Justícia, Drets i Memòria

Imatge després de l'ofrena floral al monument commemoratiu.

Ubasart subratlla la importància de la memòria republicana: "la convertirem en palanca de canvi i garantia de no repetició"

query_builder   5 febrer 2023 13:14

event_note Nota de premsa

Ubasart subratlla la importància de la memòria republicana: "la convertirem en palanca de canvi i garantia de no repetició"

Avui es commemora el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, que ret homenatge als exiliats que van creuar la frontera amb França, l’any 1939

La titular de Justícia, Drets i Memòria encapçala la caminada fins al coll de Lli, la mateixa ruta que van seguir les autoritats republicanes cap a l’exili

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha participat en l’homenatge institucional del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, que s’ha fet aquest matí, a la Jonquera. Ubasart ha reivindicat la importància de commemorar el dia d’avui, perquè “recordar l’exili és una eina per a què esdeveniments així no es tornin a repetir, ni a Catalunya ni enlloc”. La consellera ha remarcat el valor del llegat “magnífic de llibertat, d’autogovern i de justícia social” de la memòria republicana i, en aquest sentit, ha reiterat la “voluntat de fer un pas més i transformar-la en palanca de canvi i en garant de la no repetició”. “Ho farem mitjançant la nova llei de memòria democràtica que aprovarem properament i que preveu incloure l’estudi de fets com els que avui commemorem als currículums educatius”, ha apuntat.


Ubasart i González també ha fet una crida a la solidaritat amb aquells qui arriben a casa nostra fugint de situacions complicades: “avui recordem un episodi negre de la història del nostre país, que volem que serveixi per a refermar el nostre compromís amb tots i totes les exiliades i les deportades del món que en molts llocs del planeta, també a Europa, estan buscant una segona oportunitat.”.

L’acte ha consistit en una caminada d’1,5 km per la mateixa ruta que van seguir les autoritats del govern republicà per exiliar-se: pel coll de Lli, a la Vajol. El director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses, el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i el director del Museu Memorial de l’Exili (MUME), Enric Pujol, també hi han participat.

El coll de Lli és el lloc per on, el 5 de febrer de 1939, van travessar la frontera el president Lluís Companys; el lehendakari José Antonio Aguirre; el president de la República espanyola, Manuel Azaña, i el president de les Corts espanyoles, Diego Martínez Barrio.

Posteriorment, la consellera ha visitat les tres exposicions del MUME: la mostra permanent sobre l’exili republicà; l’exposició temporal sobre còmics i exili, i “Art i memòria”, de l’artista Miquel Duran, que tracta dels exilis i les migracions contemporànies.

El 5 de febrer

El 5 de febrer es commemora el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, una efemèride que recorda –des que va ser instaurada per la Generalitat, l’any 2017– els milers de persones que van emprendre el camí de l’exili, un cop acabada la Guerra Civil.

Els qui llavors eren màxims representants de les institucions republicanes ‒el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys; el president del Govern Basc, José Antonio de Aguirre; el president de la República espanyola, Manuel Azaña, i el president de les Corts espanyoles, Diego Martínez Barrio‒ van fugir de l’ofensiva franquista pel coll de Lli (la Vajol, Alt Empordà), juntament amb centenars de militars i civils, com el poeta Pere Quart o l’escriptora Mercè Rodoreda, entre d’altres. La major part d’exiliats no van tornar mai més a casa seva. Es calcula que per la Jonquera i el Pertús van passar 220.000 persones de camí a l’exili, quasi la meitat de tots els que van fugir.

3  

Imatges

Imatge de grup després de l'ofrena floral. Entre els assistents: Joaquim Morillo, alcalde de la Vajol; Josep Jovell, alcalde d¿Agullana; Mercè Bosch Romans, alcaldessa de Maçanet de Cabrenys; Emmanuelle Hospital, cap de cultura municipal d¿Argelers; la consellera de Justícia Drets i Memòria, Gemma Ubasart; Alfons Aragoneses Aguado, director general de Memòria Democràtica; Enric Pujol, director del MUME; Jordi Font, director del Memorial Democràtic.

Imatge de grup després de l'ofrena floral. Entre els assistents: Joaquim Morillo, alcalde de la Vajol; Josep Jovell, alcalde d¿Agullana; Mercè Bosch Romans, alcaldessa de Maçanet de Cabrenys; Emmanuelle Hospital, cap de cultura municipal d¿Argelers; la consellera de Justícia Drets i Memòria, Gemma Ubasart; Alfons Aragoneses Aguado, director general de Memòria Democràtica; Enric Pujol, director del MUME; Jordi Font, director del Memorial Democràtic. 582063

La consellera de Justícia, Drets i Memòria durant el parlament.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria durant el parlament. 586580

La consellera de Justícia, Drets i Memòria fent l'ofrena floral.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria fent l'ofrena floral. 291105

Memòria Democràtica
Justícia
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia