• En els propers dies es reunirà la Taula per a la Distribució Solidària d’Aliments per tancar les accions de la campanya de l’estiu
  • El conseller Homs assegura que la constitució demà del Pacte Nacional pel Dret a Decidir reunirà aquells per als quals “la democràcia és la solució, no el problema” i espera que es pugui arribar a un acord com el subscrit a Lleida per partits i entitats de signe molt divers a favor de la consulta
  • El Govern reforça les àrees d’autogovern, processos electorals i consultes populars amb la reestructuració del Departament de Governació i Relacions Institucionals
  • El conseller Homs expressa la “preocupació” del Govern per la voluntat recentralitzadora de l’estat amb la reforma de les administracions públiques
Consellera Munté i conseller Homs
El Govern “reforçarà la coordinació de la distribució solidària d’aliments per avançar en la lluita contra la pobresa i a favor de la inclusió social”. Així ho ha explicat la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu d’avui, que ha estat centrat principalment en les mesures del Govern per fer front a la pobresa.
 
L’Executiu ha anunciat que ens els propers dies es reunirà la Taula per a la Distribució Solidària d’Aliments per avançar en aquesta estratègia i abordar millores en la distribució d’aliments. Durant la trobada també es donarà compte i s’ultimaran les accions per dur a terme aquesta propera campanya d’estiu.
 
La Taula de Distribució Solidària d’Aliments es va crear el juliol del 2012 i està impulsada pels departaments de Benestar Social i Família, Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i Empresa i Ocupació, a través de l’Agència Catalana del Consum.
 
Hi formen part les entitats productores d’aliments (Unió de Pagesos i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya), les organitzacions empresarials distribuïdores d’aliments (PIMEC i el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya) i les entitats del tercer sector distribuïdores d’aliments (les fundacions dels bancs d’aliments de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, Creu Roja i Càritas Catalunya). També en són membres: la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Agència de Seguretat Alimentària i l’Agència Catalana de Residus.
 
L’objectiu d’aquesta propera reunió és donar un nou impuls i reforçar la coordinació entre els serveis socials i les entitats, la logística de la distribució i la sensibilització ciutadana, així com ultimar les accions específiques que s’han de dur a terme aquesta campanya d’estiu. 
 
La lluita contra la pobresa, una prioritat del Govern 
 
El Govern impulsa actuacions en la lluita contra la pobresa seguint les mesures i els objectius marcats en l’Acord per a la transició nacional i per garantir l’estabilitat parlamentària, el document de bases de l’Acord estratègic 2013-2016 per a l’impuls de la competitivitat, l’ocupació i la cohesió social; i el Pla de Govern 2013-2016. En la línia de garantir i enfortir la cohesió social i els serveis públics, l’Executiu constata la necessitat de prioritzar els recursos i els esforços en aquest àmbit davant l’actual context socioeconòmic que es caracteritza per un augment de la taxa de risc de pobresa (19,1% el 2011), especialment entre els menors de 16 anys (26,4%) i les dones (20,3%).
 
Davant d’aquesta realitat, la Generalitat de Catalunya ha establert tres línies d’acció principals en la lluita contra la pobresa: cooperació i col·laboració amb els ajuntaments, consells comarcals i altres entitats supramunicipals; suport a entitats per a impulsar programes de lluita contra la pobresa, especialment en matèria d’infància i adolescència, i ajudes directes a les persones.
 
Constitució del Pacte pel Dret a Decidir: un acte a favor de la democràcia

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha afirmat que el tema “clau” de la constitució, demà al Parlament, del Pacte Nacional per al Dret a Decidir, és “saber si la democràcia es considera una solució o si es considera un problema“.
 
El que demà es planteja és un principi escrupolosament democràtic: donar al poble de Catalunya l’opció de poder decidir el seu futur”, ha assegurat Homs, qui ha afegit que “ara la batalla la tenim concentrada en la possibilitat de poder votar”.
 
En aquest sentit, el conseller ha posat com a exemple el pacte pel dret a decidir subscrit el divendres passat per partits i entitats de Lleida, com ara CDC, UDC, PSC, ERC. ICV, la CUP i entitats culturals, del tercer sector, agents socials, UGT, CCOO, patronals i les cambres de comerç. “Si a Lleida es va produir això, és raonable que es pugui produir a tot Catalunya”, ha considerat Homs.
 
Finestreta única per als afectats pels aiguats a la Val d’Aran i el Pallars

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha explicat durant la roda de premsa que el Govern posarà a disposició dels afectats per les inundacions de la setmana passada a la Val d’Aran i al Pallars una finestreta única on adreçar les seves sol·licituds.
 
En el cas de la Val d’Aran, aquesta finestreta la gestionarà el Conselh Generau i pel que fa al Pallars ho farà el Consell Comarcal, sota la coordinació de la Delegació del Govern a l’Alt Pirineu i Aran.
 
El Govern, “preocupat” per la voluntat recentralitzadora de l’estat

En relació amb la reforma de les administracions públiques aprovada pel Consell de Ministres divendres passat, el portaveu Homs ha expressat la “preocupació” de  l’Executiu per l’actitud “recentralitzadora” del Govern espanyol, que “no acaba de fer els deures respecte de les estructures administratives de l’estat però alhora els exigeix als altres”.
 
Segons ha posat de relleu Homs, si es comparen els organismes que apareixen en els pressupostos estatals de 2012 a 2013 es pot comprovar que  “només n’han eliminat un” i, en canvi, “exigeixen que eliminem organismes com el Servei de Meteorologia, creat l’any 1921 i que a més està recollit a l’Estatut”.
 
El conseller ha assegurat que des de Catalunya ja s’ha fet “molta feina de racionalització” i ha denunciat que l’executiu espanyol “aprofita la crisi” per fer passar per simplificació allò que és una recentralització de les competències de l’estat “vulnerant les sentències del Tribunal Constitucional”.
 
Homs ha recordat l’informe presentat pel Govern l’octubre de l’any passat, en què s’identificaven les duplicitats normatives i administratives de l’estat en aquells àmbits on no té competències a Catalunya. Aquest estudi, que encara no ha rebut cap resposta per part de l’executiu espanyol, evidenciava per exemple, que l’administració general de l’estat té a Catalunya 5.000 treballadors per a qüestions relacionades amb el turisme, àmbit en el qual no té competències, o 620 empleats en l’Agència Espanyola de Meteorologia.
 
El Govern reforça les àrees d’autogovern, processos electorals i consultes populars amb la reestructuració del Departament de Governació i Relacions Institucionals

El Govern ha aprovat avui el Projecte de decret de reestructuració del Departament de Governació i Relacions Institucionals amb l’objectiu  d’ordenar i racionalitzar les unitats departamentals de manera que es disposi de l’estructura adequada “per assolir amb la màxima eficiència els objectius del Pla de Govern”, entre els quals hi ha els relatius a l’autogovern, els processos electorals i les consultes populars.  El decret de reestructuració suposa un estalvi de 111.549,76 euros anuals.
 
Entre d’altres canvis, l’Àrea de Processos Electorals passa a denominar-se Àrea de Processos Electorals i Consultes Populars, i inclou entre les seves funcions la de gestionar les consultes populars que puguin o hagin de dur-se a terme en l’àmbit de la Generalitat.  Es tracta d’una unitat que adapta les seves funcions a la nova realitat política que viu el país.
 
D’altra banda, l’Oficina Tècnica de Suport en Matèria de Traspassos i Cooperació passa a anomenar-se Oficina per al Desenvolupament de l’Autogovern, amb les mateixes funcions, tot i que emfatitzant les relatives als valors democràtics i a l’evolució de l’estatus polític de Catalunya. S’ha entès necessari comptar amb un òrgan específic i especialitzat que doni suport i canalitzi les aportacions del Departament al tercer eix del Pla de Govern 2013-2016, relatiu al procés de transició nacional i l’exercici del dret a decidir.
 
La Generalitat adjudica el lot de 13 edificis per 172 milions d’euros a l’empresa AXA Real Estate

El Govern ha adjudicat el lot de 13 edificis que va posar a la venda el passat 26 de març a l’empresa AXA Real Estate per un import total de 172.000.000 euros, 9.382.600 euros més que el preu mínim fixat per l’Administració catalana. D’acord amb els contractes d’arrendament, la Generalitat de Catalunya continuarà ocupant aquests espais, en qualitat d’arrendatària, per un període màxim de vint anys i per una renda anual de 16.261.740 euros, tal com estava previst inicialment.
 
Aquesta operació d’alienació directa i posterior arrendament s’emmarca dins el programa de privatitzacions que el Govern va dissenyar per aconseguir reduir dèficit públic i també endeutament. De fet, els ingressos obtinguts amb aquesta operació permetran cancel·lar els censos emfitèutics que graven els immobles per un valor de 45 milions d’euros. La voluntat de la Generalitat sempre ha estat fer transaccions en valors de mercat, respectant els recursos públics.
 
D’altra banda, el Govern ha iniciat un procés de venda directa de Casa Burés i l’edifici del Memorial Democràtic a Barcelona (Via Laietana 69), després d’haver declarat deserta la subhasta pública en primera i segona subhasta. Per tant, actualment s’està negociant amb diversos inversors interessats la venda d’aquests immobles a un preu mínim un 20% inferior al preu de la 1a subhasta.
 
El Govern autoritza la fusió de TVC i Catalunya Ràdio en una única societat anònima

El Govern també ha donat avui llum verd a la fusió de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio en una única societat anònima, que incorporarà el patrimoni de totes dues empreses i en subrogarà tots els drets i obligacions.  L’operació comportarà l’absorció de la societat Catalunya Ràdio Servei de Radiodifusió de la Generalitat de Catalunya, SA, per part de Televisió de Catalunya, SA, i la modificació estatutària corresponent. La nova societat resultant es denominarà Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA.
 
La mesura respon a la política de racionalització i simplificació de les estructures del sector públic endegada pel Govern i té per objectiu garantir la viabilitat i la sostenibilitat del servei públic de comunicació que ofereix la CCMA. L’aprovació preceptiva del Consell Executiu arriba després que el Consell de Govern de la CCMA hagi aprovat, en data 29 de maig de 2013, iniciar el procés d’integració d’ambdues societats.

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa

3  

Fitxers adjunts

Foto del Consell Executiu. Autor: Rubén Moreno

Foto del Consell Executiu. Autor: Rubén Moreno
JPG | 944

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno
JPG | 763

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 712