Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Imatge d'una escola agrària

Les Escoles Agràries inicien el període de preinscripcions als cicles formatius pel curs acadèmic 2023 - 2024

query_builder   13 abril 2023 15:17

event_note Nota de premsa

Les Escoles Agràries inicien el període de preinscripcions als cicles formatius pel curs acadèmic 2023 - 2024

  1. Del 12 d’abril al 15 de maig es realitzaran les preinscripcions als cicles formatius de grau mitjà i del 26 de maig a l’1 de juny, als de grau superior
  2. El secretari d’Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol i Bresolí, ha visitat les instal·lacions on s'ubicarà la nova Escola Agrària de Cabrils
El secretari d'Alimentació durant la visita a les instal·lacions de la futura escola de Cabrils
El secretari d'Alimentació durant la visita a les instal·lacions de la futura escola de Cabrils
{"name":"2023/04/13/15/11/545fba9d-3b4a-4102-af7f-fa7c5a221ef1.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":"624491"}

Les Escoles Agràries del Servei de Formació Agrària (SFA) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya obren un nou període de preinscripcions als cicles formatius que imparteixen.

Els estudiants que estiguin cursant quart d'ESO i vulguin estudiar un cicle formatiu de grau mitjà podran realitzar la preinscripció del 12 al 18 d'abril, i la resta d'alumnat, podrà sol·licitar la preinscripció del 9 al 15 de maig. Els

que vulguin cursar un cicle formatiu de grau superior podran realitzar la preinscripció del 26 de maig a l’1 de juny. Les matriculacions als cicles formatius de grau mitjà es duran a terme del 3 al 7 de juliol i les de grau superior, del 19 al 24 de juliol.

Tot el procés de sol·licitud de preinscripció als cicles formatius es fa en línia, i es pot realitzar en format electrònic o en suport informàtic, tal com es detalla a la pàgina web Preinscripció del Departament d'Educació.

Les Escoles Agràries ofereixen un total de 13 cicles formatius de grau superior, que se centren en diferents camps d’aprenentatge: la producció agroecològica, el paisatgisme i el medi rural, la gestió forestal i del medi natural, la indústria alimentària, la vitivinicultura, el màrqueting i la publicitat aplicats al món de l’enologia i la ramaderia i l’assistència en sanitat animal.

Pel que fa als de grau mitjà, ofereixen 11 cicles formatius de diversos sectors: la producció agroecològica, la producció agropecuària, el sector de l’elaboració dels olis d’oliva i els vins, l’aprofitament i la conservació del medi natural i les activitats eqüestres.

Aquests estudis es caracteritzen per oferir una formació professional personalitzada, pràctica i en permanent adaptació a les noves tendències i necessitats del sector, gràcies a la configuració de grups reduïts d’alumnat, l’alta qualificació i tecnificació dels equips directius i del professorat, les diverses col·laboracions que estableixen amb empreses i professionals en actiu del sector, les visites tècniques a empreses i explotacions agropecuàries i el preu públic dels estudis. A més a més, són cicles formatius amb un índex d’inserció laboral molt alt, ja que les empreses del sector manifesten de forma recurrent la necessitat de comptar amb professionals qualificats.

Visita a les instal·lacions de la nova escola Agrària de Cabrils

Aquest matí, el secretari d’Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol i Bresolí; l’alcaldessa de Cabrils, Maite Viñals i Clemente, el cap dels seveis territorials del Departament a Barcelona, Josep Pena i Sant; i el director general de Qualitat d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia i Tresánchez, han visitat les instal·lacions on s’ubicarà la nova la nova Escola Agrària de Noves Tecnologies i Horticultura, situada a Cabrils, la creació de la qual es va anunciar l’any passat coincidint amb el 50 aniversari de les escoles agràries i que va ser aprovada la setmana passada pel Govern.

La visita a les instal·lacions en les que s’haurà d’ubicar la nova escola que el passat mes de gener va començar a fer els primers passos ha servit per analitzar la situació dels locals del centre IRTA de Cabrils, els quals seran ocupats per set docents, un administratiu i un oficial agrari; en una primera fase d’ocupació de l’escola. “Aquesta escola agrària també contribuirà a ajudar en el relleu generacional que està posant en marxa el Departament en les comarques de la seva influència”, ha explicat el secretari d’Alimentació.

La creació de la nova Escola Agrària, dedicada a les noves tecnologies i l’horticultura a Cabrils, neix fruit de la necessitat d’oferir formació contínua al sector agroalimentari en l’àmbit de les noves tecnologies i l’horticultura. Pel que fa a l’horta, aquesta necessitat ha estat reivindicada des de fa anys per part del sector mateix i les organitzacions representatives per tal de cobrir algunes zones importants en la producció hortícola de Catalunya, com són les comarques del Maresme, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Oriental, i l’àrea metropolitana, entre altres.

En relació amb la vessant més tecnològica, es considera necessari implementar les noves tecnologies en el sector agroalimentari com a solucions per a enfortir el sector, fer-lo més competitiu, més eficient, més sostenible, i més tecnificat.

La visió de l’escola pretén ser un model d’innovació oberta amb una forta interdependència de col·laboració del sector privat, dels i de les professionals de l’horticultura, de les entitats/organitzacions representatives del sector agroalimentari, per tal de recollir totes les demandes de necessitats formatives i també les seves tendències.

Els objectius principals, entre altres, són millorar les competències professionals de les persones (incrementar i captar el talent), amb una clara especialització en l’horticultura de les comarques del Maresme, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Oriental, i l’àrea metropolitana, com també impulsar les noves tecnologies i projectes de transferència tecnològica del sector agroalimentari.

Imatge d'arxiu d'una activitat de les escoles agràries de Catalunya.
Imatge d'arxiu d'una activitat de les escoles agràries de Catalunya.
{"name":"2023/04/12/14/45/f6f29ea7-7616-4bc3-b100-948d03c6c936.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":121512}

Servei de Formació Agrària

El Servei de Formació Agrària del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya està format per quinze Escoles Agràries distribuïdes per tot el territori català. La seva principal missió és professionalitzar el sector agroalimentari, mitjançant la millora de la qualificació dels seus professionals.

Ofereix una àmplia oferta de cicles, cursos i jornades en la modalitat presencial, semi presencial i a distància adaptats a les necessitats del sector agropecuari, forestal i alimentari. S’encarrega d’executar, seguir i avaluar els plans i els programes de capacitació professional agrària del DACC en diversos àmbits: la formació inicial mitjançant cicles formatius de grau mitjà i grau superior; la formació contínua dels professionals del món agropecuari, forestal i alimentari; i, la incorporació de joves a l’empresa agrària. Coordina i gestiona el Campus Empresarial Agrari, un espai que ofereix formació en gestió empresarial a les empreses i professionals del sector.

2  

Imatges

El secretari d'Alimentació durant la visita a les instal·lacions de la futura escola de Cabrils

El secretari d'Alimentació durant la visita a les instal·lacions de la futura escola de Cabrils 6883722

La creació de la nova Escola Agrària de Noves Tecnologies i Horticultura va ser aprovada la setmana passada pel Govern

La creació de la nova Escola Agrària de Noves Tecnologies i Horticultura va ser aprovada la setmana passada pel Govern 7135151

FP
Alimentació
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia