Agents Rurals

Campanya de sensibilització dels Agents Rurals amb l'objectiu d'eradicar l'ús de verins en el medi natural

Els Agents Rurals inicien una campanya de sensibilització amb l'objectiu d'eradicar l'ús de verins en el medi natural

query_builder   26 maig 2023 13:24

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals inicien una campanya de sensibilització amb l'objectiu d'eradicar l'ús de verins en el medi natural

  1. La campanya alerta de les greus conseqüències d’utilitzar verins i recorda que el seu ús és un delicte penal i pot comportar penes de presó de 4 mesos a 2 anys
  2. També avisa del perill de manipular esquers o animals que hagin pogut ser enverinats i fa una crida a que es truqui els agents rurals perquè n’investiguin l’origen i l’autoria

El Cos d’Agents Rurals endega una campanya informativa i de sensibilització per conscienciar la ciutadania de les greus conseqüències que té l’ús de verins en el medi natural. La iniciativa compta amb el suport de tríptics informatius que es distribuiran a tota Catalunya a través dels mateixos efectius de Cos.

Els Agents Rurals actuen en aquest camp a través del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme del Cos, especialitzat en les tasques de prevenció, detecció i investigació de l’ús de verins, i compten amb el suport dels gossos ensinistrats per a la detecció de diferents tipus de verins pels agents del Grup Especial Caní.

La campanya “Lluitem contra els verins” distribuirà un total de 15.000 tríptics a totes les comarques de Catalunya, especialment entre els col·lectius dedicats a la pagesia, la ramaderia i la caça.

Els missatges de la campanya alerten sobre les conseqüències de l’ús de verins pel que fa a pèrdua de biodiversitat i mortalitat no controlada, ja que el verí no selecciona les espècies i mata indiscriminadament provocant morts en cadena. També alerten sobre el perill per a la salut pública, ja que manipular esquers o animals enverinats comporta un risc molt important.

Davant un cas sospitós, els Agents Rurals recullen els indicis per poder identificar l’autoria dels fets, retiren tots els elements que puguin causar altres possibles enverinaments i traslladen el cadàver a analitzar. Només la necròpsia pot determinar la causa exacta de la mort.

Nova campanya informativa{"name":"2023/05/26/13/12/7918a939-6dbc-4f0f-a527-72009cd0e959.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":786791}


Cal alertar sempre

La campanya alerta la ciutadania per a que no es toqui res en cas de trobar un animal possiblement mort per enverinament ja que manipular els animals o els esquers pot ser molt perillós. I es demana que es truqui immediatament al 112 o directament al Cos d’Agents Rurals a través del telèfon permanent 24 hores i 365 dies l’any que atén les trucades ciutadanes: 93 561 70 00 on es donarà una primera resposta.

Una altra petició dels Agents Rurals és que si és possible, no s’abandoni l’indret fins que s’hi personi un agent de l’autoritat.

La campanya posa l’accent en la importància de la col·laboració ciutadana per poder minimitzar o eliminar els efectes del verí i identificar les persones enverinadores, la qual cosa és sovint extremadament complexa.

Delicte penal

L’ús d’esquers enverinats és una pràctica prohibida des de l’any 1983. Tradicionalment s’havia utilitzat aquesta activitat delictiva per controlar i eliminar depredadors salvatges i animals domèstics. Actualment encara hi ha gent que els utilitza en conflictes entre particulars i en entorns naturals o rurals per eliminar animals que pugin competir amb l’activitat econòmica de la zona. L’ús de verins pot comportar penes de presó de 4 mesos a 2 anys, així com sancions econòmiques de 8 a 24 mesos. També pot comportar la inhabilitació especial per caçar o pescar d’entre 1 a 3 anys.

Des de l’any 2014, quan el Cos d’Agents Rurals va intensificar aquest tipus d’investigació, s’han realitzat 25 atestats per aquesta causa. Per altra banda, des de l’any 2005 s’han produït 25 sentències condemnatòries a tot Catalunya, amb un total de 38 persones condemnades.

1  

Imatges

Nova campanya informativa

Nova campanya informativa 786791

1  

Fitxers adjunts

Tríptic de la campanya informativa d'Agents Rurals

Tríptic de la campanya informativa d'Agents Rurals
PDF | 3703256

Agenda rural
Biodiversitat
Medi ambient
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia