• El document fixa com a objectiu posicionar Catalunya entre les 10 euroregions capdavanteres en TIC el 2020. Actualment ocupa la vintena posició d’un total de 269 regions
 
  • El Govern aprova introduir 70 hores més de matemàtiques i una nova matèria d’emprenedoria a l’ESO “per millorar els indicatius d’èxit escolar”, segons ha subratllat el portaveu del Govern
 
  • Homs subratlla “els avenços notables” en la negociació del pacte fiscal a les portes de la cimera que el president Mas celebrarà el proper 30 de maig amb els grups parlamentaris i on caldrà “fer un esforç d’integració de tothom”
 
  • El Govern ha aprovat també el nomenament de Miquel Calçada com a comissari dels actes commemoratius del 300 aniversari de l’11 de setembre de 1714
 
 
El Govern ha aprovat avui el Pla idigital, un document “ambiciós” que situarà Catalunya com un “pol d’innovació digital” i que “esdevindrà una eina clau per a la reactivació de l’economia, la millora de la competitivitat empresarial i de l’ocupació de qualitat”. Impulsat pel Departament d’Empresa i Ocupació, el pla preveu posicionar Catalunya entre les 10 euroregions capdavanteres en TIC l’any 2020. Actualment ocupa la vintena posició d’un total de 269 euroregions. “Pretén ser una eina catalitzadora, dinamitzadora, una palanca de canvi de l’economia i la societat catalana”, ha manifestat el conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
 
L’idigital, que es farà amb la participació activa de tots els agents implicats en base a la col·laboració públic-privada, és l’aposta del Govern per desenvolupar plenament la societat digital catalana com a eina per a la recuperació econòmica del país, tenint en compte que existeix una correlació entre el grau de desenvolupament TIC d’un país i el seu índex de competitivitat. Actualment Catalunya ocupa la vintena posició de les euroregions i té una taxa de creixement tecnològic d’un 1,5% superior a la mitjana de les primeres 23 euroregions. Per assolir l’objectiu de situar-se com la desena euroeregió el pla fixa els següents objectius:
 
  • Llars amb accés a internet. Incrementar un 11,2% el nombre de llars amb accés a internet, fins a les 2.123.000 llars
 
  • Inversió en R+D+I. Invertir un 60% més en R+D+I fins arribar als 5.275 milions d’euros
 
  • Ocupats en ciència i tecnologia. Augmentar un 75% el nombre d’ocupats en ciència i tecnologia fins arribar a 1.300.000 persones.
 
  • Patents TIC. Augmentar un 140,8% el nombre de patents TIC, fins a les 1.150.
 
  • Cobertura de banda ampla bàsica. Catalunya ja ha assolit aquest 2012 l’objectiu fixat per Europa d’assolir el 2013 el 100% de cobertura de banda ampla bàsica.
 
  • Subscripcions de banda ampla ultra ràpida. L’idigital es fixa arribar al 75% de les llars el 2020 (2.106.000 llars), davant del 50% marcat per Europa.
 
  • Compres en línia. El Govern vol arribar al 60% el 2015 (3.202.000 persones), mentre que Europa es fixa el 50%.
 
  • Pimes que utilitzen el comerç electrònic. L’idigital preveu que el 2015 el 40% de pimes utilitzin el comerç electrònic, mentre que l’objectiu europeu és del 33%. Actualment a Catalunya, 168.000 pimes fan compres o vendes en línia (27,5%) i vol arribar a les 244.700 el 2015.
 
  • Inclusió digital. Catalunya vol assolir el 85% d’ús regular d’internet el 2015. Europa es fixa el 75%.
 
 
Línies d’actuació del Pla idigital
 
  • Millorar la competitivitat empresarial amb les TIC potenciant-les com a motor per millorar la productivitat i l’eficiència empresarial, de manera que es tradueixi en una millora de la competitivitat en un mercat global.
 
  • Potenciar el sector tecnològic català fomentant el desenvolupament de les empreses catalanes del sector de les TIC i la consolidació d’un sector català de les TIC com a motor de creixement econòmic i que serveixi a la resta de sectors com a palanca de canvi.
 
  • Dinamitzar l’ocupació gràcies a les TIC cobrint les demandes dels perfils professionals de la societat digital i aprofitant les eines i recursos TIC per millorar l’ocupabilitat dels aturats actuals.
 
  • Impulsar projectes tractors de l’Administració que permetin desplegar el potencial dels instruments de la societat de la informació a l’Administració i establir els mecanismes per tal d’accelerar la seva adopció en empreses i ciutadans.
 
  • Fomentar la integració digital de la ciutadania potenciant el coneixement, la utilització i l’aprofitament de les TIC per part de la ciutadania com a mesura per impulsar el desenvolupament personal, la millora de la qualitat de vida i el foment de la cohesió digital.
 
  • Potenciar accions de proximitat i referència millorant la repercussió dels diferents programes de foment de la cultura TIC dirigits a la ciutadania, aconseguint així la màxima penetració i eficàcia possible, així com impulsar el desenvolupament de continguts i serveis digitals adaptats al nou entorn.
 
 
Emprenedoria i més matemàtiques per millorar l’èxit escolar
 
El Govern ha donat avui un nou impuls a la lluita contra el fracàs escolar. El Consell Executiu ha aprovat introduir 70 hores més de matemàtiques, una nova matèria d’emprenedoria i organitzar les matèries optatives que reforcin les matèries troncals a l’educació  secundària obligatòria. Les mesures, segons ha subratllat el portaveu, van en la línia de “la idea persistent del Govern de millorar els indicadors d’èxit escolar de casa nostra”. Aquesta “gesta”, ha subratllat Homs, només serà possible “amb el concurs de tota la comunitat educativa, de les famílies i dels mateixos alumnes”.
 
Davant la jornada de vaga general convocada per avui en totes les etapes del sistema educatiu el portaveu del Govern ha volgut subratllar “la potencialitat del sistema educatiu”, que “té una gran vitalitat i una gran visió de futur, malgrat el context actual i les decisions que hem de prendre”. A les 13.00  hores el seguiment era del 25,64% als centres educatius públics i del 2% als concertats, segons ha detallat Homs.
 
 
Així mateix, ha aprovat una pròrroga extraordinària de 4 anys per als ajuntaments beneficiaris dels ajuts de la Llei de barris que no hagin acabat els seus projectes un cop finalitzada la pròrroga ordinària de 2 anys. L’Executiu considera necessària la mesura per fer front a l’actual context pressupostari i garantir l’execució de les actuacions, que han tingut un impacte positiu al territori. Hores d’ara es troben en aquesta situació ajuntaments com els de Manlleu, Santa Coloma de Gramenet, Tortosa, Sabadell, Berga, Montcada i Reixac, Mataró, Tarragona, Canovelles, Solsona i Santa Perpètua de Mogoda.
 
 
Commemoració del 1714

En la reunió d’aquest matí s’ha aprovat el nomenament de Miquel Calçada com a comissari per a l’organització i desenvolupament dels actes commemoratius del 300 aniversari de l’11 de setembre de 1714, uns fets “cabdals per al país” als quals el Govern vol donar la màxima rellevància. La commemoració, a més, tal com ha posat de relleu el portaveu, coincidirà també amb els 100 anys de la Mancomunitat de Prat de la Riba,
 
El Consell Executiu també ha proposat el els nous responsables del Patronat de la Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau per redreçar la situació econòmica de l’entitat. El Patronat estarà presidit per l’exconseller de Sanitat, Xavier Pomés. També en formaran part Enric Agustí i Josep Manuel Basáñez.
 
Davant la cimera que el president de la Generalitat mantindrà amb els grups parlamentaris el proper 30 de maig, el portaveu del Govern ha volgut subratllar la “visió positiva” de les negociacions i els “avenços notables” que s’han produït en les darreres setmanes. “Amb tota la prudència, perquè no hi ha res lligat ni tancat, el dring és que les coses es comencen a orientar de manera positiva”. Homs ha insistit que “no es tracta d’imposar res a ningú ni de buscar adhesions, simplement en allò que pensem que és essencial mirar de construir un acord on tothom pugui sentir-se partícip”. “Hem de fer un esforç d’integració de quelcom de tothom”, ha subratllat. 
 
 

1  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

4  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 1271

Presentació Pla idigital

Presentació Pla idigital
PDF | 3164

Fotografia del Consell Executiu

Fotografia del Consell Executiu
JPG | 804

Fotografia roda de premsa

Fotografia roda de premsa
JPG | 614