Salut

Salut incorporarà un nou servei de pediatria al 061 Salut Respon per donar resposta especialitzada a les famílies que truquin

Salut incorporarà un nou servei de pediatria al 061 Salut Respon per donar resposta especialitzada a les famílies que truquin

query_builder   18 desembre 2023 14:27

event_note Nota de premsa

Salut incorporarà un nou servei de pediatria al 061 Salut Respon per donar resposta especialitzada a les famílies que truquin

  1. Es desplega el nou model d’atenció pediàtrica a tot el país amb la creació dels equips territorials d’atenció pediàtrica (ETAP), que comptaran amb pediatres i infermeres pediàtriques, a més de professionals del treball social sanitari, les cures infermeres, l’odontologia i administratius de l’àmbit sanitari, entre d’altres rols professionals
  2. El 061 Salut Respon incorporarà, en els pròxims 6 mesos, la figura del pediatre expert en atenció primària per donar resposta especialitzada a les consultes pediàtriques de professionals i ciutadania que ho requereixin
Salut incorporarà un nou servei de pediatria al 061 Salut Respon per donar resposta especialitzada a les famílies que truquin{"name":"2023/12/18/14/09/181feeaf-d2bb-406e-ba45-718f4c341827.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":385530}

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha presentat el nou model d’atenció pediàtrica a l’atenció primària i comunitària (APiC), que es desplegarà progressivament a tot Catalunya en el decurs del proper any, amb l’objectiu de prestar una assistència de més qualitat per atendre els infants, joves i les seves famílies millor i de forma més ajustada a les noves demandes socials. I també per respondre millor als nous reptes de desenvolupament dels professionals.

“El nou model d’atenció pediàtrica és garantista pel que fa a l’equitat assistencial en tot el territori, perquè treballem incansablement perquè tots els nens i nenes rebin la millor atenció possible”, ha dit el conseller Balcells . I ha explicat que l’equitat serà possible perquè el nou model té una cartera de serveis homogènia per a tot el territori i “perquè prioritzarem més recursos on hi ha més alta freqüenciació de consultes pediàtriques i als territoris on hi ha més vulnerabilitat socioeconòmica”.

El conseller de Salut ha afegit que “també és un model garantista pel que fa a la qualitat assistencial, sense desatendre l’accessibilitat i la proximitat”. En definitiva, aquest nou model d’atenció pediàtrica arriba perquè “és necessari” i ha de permetre potenciar una atenció integral i integrada als nens, nenes i joves, i també més resolutiva, maximitzant les competències de cada professional, “en especial potenciant en rol de la infermera pediàtrica”, ha reblat. Així mateix, Balcells ha volgut destacar que aquest model compta amb el suport de les societats científiques i professionals.

Balcells també ha anunciat que amb el nou model “aprofitem les noves tecnologies i implementarem l’atenció especialitzada pediàtrica a través del Salut Respon Pediàtric que estarà operativa d’aquí a 6 mesos”, i ha explicat que seran consultes que formaran part de la història clínica dels infants.

Per la seva banda, Gemma Ricós Furió, responsable de l’Atenció Pediàtrica de la Direcció d’Atenció Primària i Comunitària del Departament de Salut, ha confirmat que el nou model organitzatiu dels serveis de pediatria de l’APiC implica la creació d’equips territorials d’atenció pediàtrica (ETAP) que atendran els 1.074.378 infants i joves de fins a 14 anys d’edat de Catalunya, per donar resposta a les necessitats assistencials de cada territori i la seva població.

Ricós ha explicat que s’ha previst que “cada infant i jove de Catalunya tindrà 1 pediatre i 1 infermera pediàtrica de referència, que estaran dins de l’ETAP”. Però també ha dit que serà possible que pugui haver-hi més infermeres pediàtriques en funció del nombre de població de cada territori. El nou model permetrà augmentar la capacitat resolutiva de l’atenció pediàtrica, maximitzant les competències de tots els rols professionals.

La previsió és desplegar un total de 79 ETAP a tot Catalunya, 25 dels quals ja estan en funcionament.


Salut Respon Pediàtrica

Paral·lelament, i per complementar el model de pediatria en els casos d’urgències pediàtriques, Salut està treballant per ampliar el servei d’atenció pediàtrica que realitza el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a través del 061 Salut Respon, i assegurar una coordinació eficaç amb els ETAP, els professionals de salut i la població.

Actualment ja existeix la figura del metge o metgessa pediatre intensivista per a pacients pediàtrics greus-crítics atesos inicialment a la consulta de pediatria de la primària.Aquest pediatre està incorporat a la Taula d’especialistes de la Central de Coordinació Sanitària del SEM i fa suport telemàtic als professionals de l’equip pediàtric d’atenció primària i els assessor en el diagnòstic i en la pauta terapèutica, així com també contribueix a coordinar els recursos necessaris per atendre a l’infant.

La nova ampliació del servei pediàtric des del 061 Salut Respon implicarà la creació de la figura del pediatre especialista en atenció primària i/o urgències pediàtriques per a pacients que no són greus ni crítics, fent atenció no presencial des del 061 Salut Respon. Aquest nou recurs està previst que comenci a funcionar a partir de l’1 de juny de 2024.

El nou pediatre del 061 Salut Respon serà l’especialista encarregat de donar suport en la presa de decisions dels professionals no pediatres de tot el Sistema de Salut (del territori català), així com d’atendre les famílies que ho requereixin, després d’haver contactat amb el 061 i haver estat atesos per la consultoria sanitària del Salut Respon. L’objectiu d’aquesta mesura és resoldre el problema o dubte de salut de l’infant o adolescent, evitant els desplaçaments innecessaris i garantint l’equitat a tot el territori.

Pel que fa a l’activitat pediàtrica enregistrada al SEM al 2022, del total de les 3.547.870 alertes rebudes, 181.840 van ser per atendre a població en edat pediàtrica, el que suposa prop de 500 consultes pediàtriques diàries. L’atenció sanitària per part dels/les metges/ses i les infermeres és tant a distància (mitjançant consultoria sanitària per a situacions que no són greus o, d’altra banda, amb pediatre especialista en pacient crític per a situacions greus), com de forma presencial, desplaçant un recurs del SEM (transport i/o professionals sanitaris) quan és necessari.


Resultat de la feina col·laborativa

El model s’ha basat en documents treballats des de 2007, concretament el Pla Estratègic d’ordenació de l’atenció pediàtrica a atenció primària a Catalunya, el grup de treball de pediatria de l’ENAPISC (Estratègia Nacional de l’Atenció Primària i Salut Comunitària) i el model proposat per les societats científiques pediàtriques catalanes. Tots 3 documents van ser elaborats i consensuats per equips multidisciplinars especialitats en pediatria. El nou model ha comptat amb el treball i suport de les societats de medicina familiar i comunitària i tota la comunitat científica.

La presidenta de la Societat Catalana de Pediatria (SCP), Anna Gatell Carbó, que és metgessa especialista en pediatria, s’ha mostrat convençuda que, amb el desplegament del nou model d’atenció pediàtrica, “l’atenció sanitària pediàtrica tindrà una capacitat resolutiva més eficaç per optimitzar l’abordatge de patologies agudes i més complexes al llarg de totes les etapes vitals dels infants i joves”. Carbó ha dit que “l’aposta ferma del Departament de Salut de seguir impulsant aquest nou model pediàtric farà possible una atenció de salut més acurada per als infants, que no són adults petits”.

També s’ha referit a la bona acollida d’aquesta atenció pediàtrica dels equips que ja funcionen en clau territorial: “tenim prou evidència científica que registren bons resultats de satisfacció tant per part dels professionals que hi treballen com de la ciutadania”.

Pel que fa al rol de la infermera pediàtrica, la presidenta de l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica (ACIP), Susanna Campo Aledo, ha manifestat que “aquest és un model on l’atenció que fa la infermera de pediatria és primordial”. En aquest sentit, també ha explicat que són les infermeres les que lideren programes d’atenció pediàtrica com Infància amb salut o Salut i escola, i per tant “les infermeres pediàtriques estem capacitades per fer una atenció integral als infants davant processos patològics crònics, també aguts i de final de vida. I per derivar al pediatre quan és necessari, per això, les famílies poden estar tranquil·les.

Campo ha fet també una crida a les famílies perquè “puguin rebre i viure aquest nou model com un guany, perquè, malgrat que en alguns casos s’hagin de desplaçar a un altre espai assistencial, ara disposaran d’atenció pediàtrica especialitzada per part de pediatre o d’infermera pediàtrica en tots els torns assistencials”.


Què és i a qui atén l’equip territorial d’atenció pediàtrica (ETAP)

Cada nou ETAP tindrà una direcció pròpia i estarà format per professionals d’atenció pediàtrica: pediatres, infermeres especialistes en pediatria, infermeres especialistes en família i comunitària amb expertesa en pediatria, treballadors socials sanitaris, odontòlegs, auxiliars de cures infermeres (TCAI) i administratius sanitaris, essencialment. Però si la situació ho requereix, metges de família i infermeres amb expertesa en pediatria poden formar part dels ETAP, d’acord amb el marc normatiu i competencial.

Pel que fa al nombre de professionals que formen un ETAP serà idealment d’entre 8 i 15 pediatres, i 8 i 15 infermeres pediàtriques, i no necessàriament amb la mateixa proporció de pediatres que d’infermeres. Per determinar el nombre de professionals d’un ETAP també es tindran en compte les característiques específiques de cada territori, atenent a criteris de dispersió geogràfica o de vulnerabilitat socioeconòmica [índex socioeconòmic (IST)], entre d’altres factors. Els nous ETAP permetran reduir les desigualtats territorials a través de d’una oferta de serveis adaptada als determinants de salut de cada zona i a la distribució equitativa de professionals.

Els professionals que formaran part de l’ETAP estaran vinculats a diverses àrees bàsiques de salut (ABS) –idealment de 4 a 7 ABS– i s’organitzaran per treballar formant un únic equip i així poder respondre millor a les necessitats del conjunt de la població pediàtrica de les diferents ABS que l’integren.

La població infantil i juvenil que atendrà cada EATP serà l’assignada al conjunt de les ABS de referència, que oscil·larà entre un mínim de 5.000 i un màxim de 25.000 infants i joves. A més, aquesta població assignada a l’EATP ha de compartir els mateixos fluxos de derivació a serveis com urgències, consultes externes o salut mental.

Quant a l’espai assistencial, la confluència d’un ETAP en un mateix edifici –a més de garantir una òptima atenció integral a les famílies–, dependrà de la disponibilitat de l’edifici d’ubicar als professionals, de les possibilitats, d’adaptació dels espais a les necessitats els infants i adolescents, de l’accessibilitat i de l’índex socioeconòmic de la zona. En tots els casos quedarà garantit que el temps de desplaçament per arribar-hi des de qualsevol punt de l’àrea de referència sigui d’un màxim de 30 minuts. És a dir, tindrà isocrones que no superin els 30 minuts en el desplegament des de qualsevol punt de l'àrea de referència al centre sanitari amb els mitjans de transport habituals. I sempre tenint en compte les característiques del territori (ruralitat, climatologia...).

Els ETAP han d’impulsar la formació, docència i recerca per aconseguir maximitzar les competències de cadascun dels seus perfils i rols professionals. Amb rellevància per a la formació per competències professionals, formació continuada dels professionals, docència de grau i de formació sanitària especialitzada amb la possibilitat de crear unitats docents pediàtriques.


Dues modalitats de funcionament

Cada ETAP serà un equip funcional amb l’autonomia de gestió necessària per donar resposta als objectius de salut i especificitats del seu territori. I està previst que s’organitzin en dues modalitats, cadascuna de les quals respondrà als criteris següents:

Modalitat 1 (59 ETAP):

  1. Equips formats per professionals d’atenció primària
  2. Territori amb gran nombre de població infantil.
  3. Territori amb equips de pediatria que tinguin hospitals de referència de 3r nivell (hospitals grans, amb més capacitat resolutiva i assistencial).
  4. Necessitat d’una figura de coordinació entre atenció hospitalària i la direcció d’atenció primària.

Modalitat 2 (20 ETAP):

  1. Territori amb menor nombre de població infantil.
  2. Territori amb equips de pediatria amb hospitals de referència de 1r nivell (comarcals).
  3. La direcció de l’ETAP vetllarà pel bon funcionament tant en atenció primària com en atenció hospitalària.

Del total de 374 equips d’atenció primària que hi ha tot Catalunya, el 75% s’organitzaran segons la modalitat 1 i el 25% segons la modalitat 2.

Independentment de la modalitat a la que pertanyi l’ETAP, els professionals es podran agrupar en un mateix edifici o en diferents punts del territori. Els criteris de planificació sanitària, entre els que destaquem la dispersió geogràfica, la disponibilitat d'espais i l'índex socioeconòmic de la població de referència, seran els que determinaran la localització en un punt o en diversos així com l'organització de l'ETAP. També es definirà la cartera de serveis que es realitzarà en cada punt per garantir una atenció pediàtrica adaptada a les necessitats de la població.

Coordinació de l’ETAP i l’hospital

L’ETAP sempre treballarà de forma coordinada amb el seu hospital de referència per garantir el contínuum assistencial, la creació i manteniment de circuits i protocols, per establir objectius comuns de salut i planificar la formació dels professionals segons les necessitats detectades i per fer l’abordatge de casos clínics rellevants.

L’ETAP ha de facilitar la integració de pediatres realitzant subespecialitats tant en atenció primària com en les consultes externes d’atenció hospitalària tenint professionals transversals que treballin en ambdós àmbits. L’ETAP també podrà col·laborar en l’atenció continuada que es realitzi al seu territori de referència.


Serveis i prestacions de salut de l’ETAP

La cartera de serveis de l’APiC mostra les principals prestacions que l’ETAP ha d’oferir a la població de referència, que s’ofereixen a la consulta en el centre d’atenció primària (CAP), al domicili, a la comunitat i als centres educatius, entre d’altres. Les principals categories de prestacions són les següents: 

• Atenció sanitària, indicació o prescripció i realització de procediments diagnòstics i terapèutics.  

• Intervencions en promoció de la salut, prevenció de la malaltia i educació per a la salut. Inclouen, entre d’altres, el programa Infància amb salut (actualització prevista el segon trimestre de 2024 per part de l’Agència de Salut Pública de Catalunya), el programa de vacunacions, la detecció precoç i el cribratge a col·lectius específics, en els àmbits com ara la salut mental o la salut sexual. 

• Atenció comunitària, entre d’altres, els programes vinculats a la salut en els centres educatius. 

Atenció a la patologia crònica i al final de vida, que inclou programes com el d’atenció a l’alumnat amb necessitats especials de salut als centres educatius ordinaris (PASCE), on la figura de la treballadora social i la infermera clínica de cronicitat complexa, conjuntament amb els pediatres, són primordials.

5  

Imatges

Foto 1:  El conseller Balcells durant la roda de premsa de presentació del nou model d'atenció pediàtrica d'aquest matí.

Foto 1: El conseller Balcells durant la roda de premsa de presentació del nou model d'atenció pediàtrica d'aquest matí. 385530

Foto 2: Gemma Ricós, responsable de l'Atenció Pediàtrica de la Direcció d'Atenció Primària i Comunitària del Departament de Salut.

Foto 2: Gemma Ricós, responsable de l'Atenció Pediàtrica de la Direcció d'Atenció Primària i Comunitària del Departament de Salut. 292199

Foto 3: Anna Gatell Carbó, presidenta de la Societat Catalana de Pediatria (SCP), en un moment de la seva intervenció en la roda de premsa.

Foto 3: Anna Gatell Carbó, presidenta de la Societat Catalana de Pediatria (SCP), en un moment de la seva intervenció en la roda de premsa. 374316

Foto 4: la presidenta de l'Associació Catalana d'Infermeria Pediàtrica (ACIP), Susanna Campo Aledo, avui al Departament de Salut.

Foto 4: la presidenta de l'Associació Catalana d'Infermeria Pediàtrica (ACIP), Susanna Campo Aledo, avui al Departament de Salut. 337785

Foto 5: Gemma Ricós i el conseller Balcells en un moment de la roda de premsa.

Foto 5: Gemma Ricós i el conseller Balcells en un moment de la roda de premsa. 317414

Sistema de salut
Atenció primària
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia