Cultura

El Govern defensa a Finlàndia la importància de fer servir el català en tots els àmbits

El Govern defensa a Finlàndia la importància de fer servir el català en tots els àmbits

query_builder   28 setembre 2023 17:56

event_note Nota de premsa

El Govern defensa a Finlàndia la importància de fer servir el català en tots els àmbits

Cultura{"name":"2023/09/28/18/02/05beff4a-cccf-4771-b7f3-25ec5a31b616.jpeg","author":"Cultura","type":"0","location":"0","weight":489517}

El secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, participa els dies 28 i 29 de setembre al congrés NPLD-Coppieters Campus 2023 que té lloc a Espoo (Hèlsinki). Aquesta trobada de la NPLD (Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística) a Finlàndia porta per títol Managing languages in the field of Health & Social Care in Multilingual Communities. Vila hi assisteix acompanyat de la delegada del Govern als Països Nòrdics, Montse Vila. En aquesta quarta edició del congrés biennal hi participen una quinzena d’experts de diferents països.

La trobada s’emmarca també en la tasca del Govern a nivell internacional per defensar l’oficialitat del català a la Unió Europea. Fa setmanes que l’executiu està en contacte amb els governs dels estats membres, les institucions europees i amb diverses entitats i, després de la decisió del Consell d’Afers Generals d’ajornar la decisió, s’ha posat en marxa una nova ronda de contactes a tots els nivells per posar a la seva disposició els recursos i la informació necessària i per contribuir a resoldre els dubtes i les reticències que han expressat alguns estats. En aquest sentit, el Secretari de Política Lingüística ha sigut entrevistat pel mitjà Hufvudstadsbladet (HBL), el diari en llengua sueca de més tirada a Finlàndia, amb seu a la seva capital, Hèlsinki.

La importància de les llengües en l’àmbit de l’atenció sanitària i social

El congrés NPLD-Coppieters Campus 2023 exposa diferents casos de gestió de llengües en l'àmbit de l'atenció sanitària i social en comunitats plurilingües. Els seminaris aborden com es pot garantir que els parlants de les llengües d'una comunitat determinada tinguin accés a serveis sanitaris en la seva llengua, especialment si és un idioma minoritari o minoritzat. Parlar en la llengua d'un pacient també significa ajudar la seva família a entendre millor el diagnòstic i les opcions de tractament disponibles. Sense suport lingüístic professional, els pacients tenen menys probabilitats de rebre el nivell d'atenció que necessiten i els malentesos poden tenir efectes desastrosos sobre l'eficàcia del tractament del pacient.

La Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD) va ser creada l’any 2007 amb la finalitat d’influir en les polítiques lingüístiques de la Unió Europea relatives al reconeixement de les llengües regionals i minoritàries i a la gestió de la diversitat lingüística en el context d’Europa. Catalunya s’hi va adherir com a membre de ple dret l’any 2009.

Cultura
Catalunya exterior
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia