- El Consell Executiu ha aprovat el Pla estratègic de recerca i innovació en salut, que definirà les línies generals de la recerca i la innovació per als propers cinc anys, dotat amb 52,5 milions
- Sobre la Diada Nacional, la portaveu Plaja ha assegurat que “el més important és que torni a ser una data de mobilització massiva per l’independentisme, de festivitat i orgull català, i això inclou aquest Govern, que serà a la majoria d’actes”
El Consell Executiu ha tractat aquest matí el pronunciament de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) sobre la violació del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics per part de l’Estat Espanyol, en suspendre els drets polítics d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull, abans que hi hagués sentència ferma. Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal, on ha especificat que el Comitè ha conclòs que l’Estat va incórrer en un abús de dret i va violar els drets dels autors en virtut de l’article 25 del Pacte.Per aquest motiu, el Govern “demana que l’Estat espanyol assumeixi la responsabilitat que li pertoca en aquests fets i faci el que li toca perquè això no pugui tornar a passar mai més amb cap ciutadà”. “Cal garantir una reparació efectiva i jurídicament exigible quan es comprovi una violació, tal com estableix el dictamen”, ha reblat Plaja.
L’informe, presentat per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, a banda d’analitzar detalladament el pronunciament de l’ONU, recull que l’Estat “ha d’emprendre mesures de caràcter immediat per garantir que no es tornarà a repetir la violació dels drets polítics de cap ciutadà de Catalunya”. En aquest sentit, hi ha plena coincidència amb el comitè de Drets Humans, que ja recull que l’Estat té l’obligació d’adoptar totes les mesures necessàries per evitar que es cometin violacions semblants en el futur. També insta el govern espanyol a què li comuniqui, en el termini de 180 dies, les mesures que hagi adoptat, li demana que publiqui el dictamen i li doni una àmplia difusió.
En aquest sentit, el Govern reclama “un compromís polític de l’Estat per reparar els danys i perquè no es tornin a repetir uns fets de tal magnitud amb unes conseqüències tan greus” i demana, entre altres possibles mesures, la derogació o modificació de l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal. Paral·lelament, l’Executiu català resta a l’espera que es faci efectiva per part del Govern espanyol la publicació oficial del dictamen del Comitè de Drets Humans de l’ONU i considera “que ja està tardant molt més del que caldria esperar per part d’un govern que té voluntat real, o això diu, de fer les coses diferents, segons han manifestat públicament en múltiples ocasions, que els seus predecessors”. En resum, la portaveu ha demanat que es prenguin “mesures reals, urgents i efectives per a la reparació integral i efectiva dels drets polítics violats i garantir que no tornarà a passar”.
Diada Nacional
Pel que fa als actes de la Diada Nacional de Catalunya, Plaja ha assegurat que “el més important és que torni a ser una data de mobilització massiva per l’independentisme, de festivitat i orgull català pel conjunt dels ciutadans, i això inclou aquest Govern, que serà a la majoria d’actes”. Preguntada sobre la manifestació convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha expressat “màxim respecte” i ha recordat que hi haurà representació de membres del Govern, tal com ha expressat el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i altres consellers i conselleres.
D’altra banda, ha explicat que ja està llest el dispositiu de prevenció i seguretat que requereix una data assenyalada com la Diada, en què coincideixen molts actes i moltes persones als carrers. Tot i això, “no es preveu que aquest any hagi de ser diferent dels anteriors 11 de setembre” i “el Govern confia que els actes comptin amb una participació multitudinària i pacífica com ha estat en anteriors ocasions”, ha dit la portaveu.
Pla estratègic de recerca
També avui el Govern ha aprovat el Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) 2022-2027, un instrument de planificació i coordinació que defineix les línies generals de la recerca i la innovació per als propers cinc anys i que compta que amb una dotació pressupostaria de 52,5 milions d’euros.
Una de les prioritats del pla és reforçar la recerca i la innovació de problemes prevalents de la població i a la sostenibilitat del sistema. D’aquesta manera, el Pla estableix que la recerca i la innovació són elements fonamentals per al progrés del sistema de salut, plantejats com a motors de transformació, que aporten solucions a la salut de les persones per mitjà de la integració i la generació de coneixement.
Durant la roda de premsa, la portaveu també ha informat que a la sessió d’aquest matí, s’ha compartit que s’està ultimant l’avaluació de danys provocats per la pedregada que la setmana passada va matar una nena a la Bisbal de l’Empordà i va provocar importants danys materials al poble. L’objectiu és tirar endavant la línia d’ajuts necessària per poder minimitzar les conseqüències dels desperfectes. En paral·lel, i de manera coordinada amb el Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament, ja s’està treballant per accelerar la retirada i dipòsit de cobertes de fibrociment que puguin contenir amiant.
1