Es consolida la presència d’aquesta au protegida i catalogada en perill d’extinció en els ports de Barcelona i Tarragona i la Zona Franca


Imatge de cria de gavina corsa{"name":"2023/06/22/17/49/abb33a16-8e5c-4c2f-90b9-6d185c9b9b84.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":998782}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha registrat aquest any 2023 un total de 4.416 parelles nidificants de gavina corsa(Ichthyaetus audouinii) a Catalunya. Són dades extretes del cens que es va començar a realitzar aquesta primavera i ha acabat fa pocs dies. S’hi constata una evident remuntada de les poblacions d’aquesta espècie protegida i catalogada en perill d’extinció. L’any 2022, el nombre de parelles nidificats va ser de 3.060. Les xifres d’enguany han suposat un increment del 44,3%.

Les parelles s’han aplegat en cinc colònies: punta de la Banya (delta de l’Ebre), amb 2.463 parelles; salines de la Tancada (delta de l’Ebre), amb 10 parelles; Port de Tarragona, amb 651 parelles; Port de Barcelona, amb 838 parelles; Zona Franca de Barcelona, amb 452 parelles, i Port Esportiu de Premià de Mar, amb 2 parelles.


Es consolida la presència als ports

La major colònia es localitza al delta de l’Ebre, però la presència de depredadors terrestres i alats que consumeixen ous o polls i altres factors meteorològics i ambientals han anat reduint i fragmentant la població, que va començar a colonitzar altres espais. Així, a partir de l’any 2010, la gran colònia de gavina corsa que hi havia a la punta de la Banya es va anar disgregant per altres parts del territori, català i llevantí, fins i tot colonitzant la costa portuguesa de l’Algarve i sortint per primer cop de la Mediterrània.

A Catalunya, l’any 2015 es va començar a detectar la seva presència a espais antropitzats com els ports. La presència de parelles nidificants als ports de Barcelona i Tarragona s’ha consolidat i el mateix ha passat a la Zona Franca, on ara hi ha més de 400 parelles.

En els ports, i a les teulades amb característiques adients com ara la presència de pedretes o, fins i tot, vegetació, la gavina corsa ha trobat, per primer cop al món, un indret de refugi davant una de les seves majors amenaces: els depredadors, especialment els terrestres. Prop de les zones d’alimentació (plataformes continentals de deltes o àrees de treball de la flota pesquera), aquests indrets ‘protegits’ en ser d’accés restringit han anat guanyant predilecció per a la gavina corsa. Aquest any 2023, un 44% de les parelles han niat en aquests hàbitats.

El Port de Barcelona, el Port de Tarragona i les empreses de la Zona Franca col·laboren en l’elaboració del cens i faciliten espais segurs per a aquesta espècies delimitant i senyalitzant les àrees de cria. Així mateix, el Port de Barcelona ha instal·lat de manera experimental estructures per facilitar la cria. Es tracta d’una mena de caixes-niu fetes a base de pedres per facilitar el refugi en cas de vent i que també actuen com a aixoplucs pels polls recents nascuts.

A la Zona Franca, a la teulada de l’antiga fàbrica de la Nissan on ara hi ha un hub d’empreses start-up, s’han coordinat les tasques de gestió de la coberta per a no molestar les gavines i facilitar-ne la reproducció.

2  

Imatges

Imatge d'anellament d'una cria de gavina corsa

Imatge d'anellament d'una cria de gavina corsa 998782

Imatge d'una cria de gavina corsa al Port de Barcelona

Imatge d'una cria de gavina corsa al Port de Barcelona 650184

1  

Fitxers adjunts

Evolució de la població de gavina corsa a Catalunya

Evolució de la població de gavina corsa a Catalunya
PDF | 102535