- Anuncia tres mesures de compliment immediat: l’augment de beques menjador; accelerar l’acord per l’Ocupació Juvenil i reduir les garanties per les empreses que treballen per l’Administració
- S’accelerarà la signatura de l’Acord per a l’Ocupació Juvenil 2009-2012; per tal de fomentar l’emprenedoria, la formació i l’orientació laboral dels joves
- Afirma que la població escolar creix aquest curs de l’ordre de 24.000 alumnes i que el setembre es posaran en marxa cursos de formació ocupacional per 11.000 aturats
El president de la Generalitat, José Montilla, ha comparegut avui en roda de premsa per explicar quin serà el full de ruta del Govern català el proper any de legislatura. En aquest sentit, el president ha assenyalat que la prioritat governamental serà la lluita contra la crisi econòmica i ha donat a conèixer que està donant indicacions a tots els consellers del Govern perquè “dediquin, de manera preferent els seus esforços i energies” a lluitar contra les dificultats econòmiques.
“No hi ha repte més exigent per al nostre país, avui, que el de la superació de les dificultats econòmiques i socials derivades de la crisi, per part de tots aquells qui la pateixen i del conjunt de la societat catalana”, ha remarcat el cap del Govern durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.
Així, el president ha destacat que l’objectiu del nou curs polític és donar compliment a la resolució defensada pels grups parlamentaris que donen suport al Govern i que va aprovar el Parlament en el Ple monogràfic dedicat al finançament, el passat 24 de juliol. En aquest sentit, ha emplaçat als membres del Govern a que desenvolupin i preparin l’aplicació de les mesures que es desprenen d’aquesta resolució.
A més, “també he remarcat la conveniència d’intensificar els contactes amb els agents socials amb vistes a l’establiment consensuat de mesures per a l’ocupació i el desenvolupament econòmic”, ha subratllat.
Sense anar més lluny, el cap de l’Executiu ha posat fil a l’agulla en l’aplicació de la resolució i ha anunciat avui tres mesures que van en aquesta direcció. Es tracta de l’ampliació de les beques-menjador, accelerar l’Acord per l’Ocupació Juvenil i la constitució de garanties per les empreses constructores que treballen per a les empreses públiques que depenen de la Generalitat.
Beques menjador
Sobre aquest punt, el president ha explicat que el Consell Executiu ha aprovat augmentar l’abast de les beques-menjador, aquest curs, aprofitant els recursos addicionals que ens proporciona l’acord de finançament.
L’objectiu del Govern és incrementar en 15 milions els recursos destinats als ajuts de menjador a les escoles, passant dels 27,9 milions del curs 2008-2009 als 42,9 milions d’euros.
Aquest augment permetrà que 30.000 nens més obtinguin un ajut de menjador no obligatori. En el cas de les ajudes no obligatòries, la cobertura acostuma a ser del 50% del cost de l’àpat. No obstant, aquesta aportació addicional també permetrà augmentar el nombre de nens i nens amb beca del 75% o el 100% del cost de l’àpat.
L’objectiu, doncs, segons ha dit el president, és “que no hi hagi alumne que, tenint aquesta necessitat, es puguin quedar sense beca menjador, en moments en què les seves famílies pateixen els problemes derivats de la crisi i en molts casos de pèrdua del lloc de treball”.
Acord per a l’Ocupació Juvenil
Respecte l’acord per a l’Ocupació Juvenil, el cap de l’Executiu ha assenyalat que han acordat accelerar la signatura d’aquest acord -impulsat per les conselleres de Treball i d’Acció Social i Ciutadania- amb els agents socials (sindicats i patronal) i el Consell nacional de Juventut de Catalunya.
Aquest acord ha de contemplar un conjunt de mesures (2009-2012) per tal fomentar l’emprenedoria, la formació i l’orientació laboral dels joves.
“És un acord de gran rellevància”, ha emfatitzat el president i ha afegit que “l’objectiu és que es pugui aprovar i signar en les properes setmanes”. En aquest punt, el cap del Govern ha afirmat que es tracta d’un acord molt important perquè atén als joves, “un dels col·lectius més afectats per la precarietat en l’ocupació i també per l’increment de l’atur al llarg d’aquests darrers mesos”.
Constitució de garanties
La tercera mesura d’impuls econòmic és la reducció de garanties per aquelles empreses que treballen per a l’administració.
En aquest sentit, el cap del Govern ha explicat que ha donat indicacions per a que les empreses públiques dependents de la Generalitat redueixin, en les noves licitacions, els imports corresponents a les garanties definitives que els contractistes estan obligats a dipositar durant tota la durada dels contractes.
El president també ha detallat altres temes que són prioritat de l’Executiu i que s’han tractat en la reunió de Govern d’avui. Així ha explicat que durant la reunió han analitzat l’inici del curs escolar que comença aquest mes de setembre.
En aquest sentit, el cap del Govern ha explicat que el conseller d’Educació, Ernest Maragall, ha presentat un informe al Consell de Govern sobre les característiques d’aquest nou curs. “Un nou curs que creix en nombre de la població escolar de l’ordre de 24.000 alumnes més” -ha explicat- “amb l’esforç que suposa pel Govern atendre aquesta demanda que, evidentment, estarem en condicions d’atendre amb garanties”.
Un altre dels temes que ha estat tractat a la reunió ha estat la Grip A. Sobre aquest punt, la consellera Geli ha presentat un informe per preparar tot el conjunt d’accions necessàries per fer front a l’impacte possible de la grip nova. “L’objectiu –ha dit el president- és que hi hagi la màxima informació sense generar alarmisme sobre un tema que preocupa als ciutadans i preocupa i ocupa al Govern”.
Tot seguit, el president ha explicat que el Govern ha tractat àmpliament sobre l’evolució del mercat de treball i ha donat a conèixer que “aquest setembre es posaran en marxa cursos de formació ocupacional que afectaran a 11.000 aturats”.
Cinc noves residències i 334 noves places d’atenció a la dependència
A banda de les indicacions que el el president ha donat als consellers, el Consell de Govern ha aprovat destinar més de 3 milions d’euros per finançar la creació de cinc nous centres d’atenció a la dependència a Cerdanyola del Vallès, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Salvador de Guardiola, i millorar-ne dos més a Ripoll i Deltebre. L’aportació que ha aprovat avui el Govern prové del Fons estatal per a obres de creació i millora de la xarxa d’atenció a la dependència i permetrà crear un total de 334 noves places.
Medalla d’Or al poble de Mèxic i al cos de Bombers de la Generalitat
El Govern ha acordat avui concedir la Medalla d’Or de la Generalitat al poble de Mèxic i al cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, com a mostra del reconeixement i l’agraïment de les institucions catalanes per les seves extraordinàries aportacions al país.
El Govern reconeix amb la màxima distinció de la Generalitat el poble mexicà, que durant la Guerra Civil i la dictadura va acollir els exiliats catalans i va fer possible la persistència del patrimoni nacional i el reforçament de la cultura catalana, i el cos de Bombers de la Generalitat per la seva vocació, dedicació i generositat al servei de les persones i per la feina dels professionals d’aquest cos, modern i altament professionalitzat.
Les medalles es concediran en un acte que se celebrarà el proper 11 de setembre al Palau de la Generalitat.
Premis Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària
El Govern també ha concedit els premis Jaume Vicens Vives, a cinc professors i cinc col·lectius universitaris amb l’objectiu de promoure l’excel·lència en la docència universitària. Les 10 distincions, que estan dotades amb 20.000 euros per a projectes d’innovació o de millora docent, s’atorguen a Joan Estruch i Gibert, Luis Castañer Muñoz, Josep Maria Nadal i Farreras, Azael Fabregat Llangostera, Lluís Victori i Companys, Grup d’Innovació Docent COMBELL, Grup d’Innovació Docent GIBAF, l’equip de professors del Departament d’Organització d’Empreses de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa, l’equip de professors de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra, i l’equip de professors de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.
Nou programa d’actuació a les zones vulnerables de contaminació per nitrats
El Govern ha aprovat el Decret del programa d’actuació en les zones vulnerables en relació a la contaminació de nitrats que procedeixen de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes, que garanteix un major equilibri entre la protecció de les aigües i el desenvolupament de l’activitat ramadera. El programa pretén mantenir la productivitat dels cultius, o fins i tot incrementar-la a través d’un millor ús dels adobs disponibles. Entre altres mesures, regula les èpoques d’aplicació dels fertilitzants als cultius, les quantitats màximes de nitrogen aplicable per hectàrea, i les distàncies a respectar en l’aplicació dels adobs orgànics i minerals, entre altres mesures.
Encara en l’àmbit agrícola, el Govern ha autoritzat l’Institut Català del Crèdit Agrari (ICCA) a concedir un préstec de set milions d’euros a la cooperativa Copalme, situada al municipi d’Almenar (el Segrià), que actualment es troba en procés concursal. Gràcies a aquest préstec, els estalviadors de la cooperativa podran recuperar part dels diners que tenien dipositats en la secció de crèdit de Copalme i que es trobaven immobilitzats, després que la cooperativa iniciés un procés concursal l’any 2008.
1
Vídeos
2