El Govern afronta "amb tranquil·litat" la qüestió de confiança al president que es debatrà demà al Parlament
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha constatat que l'Executiu afronta "amb tranquil·litat" el debat parlamentari de la qüestió de confiança que se celebrarà a partir de demà, de la mateixa manera que les fites parlamentàries següents, com el debat de política general.
"Afrontem el debat convençuts que de manera absolutament unitària volem culminar el mandat democràtic que justament avui fa un any els ciutadans van emetre a les urnes", ha explicat Munté, que també ha assegurat que el Govern "no fallarà" en el compliment de l'encàrrec que va rebre el 27-S.
"Els ciutadans ens van donar la confiança i hem treballat perquè aquesta confiança es pugui revalidar no només en la persona del president sinó en el conjunt del Govern i en la manera de fer i actuar del Govern", ha conclòs.
Tramitació de la Llei de territori:una reforma completa del model amb caràcter estratègic i amb l’objectiu que sigui estable i duradora
D'altra banda el Govern ha aprovat aquest dimarts la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de territori, iniciant així la tramitació d’aquest nou text legislatiu que impulsa el Departament de Territori i Sostenibilitat i que substituirà les lleis sectorials d’ordenació del territori i urbanisme, gestió del litoral i paisatge.
La Llei de territori es concep com la concreció d’un procés de revisió dels objectius, els instruments i els procediments vigents a hores d’ara en aquestes matèries. Tota la normativa relativa a aquests aspectes quedarà integrada en un únic text. L’objectiu del Govern és anar més enllà dels habituals canvis periòdics en la legislació per proposar una reforma completa del model, tenint en compte que ens trobem en un canvi de cicle estructural, amb unes necessitats diferents a les que han regit la pràctica urbanística de les darreres dècades.
El text que ara es comença a tramitar tindrà un caràcter estratègic i poc conjuntural, i deixa per als futurs reglaments la concreció dels aspectes més tècnics. Es busca, doncs, que la Llei sigui estable i duradora i que siguin els reglaments els que es canviïn, si és necessari, per adaptar-se a la realitat de cada moment.
La Llei de territori abordarà 10 àmbits temàtics principals, concebuts com a principis rectors que generen un ampli consens entre els actors habituals del planejament urbanístic:
Fomentar el reciclatge urbà enfront del creixement en extensió;Garantir l’eficiència del territori mitjançant fórmules de governança supramunicipal; Integrar més les variables social i econòmica en el planejament, que ha de ser un instrument afavoridor de la cohesió social; facilitar l’accés a l’habitatge i l’activitat econòmica; adaptar els instruments del planejament a la diversitat de territoris, d’intervencions i de conjuntures; reformular els instruments de planejament general dels municipis; configurar un nou planejament operatiu més ràpid de tramitar i més flexible; planificar els espais oberts estratègicament; incentivar el reciclatge i millora del parc edificat en els espais oberts i establir nous mecanismes per reconduir la situació de les urbanitzacions amb dèficits.
A més, la Llei preveu la creació d’una agència catalana del protecció del litoral i de la legalitat urbanística. El nou ens, amb personalitat jurídica pròpia i capacitat d’actuació, garantirà de manera més efectiva el compliment de la legalitat en aquests camps.
Promoció del coneixement de la llengua francesa
En l'àmbit de l'Ensenyament, el Govern ha aprovat avui dos acords que volen potenciar el coneixement de la llengua francesa.
D'una banda, ha aprovat per quart curs consecutiu subscriure l’acord de col·laboració per establir el Diploma d’Estudis en Llengua Francesa (DELF) escolar, adreçat a l’alumnat que cursa francès com a primera o com a segona llengua estrangera als centres d’educació secundària de Catalunya. L’acord s’estableix entre el Departament d'Ensenyament i l’Institut Francès d’Espanya.
El conveni internacional permetrà atorgar als alumnes examinats els títols equivalents als nivells A2, B1 i B2 del marc europeu comú de referència. El títol que s’obtindrà, el DELF escolar, l’atorga el Ministeri d’Educació Nacional de França i és un certificat reconegut a tot Europa i a la resta del món.
Les proves se celebraran els mesos d’abril i maig, i 10 setmanes abans, el febrer, els alumnes s’hi podran inscriure. L’examen es durà a terme a centres públics d’arreu de Catalunya seleccionats per realitzar les proves.
L’acord entre totes dues administracions també estableix que l’Institut Francès faci formació al professorat de francès dels centres implicats en aquesta convocatòria, per tal d’ajudar-lo a preparar l’alumnat per a les proves.
Per altra banda, el Govern ha aprovat un acord de col·laboració entre el Departament d'Ensenyament i l’Institut Francès per a la realització de diverses activitats de formació en llengua francesa i de difusió de la llengua i la cultura franceses entre el professorat durant el 2016. El fet d’impulsar el coneixement del francès entre els docents i les diferents activitats de difusió tenen l’objectiu de promoure el coneixement d’aquesta llengua entre l’alumnat de secundària, d’acord amb el marc de l’ensenyament plurilingüe de l’escola catalana.
Finalment, el Govern ha aprovat el nomenament d'Eduard Vilà i Marhuenda com a director general de l'Agència Tributària de Catalunya.