Portaveu Patrícia Plaja

El Govern amplia l'ús del certificat Covid a la restauració, gimnasos, centres esportius i residències de gent gran davant l'augment "preocupant" de casos

query_builder   23 novembre 2021 14:24

thumb_up Acords del Govern

El Govern amplia l'ús del certificat Covid a la restauració, gimnasos, centres esportius i residències de gent gran davant l'augment "preocupant" de casos

Portaveu Plaja
  • L’objectiu del certificat, que entraria en vigor divendres a la nit prèvia autorització del TSJC, és reduir el risc de contagi i així evitar la sobrecàrrega del sistema sanitari sense aplicar noves restriccions
  • Catalunya tindrà uns pressupostos expansius, socials i transformadors que permetran impulsar la reactivació econòmica
  • El Govern també aprova el Programa per al disseny i la creació de l’energètica pública i la Memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de l’impost sobre les emissions portuàries de grans vaixells

El Govern fa un nou pas en la lluita contra la pandèmia i ha decidit ampliar l’ús del certificat Covid més enllà de l’oci nocturn. La Comissió Delegada en matèria de Covid, encapçalada pel president Aragonès, ha decidit exigir-lo també per accedir als interiors dels locals de restauració, gimnasos i centres esportius, així com per a les visites a les residències de gent gran. L’objectiu del passaport és reduir el risc de contagi i evitar la sobrecàrrega del sistema sanitari sense haver d’aplicar noves restriccions. Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l’Executiu.

La mesura arriba després de constatar que evolució de la pandèmia té una tendència a l’alça “preocupant” per a la salut col·lectiva, per a la salut individual de tota la ciutadania i per al bon funcionament del sistema sanitari. “És imprescindible, bàsic, que no perdem de vista que seguim en pandèmia i que tornem a estar en una situació complexa, que ho pot ser encara més si tots plegats no seguim les mesures necessàries: mascaretes, distància i necessitat de vacunar-se els qui, injustificablement, encara no ho hagin fet”, ha alertat la portaveu.

En aquest sentit, Plaja ha justificat la decisió del Govern davant l’augment de casos i d’ingressos als hospitals i a les unitats de crítics: “Des del primer moment, el Govern ha defensat que només s’ampliaria l’ús del certificat Covid si la incidència de la pandèmia amenaçava determinats sectors amb noves restriccions. Malauradament, tornem a ser en aquest punt”, ha explicat. La incidència és "molt alta" en els menors de 12 anys, l'únic grup que no es pot vacunar, i també s'està enfilant en les franges de 30 a 49 anys.

El Comitè de Direcció del PROCICAT ha d’acordar els termes exactes de la mesura i, un  cop aprovada, es redactarà la nova resolució, que hauria d’entrar en vigor divendres a la nit, sempre que el TSJC l’autoritzi, amb una vigència inicial de quinze dies.  A partir d’aquí, serà necessari continuar fent el monitoratge de la situació epidemiològica i dels brots a Catalunya fent servir els sistemes de vigilància existents, i també seguir l’evidència i experiència d’altres països, perquè la proximitat del pont de desembre i de les festes de Nadal condicionen els hàbits de la població. Sobre això, les evidències científiques corroboren que la Covid es transmet principalment en ambients poc ventilats, és a dir, en espais interiors, on la gent no porta posada la mascareta i allà on no es pot mantenir la distància de seguretat mínima d’un metre i mig.

Catalunya tindrà uns pressupostos expansius, socials i transformadors que permetran impulsar la reactivació econòmica

En la reunió del Govern també s’ha valorat que el Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2022 hagi superat el debat de totalitat al Parlament, amb la qual cosa ja pot iniciar la tramitació parlamentària en comissió. Gràcies a això, ha destacat Plaja, Catalunya tindrà uns pressupostos “imprescindibles” per a la transformació del país i els tindrà en el calendari marcat, a principis d’any:

 “Era una necessitat de país i el Govern ha fet els deures. Amb el president Aragonès al capdavant i l’ingent esforç fet pel conseller Giró i tot l’equip d’Economia les darreres setmanes, aquest Govern podrà tirar endavant la llei més important que impulsa qualsevol govern”, ha considerat la portaveu.

Uns pressupostos, segons ha reivindicat Plaja, “expansius, socials i transformadors” que permetran impulsar la reactivació de l’economia del país. Els comptes de la gratuïtat del P2, de l’energètica pública, la Renda Bàsica Universal, l’aposta per la primària i el sistema català de Salut i les polítiques d’habitatge. “Primer pas superat: seguim treballant i evidenciarem la importància d’aquests pressupostos quan es puguin començar a executar”, ha assegurat. 

El Govern aprova el Programa per al disseny i la creació de l’energètica pública

D’altra banda, el Consell Executiu ha donat llum verda al Programa per al disseny i la creació de l’energètica pública. L’energètica pública serà un element clau d’un nou model energètic propi distribuït, descentralitzat, participat i amb cohesió territorial adscrit a la Direcció General d’Energia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. 

Segons ha detallat la portaveu, l’energètica pública ha de ser un element “clau” del nou model propi per “accelerar la transició energètica a Catalunya”, amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 55% l’any 2030 i arribar a la neutralitat d’emissions de carboni l’any 2050. 

“És fonamental disposar d’un instrument públic amb capacitat inversora en la generació elèctrica, la distribució, els serveis de recàrrega del cotxe elèctric, els serveis d’emmagatzematge, els serveis d’agregació de demanda flexible, i els serveis de comercialització lligats a aquests nous models econòmics”, ha detallat Plaja.  

  Llum verda a la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de l’impost sobre les emissions portuàries de grans vaixells

Encara en l’àmbit de la lluita contra el canvi climàtic, el Govern ha aprovat avui la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de l’impost sobre les emissions portuàries de grans vaixells. Aquest impost, previst a la Llei del Canvi climàtic, gravarà les emissions d’òxids de nitrogen durant les maniobres d’atracament i l’estada d’aquestes embarcacions al port. El 100% de la recaptació es destinarà a nodrir el Fons per a la Protecció de l'Ambient Atmosfèric. El text s’exposarà pròximament a consulta pública.

El tribut s’emmarca en la política mediambiental del Govern que, en línia amb les recomanacions de la UE i d’altres organitzacions com l’OMS, fa ús de la fiscalitat verda com un instrument per modificar conductes que comporten externalitats negatives sobre el medi ambient. Concretament, la finalitat és afavorir la millora de la qualitat de l’aire i la salut de les persones en aquells llocs del territori en els quals hi ha més presència d’emissions d’òxids de nitrogen, en aquest cas provocats pel transport marítim. 

Per últim, el Consell Executiu ha aprovat la creació del Programa temporal de l’Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal. El Programa dotarà aquesta Oficina dels recursos de personal necessaris, amb la incorporació de cinc tècnics del cos superior de l’administració i un del cos administratiu durant un període de tres anys. 

4  

Imatges

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 220

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 122

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 148

Foto de la roda de premsa (Rubén Moreno)

Foto de la roda de premsa (Rubén Moreno) 3179

5  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

TALL DE VÍDEO: Certificat Covid

TALL DE VÍDEO: Incidència Covid

TALL DE VÍDEO: Programa per al disseny i la creació de l'energètica pública

TALL DE VÍDEO: Memòria preliminar de l'Avantprojecte de llei de l'impost sobre les emissions portuàries de grans vaixells

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF |

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined