El portaveu del Govern sobre la reducció de les subvencins als partits en les eleccions del 25N
  • Es redueixen un 20 per cent les subvencions a partits, federacions, coalicions o agrupacions d’electors amb motiu dels comicis, una decisió “coherent” amb el context econòmic actual
 
  • “La distribució d’inversions públiques dels Pressupostos Generals de l’Estat és simplement una vergonya”, ha denunciat el portaveu del Govern, qui ha recordat que el 2011 el Govern espanyol només va executar el 45% de la inversió pressupostada a Catalunya
 
  • El Consell Executiu d’avui ha aprovat el decret de creació del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, un òrgan assessor que participarà en el procés d’elaboració i decisió de les polítiques del Departament de Salut
 
El Govern ha aprovat avui els decrets que activen el procés electoral per a la realització de les Eleccions al Parlament de Catalunya que tindran lloc el proper 25 de novembre. En concret, ha aprovat el decret de normes complementàries per a la realització de les eleccions i el decret pel qual es regulen les subvencions i el control de la comptabilitat electoral. Tenint en compte el context de restricció pressupostària, es redueixen un 20 per cent els imports de les subvencions en relació a les eleccions del Parlament de Catalunya del 28 de novembre de 2010. Una reducció “coherent” amb el context econòmic actual, “un signe més de saber-nos adaptar al moment en què estem”, segons ha destacat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
 
El decret de normes complementàries per a la realització de les eleccions al Parlament de Catalunya regula l’administració electoral, els representants de les candidatures, les candidatures, les campanyes, el material electoral, el vot per correspondència, el vot de les persones amb discapacitat visual, els apoderats, els interventors, l’escrutini, els recursos o les gratificacions econòmiques a les persones que es mobilitzen. A més, el decret conté els models oficials d’actes, sobres, paperetes, urnes o cabines, entre d'altres.
 
El decret pel qual es regulen les subvencions i el control de la comptabilitat electoral estableix les subvencions als partits, federacions, coalicions o agrupacions d’electors amb motiu de les eleccions. La subvenció per escó obtingut és de 16.101,60 euros, un 20 per cent menys que a les darreres eleccions catalanes, quan l’import se situava en els 20.127 euros.
 
 
Calendari electoral
 
Avui ha entrat en vigor el decret de convocatòria de les eleccions, que tanca la IX legislatura, iniciada el 16 de desembre de 2010. El proper 25 de novembre s'escollirà la nova composició de la Cambra legislativa catalana en la seva X legislatura, que haurà d’elegir la presidència de la Generalitat. S’elegiran 135 escons distribuïts en les 4 circumscripcions electorals: 85 a Barcelona; 17 a Girona; 15 a Lleida, i 18 a Tarragona.
 
 
Els pressupostos de l’Estat ‘ens preocupen molt’
 
“Aquests pressupostos ens preocupen i ens preocupen molt. De fet, podríem dir que fan por. Ja que a alguns els agrada plantejar les coses en aquests termes, el que fa por de debò són aquests pressupostos. Aquesta realitat que s’imposa i que asfixia la societat catalana i la realitat de l’Administració de la Generalitat”.
 
El Consell Executiu d’aquest matí ha analitzat “amb detall” els PGE, i ha constatat l’incompliment dels “compromisos i deutes” del Govern espanyol amb la Generalitat i una “discriminació” cap a Catalunya amb una distribució “vergonyant” de la inversió pública, que “no té justificació possible des del punt de vista econòmic”. “En un context de crisi on justament convindria ajudar aquells territoris que estimulen l’economia, que se’ls continuï penalitzant de manera inexplicable és una vergonya” , ha denunciat Homs, qui ha recordat que aquest tracte discriminatori no només es produeix en la quantitat pressupostada, sinó també en el nivell d’execució pressupostària. El 2011 l’Estat només va executar el 45 per cent de la inversió compromesa a Catalunya, davant del 111 per cent que va assolir Madrid.
 
El portaveu també ha denunciat que caiguin dels PGE, i “de manera molt inexplicable”, fons finalistes com els de la llei de dependència i les polítiques actives d’ocupació, ensenyament, cultura o salut: “Es comprometen a pagar-ne una part i ara simplement tallen l’aixeta”, ha lamentat Homs. Així mateix, ha deplorat, s’incompleix la transferència de les inversions que la mateixa Generalitat ha pagat als centres sanitaris, i que havia aprovat la comissió bilateral. “Totes les inversions als hospitals de l’ICS pagades per la Generalitat se les queda l’Estat”, “és tremendament absurd” i “una alteració en tota regla dels acords signats”. “És una apropiació en tota regla”, ha reblat Homs.
 
 
Consell Consultiu de Pacients de Catalunya
 
En la reunió d’aquest matí el Govern ha aprovat el decret de creació del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, un òrgan assessor que participarà en el procés d’elaboració i decisió de les polítiques del Departament de Salut. Serà un òrgan de participació i consulta entre el Govern i les associacions de pacients en el desenvolupament de polítiques sanitàries, per recomanar les mesures oportunes per millorar els serveis públics de salut i les actuacions específiques per a col·lectius concrets de pacients. “Hi ha molts mecanismes de participació en l’àmbit de la salut, però faltava la veu directe dels pacients”, ha manifestat Homs, qui ha destacat que amb aquest organisme es vol “situar el pacient com a centre de totes les decisions que es van prenent”.
 
Fruit de l’“aposta” del Govern per la formació professional, el Consell Executiu ha aprovat els currículums de dos cicles formatius de grau mitjà amb l’objectiu d’“adaptar l’oferta educativa a les necessitats de cada sector”. Es tracta dels cicles de planta química i el de soldadura i caldereria, els primers que es desenvolupen d’acord amb el Catàleg de Qualificacions Professionals de Catalunya.
 
 

3  

Vídeos

Insert de vídeo: el portaveu del Govern destaca la reducció del 20 per cent en les subvencions als partits per la campanya

Insert de vídeo: el portaveu denuncia la "discriminació" dels PGE cap a Catalunya

Vídeo íntegre de la roda de premsa

3  

Fitxers adjunts

Fotografia Consell Executiu

Fotografia Consell Executiu
JPG | 600

Fotografia del portaveu del Govern

Fotografia del portaveu del Govern
JPG | 431

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 175