- Es reuneixen, per primera vegada, totes les professionals de la xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI i els càrrecs electes responsables d'aquests serveis de tot el país
- Durant la jornada s'han compartit experiències i bones pràctiques en la gestió i l’abordatge de les polítiques LGBTI+
- En la cloenda, la consellera Tània Verge ha destacat que la Xarxa ha rebut enguany el 'Premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat’ de la Comissió Europea
El Departament d’Igualtat i Feminismes ha organitzat aquest dimecres la Primera Conferència Nacional de la Xarxa SAI LGBTI de Catalunya a l’Ateneu Barcelonès. El fòrum ha reunit, per primera vegada, a més de 150 professionals i càrrecs electes responsables de les polítiques públiques LGBTI+ per compartir experiències i bones pràctiques.
Coordinada pel Departament d’Igualtat i Feminismes, la Xarxa SAI agrupa els serveis de proximitat que treballen per la promoció dels drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals, trans* i intersexuals de Catalunya. Creada l’any 2017, la Xarxa compta actualment amb 115serveis repartits arreu del territori.
Durant l’any 2022, la Xarxa SAI LGBTI va atendre al voltant de 1.300 persones i va acompanyar la gestió de 420 consultes, incidències i denúncies sobre un fet discriminatori. Aquest 2023, la Xarxa s’ha consolidat gràcies a l’increment de finançament previst en els pressupostos. Per enguany, ha comptat amb un pressupost de 3,7 milions d’euros, una xifra que multiplica per sis la destinada el 2021, abans de la creació del Departament d’Igualtat i Feminismes.
Un espai per compartir experiències i bones pràctiques
A la jornada hi han participat la consellera del Departament d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, la secretària d'Igualtats, Mireia Mata Solsona, i el director de Polítiques Públiques LGBTI+, Xavier Florensa Cantons.
La consellera Tània Verge ha destacat la voluntat del Departament de donar continuïtat a la Conferència perquè “és essencial poder consolidar un punt de trobada de personal tècnic i dels càrrecs electes per formar-nos, debatre, compartir inquietuds i bones experiències i sobretot fer xarxa”.
Verge ha recordat que la Xarxa SAI ha aconseguit desplegar-se en pocs anys arreu del territori i que és “única a Europa i la seva potencialitat també ha estat reconeguda aquest any per la Comissió Europea, que li ha atorgat el Premi Capitals Europees per la Inclusió i la Diversitat”. La consellera també ha afegit que “en un context d’auge dels discursos d’odi, tenir una Xarxa SAI tan potent com aquesta és el millor escut antifeixista del qual ens podem dotar com a país”.
La jornada s’ha inaugurat amb la conferència de l’escriptor i divulgador Gabriel J. Martín Martín. També hi ha hagut una conversa oberta amb el psicòleg Antoni Gata, una xerrada sobre LGBTI i diversitat religiosa amb la professora de la Universitat de Lleida,ÖzgürGüneşÖztürk, o una conferència sobre interseccionalitat a les polítiques LGBTI amb el professor de la Universitat de Vic, Gerard Coll-Planas.
La Conferència ha comptat també amb dos espais per a la presentació de bones pràctiques, on una trentena de responsables de SAI d’arreu del territori han presentat les seves experiències. Així, han intervingut, per exemple, la Xarxa SAI LGBTI+ Terres de l'Ebre per explicar els seus espais de trobada amb persones trans, familiars i transfriendly; el SAU LGTBI de Reus per explicar la seva experiència en l’organització de contes a cau d’orella, amb la col·laboració de les Biblioteques municipals o el SAI LGTBI de la Garrotxa per donar detalls del programa de ràdio que fan a Ràdio Olot “Olot entén”, entre moltes altres.
Una xarxa premiada a Europa
La Xarxa SAI LGTBI que coordina el Departament d’Igualtat i Feminismes ha estat aquest any reconeguda amb el Premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat de la Comissió Europea, per ser una iniciativa inèdita a Europa i per les seves polítiques pioneres en la defensa dels drets LGBTI+.
En qualsevol dels 115 serveis que conformen la Xarxa SAI LGBTI, les persones LGBTI+ i els seus entorns poden accedir a informació i assessorament sobre recursos i serveis disponibles. Els Serveis d'Atenció Integral també ofereixen ajuda per a la realització d’alguns tràmits (per exemple, el canvi de nom a les targetes sanitàries per a les persones trans*), i gestionen i deriven incidències i denúncies per discriminació per orientació sexual o identitat de gènere, per via administrativa, laboral o penal.
La Xarxa ofereix també un servei d’atenció psicològica tant a persones LGBTI+ , com a familiars o professionals que treballen en aquest àmbit. A més, des del passat mes de maig, els SAI ofereixen un servei d'assessorament legal especialitzat i gratuït per a víctimes de delictes d'LGBTI-fòbia, que dona assessorament jurídic per a la interposició de denúncies penals, la formalització de mesures cautelars com les ordres d’allunyament i la sol·licitud de justícia gratuïta, entre altres.
Però més enllà de la prestació directa de serveis, la Xarxa SAI LGBTI té la missió d’impulsar i acompanyar el desplegament de polítiques públiques LGBTI+ d’ajuntaments i consells comarcals. Això vol dir que les polítiques que es desenvolupen arreu de Catalunya des de les administracions de proximitat per garantir els drets de les persones LGBTI+ compten amb personal especialitzat. D’altra banda, per ajudar en la formació i capacitació de professionals especialitzats, el Departament d’Igualtat i Feminismes impulsa un Postgrau de Polítiques LGBTI a la gestió pública, que enguany ja ha arribat a la segona edició. El Postgrau es fa en col·laboració amb la Universitat de Lleida i l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. Es tracta de la primera titulació universitària de l’Estat espanyol especialitzada en polítiques públiques LGBTI.