Justícia, Drets i Memòria

.

Justícia, Drets i Memòria exhuma sis individus de la Guerra Civil a Masdenverge (Montsià), en una excavació d'urgència

query_builder   5 abril 2023 13:07

event_note Nota de premsa

Justícia, Drets i Memòria exhuma sis individus de la Guerra Civil a Masdenverge (Montsià), en una excavació d'urgència

La Direcció General de Memòria Democràtica ha intervingut d’urgència a la fossa del cementiri de Masdenverge per evitar que unes obres de remodelació malmetessin les restes inhumades

Fins ara, els equips arqueològics han aconseguit recuperar sis dels possibles vint individus que hi ha enterrats a l’espai de la fossa. Properament, es farà una segona intervenció per completar l’excavació

La Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia, Drets i Memòria ha recuperat les restes de sis soldats de l’exèrcit franquista morts durant la batalla de l’Ebre, enterrades en una fossa de la Guerra Civil del cementiri de Masdenverge (Montsià). L’excavació arqueològica s’ha executat d’urgència, atès que les futures obres de remodelació del lloc podrien arribar a fer malbé l’espai. A banda de les restes òssies, els arqueòlegs també han recuperat diversos objectes materials associats als soldats, com ara una xapa d’identificació, una cantimplora i munició abundant.

Segons les fonts documentals a què ha tingut accés el Departament, a la fossa hi podria haver fins a un total de vint soldats enterrats. Per aquesta raó, i un cop atesa l’emergència de la intervenció, la Direcció General de Memòria Democràtica preveu dur-hi a terme, al llarg de 2023, una segona fase de treballs per completar l’excavació de tota la fossa.

La fossa del cementiri de Masdenverge està documentada a partir dels treballs de Queralt Solé (2008) i de Jordi Ramos (2019), aquest últim encarregat per la Direcció General de Memòria Democràtica per ampliar la informació de les fosses del Montsià. Es tracta d’una fossa confirmada i localitzada a dins del cementiri, en la qual es van enterrar fins a una vintena de soldats de l'exèrcit franquista, morts entre el 26 i 27 de juliol de 1938, en el context dels primers combats de la batalla de l’Ebre. La fitxa completa de la fossa es pot consultar al web del Banc de la Memòria Democràtica, o bé clicant aquí.

Aquest treball arqueològic és una mostra de les intervencions sobrevingudes en fosses que la Direcció General de Memòria Democràtica fa habitualment, a banda de les actuacions programades al Pla de fosses.

Identificar les restes i retornar-les a les famílies

Amb l’extracció d’una mostra de teixit ossi s’espera obtenir el perfil genètic d’aquests individus, per poder-lo encreuar amb els perfils genètics dels familiars de què disposa el Programa d’identificació genètica, centralitzat pel laboratori de genètica de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron. Amb caràcter previ, els familiars interessats a fer-se una prova genètica s’han d’inscriure al Cens de persones desaparegudes.

L’objectiu final, en tots els casos, és identificar les restes i retornar-les a la família. En cas que no sigui possible determinar-ne la identitat, les restes són inhumades al cementiri del municipi on van ser trobades.

4  

Imatges

.

. 500476

.

. 659562

.

. 555409

.

. 455669

Memòria Democràtica
Justícia
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia