt Abel Martínez.  
 
Es crea el Registre de productors i operadors de defensa fitosanitària per garantir un ús sostenible dels plaguicides
 
El Govern ha aprovat un decret pel qual es crea el Registre oficial de productors i operadors de mitjans de defensa fitosanitària. L’objectiu és unificar i simplificar en un sol registre totes les persones o entitats que intervenen en qualsevol fase del producte fitosanitari (des de la fabricació fins a la utilització) i garantir que tenen una formació i un assessorament adients per minimitzar els riscos que pot tenir la utilització d’aquests productes. Es tracta d’una eina fonamental per aconseguir un ús sostenible del productes fitosanitaris i fomentar una gestió integrada de les plagues.
 
Altres Acords
 
El Govern ha acordat sol·licitar al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) el dictamen preceptiu previ a la interposició d’un conflicte positiu de competència davant del TC contra l’ordre de l’Estat que regula les bases de les subvencions adreçades als ens locals per executar obres de reparació o restitució derivades de catàstrofes naturals. La norma reserva al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques la convocatòria, gestió i concessió dels ajuts estatals, així com el seguiment de les inversions i la verificació de la justificació o del reintegrament.
 
D’altra banda, el Consell Executiu ha aprovat destinar 15.390.000 euros per a la convocatòria d’ajuts d’aquest 2015 destinada a millorar els processos de transformació i comercialització de productes agrícoles i ramaders. Els ajuts també es destinaran a mitigar el canvi climàtic en la transformació d’aliments. Els ajuts es dirigeixen bàsicament a la indústria agroalimentària de Catalunya, que té un important pes a l’economia del país.  
 
 

1  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

3  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 128

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern
JPG | 781

Foto del conseller Homs durant la seva compareixença

Foto del conseller Homs durant la seva compareixença
JPG | 546