Acció Exterior i Unió Europea

La consellera Serret, durant la reunió amb el diputat de les Illes Åland, Mats Löfström, a Hèlsinki.

Viatge a Finlàndia

Serret convoca el Comitè Català d'Ajut Humanitari d'Emergència a finals de gener per estudiar noves línies d'ajuts a Ucraïna i països limítrofs

query_builder   12 gener 2023 12:35

event_note Nota de premsa

Viatge a Finlàndia

Serret convoca el Comitè Català d'Ajut Humanitari d'Emergència a finals de gener per estudiar noves línies d'ajuts a Ucraïna i països limítrofs

  1. L’objectiu és fer una actualització compartida de la situació al país, conèixer la tasca de les entitats catalanes i analitzar les necessitats actuals sobre el terreny
  2. Des de Finlàndia, la consellera referma la condemna a l’agressió de Rússia contra Ucraïna i posa èmfasi en l’alineament del Govern català amb la resposta de la UE
La consellera Serret, durant la reunió amb el diputat de les Illes Åland, Mats Löfström, a Hèlsinki.
La consellera Serret, durant la reunió amb el diputat de les Illes Åland, Mats Löfström, a Hèlsinki.
{"name":"2023/01/12/12/22/7aee1ada-6c0a-424c-8d34-5c0addcde860.jpeg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":193043}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha informat aquest dijous des de Hèlsinki que convocarà el proper 26 de gener el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència (CCAHE) per abordar la situació actual a Ucraïna i als països limítrofs i la resposta humanitària per part d’actors catalans sobre el terreny. L’objectiu de la sessió informativa és fer una actualització compartida de la situació al país i estudiar noves línies d’ajut per pal·liar la crisi humanitària derivada del conflicte que, gairebé un any després, encara continua.

Al llarg del seu viatge a Finlàndia, la consellera Serret ha “constatat” la preocupació compartida davant del conflicte i, en diverses reunions amb representants i autoritats finlandeses, ha posat en comú “com des de Finlàndia s’ha treballat a favor d’Ucraïna, com també va fer el Govern i tota la societat catalana des del primer moment del conflicte”. Segons Serret, Finlàndia i Catalunya comparteixen “aquesta actitud solidària i d’acompanyament a les persones refugiades i a la població ucraïnesa que està patint els efectes de la guerra”. Finlàndia ha acollit unes 45.000 persones que fugien del conflicte i Catalunya, unes 35.000.

En una atenció als mitjans a la capital finlandesa, la titular d’Acció Exterior i UE ha explicat que la convocatòria del CCAHE té l’objectiu de contrastar amb les entitats catalanes que estan treballant activament sobre el terreny a Ucraïna i a països limítrofs “com està la situació, quines són les necessitats reals actuals i quines línies de suport podem continuar oferint des de Catalunya”. “Tenim la voluntat de continuar donant suport a Ucraïna, alineant-nos amb la resposta coordinada que s’està donant a nivell europeu, i de valorar com podem acompanyar en la reconstrucció del país”, ha afirmat Serret.

L’endemà d’anunciar un augment del 30% de la partida de cooperació al desenvolupament als pressupostos del 2023, la consellera Meritxell Serret ha tornat a posar en valor “la cultura solidària de Catalunya”, però també com aquesta acció solidària “ens permet continuar exercint coma socis actius en la construcció d’Europa” i, alhora, “donar continuïtat a la convicció democràtica de denunciar l’agressió russa”. La sessió del CCAHE aplegarà els principals actors humanitaris de Catalunya, entre ells, entitats del sector català de la cooperació al desenvolupament, representants de departaments del Govern, diversos nivells d’administracions públiques i el món local. El CCAHE és l’òrgan que coordina les actuacions de les institucions i entitats catalanes davant de situacions d’emergència amb l’objectiu de facilitar una resposta ràpida a les actuacions humanitàries.

El Govern va convocar una sessió d’emergència pocs dies després de l'inici de la invasió russa, el 24 de febrer de l’any passat, per coordinar la resposta humanitària de Catalunya a Ucraïna, on es va constatar l’allau de solidaritat de la població catalana. D’aquella sessió, se’n va derivar una crida per subvencionar projectesde resposta a la crisi humanitària, amb la qual l'Executiuvolia contribuir a pal·liar el patiment de la població ucraïnesa des de l'esclat del conflicte. En aquella sessió ja es va assenyalar la necessitat de mantenir una mirada llarga, ja que ja es preveia que la crisi ucraïnesa s'estendria i caldria sostenir la solidaritat en el temps.

Concretament, mitjançant la crida es van finançar per un valor total d’un milió d’euros quatre actuacions que a dia d’avui encara estan en execució.Es tracta de projectes implementats per Acció contra la Fam, Farmamundi, la Creu Roja i l’Associació CESAL, destinats, entre d’altres, a l’assistència alimentària, de salut i de refugi. A banda, el Govern, en el seu compromís amb la pau i la reconstrucció d’Ucraïna, també va finançar una intervenció de l’Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) amb 290.000 euros, adreçada a l’ajuda d’emergència de la població refugiada a causa del conflicte, així com una iniciativa del Banc dels Aliments per la gestió logística del material humanitari recaptat per la societat catalana.

Darrer dia de reunions a Finlàndia

La consellera Meritxell Serret finalitza avui el seu viatge institucional a Finlàndia, on ha pogut mantenir reunions d’alt nivell polític amb la ministra d’Afers Socials i Salut, Hanna Sarkkinen, i amb l’exprimer ministre i excomissari europeu, Jyrki Katainen, entre d’altres. Al llarg de la visita al país nòrdic, la titular d’Acció Exterior i UE ha donat a conèixer el pla pilot català de renda bàsica universal i també ha anunciat un augment del 30%en la partida de cooperació al desenvolupament als pressupostos del 2023.

Aquest matí, la consellera s’ha reunit amb Mats Löfström, diputat per les Illes Åland i vicepresident del grup d’amistat amb Catalunya del Parlament finlandès. Les Illes Åland gaudeixen d'un estatut especial d'autonomia reconegut a la Constitució del país i, en aquest context, “és un dels governs amb els quals intercanviem com evoluciona la seva situació” dins l’Estat de Finlàndia. Catalunya hi ha col·laborat en els darrers anys, per exemple, en el marc de la iniciativa Regions for EU Recovery, on la regió ha liderat amb Catalunya un grup de treball per reivindicar un major rol de les regions en la gestió dels fons NextGeneration EU. “Anirem reforçant les vies de cooperació, com també ho farem amb la regió de Hèlsinki, amb qui ens vam reunir ahir”, ha explicat la consellera, que ha posat èmfasi en el rol de la Delegació del Govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics en aquesta tasca. La delegada Montserrat Riba ha acompanyat la consellera Meritxell Serret en aquest viatge.

Al migdia, Meritxell Serret es trobarà amb Rilli Lappalainen, membre de Fingo, una coordinadora d’ONGs de desenvolupament finlandesa que agrupa gairebé 300 organitzacions de la societat civil que treballen en l’àmbit de la cooperació, el desenvolupament sostenible i l’educació per al desenvolupament.

2  

Imatges

La consellera Serret i la delegada del Govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics, Montserrat Riba, durant la reunió amb el diputat de les Illes Åland, Mats Löfström.

La consellera Serret i la delegada del Govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics, Montserrat Riba, durant la reunió amb el diputat de les Illes Åland, Mats Löfström. 195445

La consellera Serret amb el diputat de les Illes Åland, Mats Löfström, abans de la reunió.

La consellera Serret amb el diputat de les Illes Åland, Mats Löfström, abans de la reunió. 127403

Acció exterior
Cooperació catalana
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia