El Govern ha aprovat avui destinar 99 milions d’euros per a la setena convocatòria d’ajuts de la Llei de barris, que es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya en les properes setmanes. Així ho ha explicat, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques,
Joaquim Nadal, que ha afegit que amb aquesta convocatòria “
encetem una nova etapa que ha de significar arribar a 140 barris a tot Catalunya amb projectes de rehabilitació i ha de permetre arribar a una inversió d’entre els 1.350 i els 1.400 milions d’euros”.
Aquesta convocatòria, com la passada, permetrà nous projectes de rehabilitació integral a barris, facilitarà l’entrada de municipis petits i possibilitarà que barris que ja han acabat els seus projectes puguin seguir gaudint d’inversió pública. Segons ha explicat Nadal, el conjunt del programa abasta 100 projectes de barris i 15 projectes de municipis de menys de 10.000 habitants que “beneficien a un milió de persones, és a dir, al 13% de la població de Catalunya”.
En aquesta setena convocatòria, es destinaran 60 milions d’euros a donar entrada a nous municipis al Programa ordinari de barris, 30 milions d’euros per al programa “Viles amb projectes” –es segueixen impulsant programes de rehabilitació integral en municipis de menys de 10.000 habitants-, i es reservaran 9 milions d’euros per a la signatura de contractes de barri. Aquest últim instrument estarà adreçat als ajuntaments que hagin completat els projectes de rehabilitació escollits en les sis convocatòries resoltes fins ara.
En les sis convocatòries de barris resoltes fins ara, el 52% són nuclis antics, el 27% són polígons d’habitatges construïts en la dècada 1960-70, i el 21% restant corresponen a àrees d’urbanització marginal en zones sense planejament previ. Segons Nadal, el volum més gran de despesa es concentra en l’espai públic, tot i que ha recordat que “la Llei de barris té vocació integral” i inclou programes d’impuls de les noves tecnologies, d’eliminació de barreres arquitectòniques, d’atenció a la gent gran i als joves, programes d’integració, d’igualtat i de dinamització econòmica, entre d’altres.
9,9 milions d’euros per a la millora d’urbanitzacions
El Govern ha aprovat avui destinar 9,9 milions d’euros a la segona convocatòria d’ajuts de la Llei d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics. El 18 de desembre passat ja es va adjudicar la primera convocatòria d’ajuts, amb una inversió de 9,9 milions d’euros previstos per la Llei de regularització i millora d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics, aprovada ara fa un any pel Parlament.
A la primera convocatòria es van poder acollir 36 urbanitzacions de tot Catalunya. Amb anterioritat a l’aprovació de la Llei, i durant la seva tramitació parlamentària, el Govern va posar en marxa un pla pilot amb el que es van impulsar actuacions a 10 municipis. El conseller Nadal ha explicat que amb aquestes actuacions i la convocatòria que ara s’obre “s’haurà pogut arribar a 100 urbanitzacions a tot Catalunya”.
Ajuts per plans urbanístics municipals, per a la millora d’ accessos a les estacions de muntanya i per al transport urbà de viatgers
El Govern ha aprovat avui obrir una convocatòria d’ajuts amb un import de 3 milions d’euros per a cofinançar la redacció de plans d’ordenació urbanística i plans urbanístics derivats de la iniciativa pública. Aquests ajuts s’emmarquen en el programa de foment del planejament per millorar les condicions urbanístiques dels municipis catalans i facilitar la generació de sòl urbanitzable, tot garantint un desenvolupament sostenible.
Una altra partida aprovada avui pel Govern és la que permetrà obrir una convocatòriad’ajuts, d’un import de 600.000 euros, per a la millora dels accessos a les estacions d’esquí. També s’ha aprovat la nova convocatòria d’ajuts per a la rehabilitació de les colònies industrials del riu Llobregat, per un valor de 900.000 euros, i ajuts per a la creació i la millora de paisatges arbrats, que rebrà enguany 900.000 euros. Igualment, el Govern ha acordat destinar 1,2 milions d’euros a cofinançar actuacions de restauració paisatgística en municipis costaners.
D’altra banda, el Govern ha aprovat atorgar ajuts per un import d’1,1 milions d’euros als municipis d’arreu de Catalunya, tant als de l’àmbit de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) com als que no en formen part, que promoguin la millora de la qualitat i la prestació dels serveis del transport públic. Així mateix, s’ha acordat destinar 500.000 euros per dur a terme activitats formatives en el sector del transport i la logística.
El Govern ha aprovat dins del marc del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC) 2008-2012, el pla anual del 2010. Es realitzaran inversions en obra pública per un total de 471,6 milions d'euros per a la realització de 1.077 projectes repartits per tot el territori. Les subvencions suposen 174 milions d'euros, la xifra més alta aprovada mai en una anualitat del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya. Segons Nadal, el Govern ha respost “com mai amb la dotació en plans i programes d’atenció a la ciutadania”. “Mai abans cap altre govern ha fet tants hospitals, escoles, jutjats, presons, centres d’atenció, residències, autovies, túnels de metro”, ha dit el conseller.
Impuls a la qualificació professional i a l’educació
El Govern ha aprovat avui la creació de la Comissió del sistema de formació i qualificació professional, un ens que permetrà planificar, avaluar i coordinar les polítiques de formació i qualificació professionals. L’objectiu principal és fomentar la formació i la qualificació de les persones com a mesura per fer front a l’actual situació del mercat de treball i als reptes de competitivitat econòmica i cohesió social. La iniciativa forma part d’un dels “30 compromisos per a l’ocupació, el teixit econòmic i el desenvolupament social a Catalunya”, subscrit pel Govern i els agents socials.
També en l’àmbit de l’educació i la formació, el Govern ha aprovat destinar 35,1 milions d’euros en una sèrie de subvencions plurianuals -per un període de dos anys o un curs escolar- per a famílies, ajuntaments i centres. Es tracta d’una convocatòria única que suposa unificar tots els ajuts que el Departament d’Educació destina a centres escolars, famílies, alumnes, associacions i ajuntaments.
El curs passat les subvencions de la convocatòria única van beneficiar un total de 520.492 alumnes. Les activitats amb més demanda les subvencions per als projectes d’innovació educativa (142.800 alumnes beneficiats) i el Pla Experimental de Llengües Estrangeres (110.456 alumnes beneficiats).
Primer Pla d’instal·lacions de residus municipals de Catalunya
El Govern ha aprovat avui el Decret que aprova el Pla territorial sectorial d’infraestructures de gestió de residus municipals, el primer pla d’aquestes característiques que s’aprova a Catalunya i que es basa en la normativa de residus aprovada per unanimitat al Parlament l’any 2008.
El Pla preveu 109 actuacions concretes arreu del territori, algunes de millora en plantes existents i altres de construcció de noves instal·lacions. El pla suposa una inversió de 984 milions d’euros i s’estima que les obres emmarcades en el pla crearan 5.000 llocs de treball durant la fase d’execució i 2.500 més quan estiguin en funcionament les diferents instal·lacions