• El cap de l’Executiu ha fet balanç dels primers set mesos del Govern i ha destacat que “el que estem fent va en la línia de la salut del país perquè si haguéssim seguit en la deriva en què estàvem, Catalunya corria el perill del precipici i de la bancarrota”
  • Artur Mas ha recordat el seu compromís d’austeritat, agilitat i aprimament i ha fet un balanç “bo i positiu”
  • El Govern ha aprovat el cinquè projecte de llei òmnibus, que regula la CCMA i el CAC
El MHP durant la seva intervenció a la roda de premsa
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui que “el pacte fiscal hauria de tenir el màxim suport i la màxima llibertat d’actuació per part dels partits catalans a Madrid”. Artur Mas ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa amb motiu de la darrera reunió del Consell Executiu abans de les vacances d’estiu, en la qual ha fet balanç dels primers set mesos del seu Govern. El cap del Govern ha insistit en la importància de “fer pinya” i ha assenyalat que “la manera de ser eficaços a Madrid és que hi siguem tots, però amb les mans lliures”
 
El cap de l’Executiu ha subratllat que el pacte fiscal “és absolutament fonamental com a país” i ha assegurat que en els propers mesos “serà un dels grans temes, sinó el més important, que com a país s’haurà de posar sobre la taula del pròxim Govern espanyol”. Respecte a la comissió parlamentària que hi està treballant, el president Mas ha dit que “tenim un calendari estricte del Parlament de Catalunya que ens porta a què el 31 d’octubre hi ha d’haver les conclusions del que ha de ser el pacte fiscal”.
 
En resposta a preguntes dels periodistes, el president s’ha referit a com pot afectar l’avançament electoral al pacte fiscal i ha dit que “quan abans siguin les eleccions espanyoles, millor, perquè guanyem temps”. El cap del Govern ha indicat que “això pot incomodar algun partit, com el PSC, que ha arribat a demanar que s’ajornin les comissions parlamentàries d’aquest tema” i ha afirmat que “segurament els incomoda aquesta data i els ha portat a ajornar el seu propi congrés, però això no pot significar que el país s’aturi en el que són les seves reivindicacions fonamentals, i el pacte fiscal és una d’elles”.
 
 
“Hem actuat amb el coratge que calia”
 
Artur Mas ha aprofitat la seva compareixença per fer balanç dels primers set mesos del seu Govern i ha recordat que un dels principals objectius del Govern és l’anomenada triple A: austeritat, aprimament i agilitat. En aquest sentit, ha assegurat que “un dels balanços més reeixits que pot fer el Govern en aquests set mesos de feina és que les tres A les ha practicades a fons des del primer dia” i ha afegit que “el balanç és bo i positiu. Tot és millorable i ho anirem millorant, però tot l’impuls que volia donar a l’acció de Govern en aquesta línia s’ha donat des del primer dia”.
 
El president Mas ha recordat que en aquests primers mesos de legislatura “hem hagut de fer front a situacions molt complicades, tant de la pròpia institució com del país”, i ha destacat que “ hem posat la cara, hem rebut bufetades, però hem actuat amb el coratge que calia, perquè a cap Govern o president li agrada reduir i si hem hagut de fer-ho ha estat perquè les circumstàncies ens obliguen”.
 
El cap de l’Executiu ha assegurat que la política d’austeritat continuarà “fins que tinguem el vaixell estabilitzat” i ha assenyalat que això s’ha d’aconseguir també a nivell de l’Estat i de moltes comunitats autònomes.El president ha dit que “el que estem fent va en la línia de la salut del país perquè si haguéssim seguit en la deriva en què estàvem, Catalunya corria el perill del precipici i de la bancarrota”. “No és un caprici actuar d’aquesta manera, ni una frivolitat, sinó una absoluta necessitat”, ha reblat.
 
El cap del Govern ha assegurat que “els anys més durs de la contenció i l’estalvi seran 2011 i 2012”, però s’ha mostrat confiat que “a partir del 2013 hi haurà alegries més grans i podrem refer alguns programes i començar a tenir una perspectiva més bona de coses que s’han de fer”.
 
 
Lleis òmnibus
 
El president Mas ha anunciat que el Govern ha aprovat avui el cinquè projecte de llei òmnibus, que afecta la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC). El president Mas ha reiterat la seva voluntat i la del seu Govern de dialogar amb tots els grups parlamentaris per aprovar les lleis òmnibus, amb l’objectiu de “fer més prima l’administració, treure-li greix i quedar-nos amb el nervi que ens cal per funcionar millor”.
 
El president ha explicat que el projecte de llei de la CCMA i el CAC va “en la línia de l’aprimament i la racionalització del seu funcionament”. El projecte de llei preveu que la CCMA s’estructurarà en Consell de Govern i president i Consell Assessor de Continguts i de Programació. El president ha destacat que el Consell de Govern passarà de 12 a 5 membres, amb una reducció superior al 50 %, mentre que el del CAC passarà de 10 a 5.
 
També en la línia d’austeritat i aprimament, el president ha anunciat que el Govern ha aprovat els criteris per a la contractació i el nomenament de personal eventual durant tot el 2011, així com una sèrie de mesures de racionalització i simplificació de l’estructura del sector públic. En relació a totes aquestes mesures, el president ha afirmat que “no vull presumir perquè el que està fent el Govern és el que ha fet la gent del nostre país en aquests darrers tres anys”.
 
El cap de l’Executiu també ha anunciat que el Govern ha aprovat avui una nova línia de crèdit de l’Institut Català de Finances de 600 milions d’euros per a empreses que facin projectes d’innovació o internacionalització.
 
 
Dades de l’atur
 
El president també ha volgut valorar les darreres dades d’ocupació fetes públiques avui i ha assenyalat que “són de reducció i això sempre és positiu, però són dades modestes, no podem aixecar les campanes al vol perquè hi ha un component estacional i no estem encara en el punt de canviar la tendència cap a la baixa”. El president ha indicat, però, que “hi ha una sola excepció que és la indústria: en termes generals és l’únic àmbit on comença a haver una reducció de l’atur significativa”.
 
 
Resposta a la ministra Pajín
 
El cap del Govern ha valorat també les declaracions de la ministra de Sanitat, Leire Pajín, que ahir va instar la Generalitat i la resta de governs autonòmics a evitar les retallades en sanitat. El president ha assegurat que “és un exponent  molt clar del que ha portat a l’estat espanyol als peus dels cavalls”. Artur Mas ha declarat que Leire Pajín “és aquell tipus de gent que quan arriben als governs gasten molt més del que poden gastar, al contrari del que fan les famílies i la gent del país; s’endeuten fins les orelles; deixen els deutes per pagar als que venen i, a més, critiquen els que intenten posar ordre”. En aquest sentit, el cap de l’executiu ha lamentat la política de la ministra que “per abús, per disbauxa i perquè gasten encara que no hi hagi diners” porta a “enormes dificultats i a les reduccions de l’estat de benestar”.
 
Artur Mas ha remarcat quesi el missatge de Leire Pajín de gastar menys en sanitat el fa seu la ministra Salgado “ens començarem a creure alguna cosa”. Però, “mentre ho digui la senyora Pajín i Salgado no digui això, sinó el contrari, vol dir que hi ha un caos de missatges i de govern que segurament són el que han portat les dificultats actuals”, ha reblat.
 
 

1  

Imatges

Fotografia reunió Consell Executiu (Autor: Jordi Bedmar)

Fotografia reunió Consell Executiu (Autor: Jordi Bedmar) 420

3  

Vídeos

Vídeo de la roda de premsa

Tall de vídeo: El president valora positivament els primers set mesos del Govern, en què s'ha aprofundit en la política d'austeritat

Tall de vídeo: el president demana el màxim suport per al pacte fiscal

2  

Fitxers adjunts

Fotografia president de la Generalitat durant la roda de premsa

Fotografia president de la Generalitat durant la roda de premsa
JPG | 478

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 973