1. Una mostra recull una seixantena de fotografies fetes per Robert Capa als republicans refugiats als camps francesos i l’altra explica la nova vida d’onze dones ucraïneses desplaçades a Cracòvia
  2. “El missatge subjacent d’aquestes exposicions és un missatge d’igualtat, perquè iguala els ucraïnesos i ucraïneses d’avui amb els nostres avis i àvies”, ha afirmat la consellera Ubasart durant l’acte inaugural

El Memorial Democràtic ha inaugurat aquesta tarda dues exposicions fotogràfiques en homenatge a les persones refugiades per conflictes bèl·lics. Es tracta de “Robert Capa: 18 de març de 1939, l’exèrcit oblidat del camp d’Argelers”, comissariada per Grégory Tuban i Michel Lefebvre, i “De camí a casa”, d’Iryna Myronenko, comissariada per Vira Baldyniuk i Viktoriia Mudrytska. La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha presidit l’acte inaugural acompanyada del director de la institució, Jordi Font, i dels comissaris d’ambdues mostres.

Amb les exposicions, el Memorial Democràtic té per objectiu fer palesa l’evolució dels fotoreporters davant les lluites armades, des del compromís polític antifeixista de Robert Capa fins als posicionaments de caire més humanitari de la fotògrafa contemporània ucraïnesa Iryna Myronenko. Uns vincles i unes distincions que poden ser útils com a eina per afrontar críticament el que suposen els desplaçaments forçosos de població.

En paraules d’Ubasart, “el missatge subjacent d’aquestes exposicions, poderós, és un missatge d’igualtat. Iguala els ucraïnesos i ucraïneses d’avui amb els nostres avis i àvies, que van viure una situació similar. És, per tant, un crit d’empatia, de saber-nos humans, de posar-nos al lloc dels qui pateixen”.

A més, ha afegit que “la imatge colpidora de persones innocents sortint cap a l’exili no entén de diferències temporals, espacials o culturals. Són persones a la recerca d’ajuda, de solidaritat i de refugi. Ho són a la Ucraïna d’avui com ho eren a l’Espanya de 1939”.

Per la seva banda, el director del Memorial Democràtic ha destacat l’oportunitat que brinden ambdues exposicions en tant que “volen ser una invitació a la reflexió sobre els efectes que tenen les guerres i els desplaçaments forçosos sobre les persones. Unes problemàtiques que, a més dels desastres humanitaris que generen, també tenen una enorme transcendència en les memòries dels individus i les col·lectivitats”.

“Robert Capa: 18 de març de 1939, l’exèrcit oblidat del camp d’Argelers”

L’exposició mostra per ordre cronològic prop de seixanta fotografies que el reporter gràfic Robert Capa (pseudònim d’Endre Ernő Friedmann) va fer, entre el 18 i 19 de març de 1939, als exiliats refugiats als camps d’Argelers, Barcarès, Bram i Montoliu. La major part de les fotografies pertanyen a la col·lecció coneguda com “la Maleta Mexicana”, dipositada al Centre Internacional de Fotografia (ICP) de Nova York.

La mostra, que ja es va poder veure al Museu Memorial de l’Exili, és una producció del Memorial del Camp d’Argelers de la Marenda, amb el suport de l’Internacional Center Photography (ICP). Està comissariada per Grégory Tuban, historiador i responsable de projectes del Memorial del Camp d’Argelers de la Marenda, i Michel Lefebvre, periodista i redactor en cap de la secció “Histoire” de Le Monde Magazine.

“De camí a casa”

A través de la mirada de la fotògrafa Iryna Myronenko, l’exposició “De camí a casa” explica la nova vida d’11 dones ucraïneses refugiades a Cracòvia arran de la invasió russa. Es calcula que durant els primers mesos de la guerra, gairebé 177.000 persones ucraïneses van trobar refugi a Cracòvia i almenys 50.000 s’hi van quedar, gràcies a l’ajuda dels voluntaris i de la població local.

L’exposició, comissariada per Vira Baldyniuk i Viktoriia Mudrytska, explica en imatges el difícil camí que han hagut de recórrer les persones refugiades d’aquest conflicte, especialment les dones i els infants.

3  

Imatges

El Memorial Democràtic inaugura dues exposicions fotogràfiques al voltant de la vida de persones refugiades en situacions de conflicte bèl·lic

El Memorial Democràtic inaugura dues exposicions fotogràfiques al voltant de la vida de persones refugiades en situacions de conflicte bèl·lic 150352

Un moment de la visita a les dues exposicions

Un moment de la visita a les dues exposicions 151237

Visita a les exposicions del Memorial Democràtic

Visita a les exposicions del Memorial Democràtic 126613