Cultura

Cratère Surfaces

El festival occità Cratère Surfaces compta per primera vegada amb un focus català i balear

query_builder   28 juny 2023 11:36

event_note Nota de premsa

El festival occità Cratère Surfaces compta per primera vegada amb un focus català i balear

  1. El Departament de Cultura col·labora amb el festival, que té lloc a Alès del 6 al 8 de juliol, per a la programació de companyies catalanes i l’organització d’una trobada professional

El festival d’arts de carrer Cratère Surfaces d’Alès (Occitània), que celebra la seva 24a edició del 6 al 8 de juliol, compta per primera vegada amb un focus català i balear, gràcies a la col·laboració del Departament de Cultura, a través de l’Institut Ramon Llull (IRL) i de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

Le Cratère – Scène national d’Alès és un pol d’arts escèniques de referència, centrat en la creació artística i en l’accés del públic a la cultura. A més, gestiona una programació multidisciplinària en diverses sales i festivals. Cratère Surfaces és un d’aquests festivals, i està dedicat a les arts de carrer.

La programació artística catalana i balear

Diverses companyies catalanes i balears han format part, al llarg dels anys, de la programació del festival però enguany el seu director, Olivier Lataste, ha volgut plasmar aquesta trajectòria i interès proposant a l’Institut Ramon Llull aquest focus, amb la programació de sis espectacles i unes jornades professionals, que constitueixen una ocasió única de divulgació de les arts de carrer de Catalunya i Balears a Occitània.

Les cinc companyies catalanes que actuaran a Cratère Surfaces, amb el suport de l’IRL, són: Sergi Estebanell – Josh Fisherman (Money for Free), Silere Arts (Proyecto X), Joan Català (Idiòfona), Eléctrico 28 (The Frame) i la Cia. Fadunito (CECI 3.0.). La companyia de balears és la Cia. D’es Tro (POI).

La programació artística comença cada dia a partir de les 18h i s’allargarà fins les 23h, a excepció d’Eléctrico 28, que actuarà el divendres i el dissabte a les 11h.

Networking i presentació de projectes artístics

L’ICEC, mitjançant la seva marca d’internacionalització, Catalan Arts, col·labora en la trobada professional del festival. D’aquesta manera, participa en les jornades professionals del divendres 7 i el dissabte 8 de juliol. Entre les diverses activitats, hi ha una sessió programada pel divendres a les 15h en què 6 companyies catalanes presentaran els seus projectes artístics: Sergi Estebanell (Acts of Liberation), Escarlata Circus (La GrUtesca), Ferran Orobitg (OPIA), Ça Marche (Incendis), Alejandro Santaflorentina (Idil·lis) i Ada Vilaró (S.O.S). Aquests projectes reben o han rebut el suport del programa Hivernemimpulsat per Fira Tàrrega i l’Institut Ramon Llull que té per objectiu contribuir al desenvolupament de processos d'escriptura en les millors condicions, facilitant la recerca, l'intercanvi de coneixement i la mentoria d'experts seleccionats que garanteixin l'excel·lència de l'escriptura, la investigació i la creació. De la mà de l’Institut d’Estudis Baleàrics, també presentarà el seu projecte, la cia. Moviments.

Una altra activitat destacada és el River Meeting, que tindrà lloc el dissabte a les 12h30 i que consisteix en un dinar professional organitzat per Catalan Arts. Aquesta activitat té l’objectiu de servir d’espai de conversa i networking distès i informal per intercanviar opinions, punts de vista dels diferents artistes i noves propostes del sector de les arts de carrer. S’aprofitarà aquest moment per presentar el focus català i balear programat al festival, així com la resta de professionals que hi participaran, entre els quals cal destacar FiraTàrrega, mercat estratègic del Departament de Cultura de la Generalitat. Hi haurà acompanyament musical i s’espera l’assistència d’uns 100 professionals que podran veure, a més, el documental produït per l’ICEC Street Arts in Catalonia: landscape of creativity.

Aquest focus català constitueix el tercer esdeveniment d’una temporada excepcional de promoció de les arts de carrer catalanes a Occitània, després que el festival EXIT organitzat pel Centre nacional d’arts del carrer L’Usine de Tournefeuille, prop de Tolosa de Llenguadoc, acollís onze companyies catalanes i balears del 2 al 4 de juny amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull i que el teatre Derrière le Hublot, Scène conventionnée de Capdenac convidés al mateix temps les companyies catalanes Kamchatka (Alter) i Quim Bigas (Molar) al festival Point de Fuite.

Cultura
Catalunya exterior
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia