• Aquests ajuts es financen amb fons de la Conferència Sectorial d’Ocupació i d’Afers Laborals de l’Estat però, a dia d’avui, aquesta Conferència encara no s’ha reunit i, per tant, no s’han assignat ni distribuït els fons
  • El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha qualificat d’”insòlita” aquesta situació, que obliga la Generalitat a assumir el paper de “suplent de qui té la responsabilitat d’aportar aquests fons”
  • Homs demana que el ple monogràfic sobre la pobresa de demà sigui un debat “a fons, serè i documentat” que serveixi per concretar mesures “tocant de peus a terra” i tenint en compte la situació de les finances de la Generalitat
Conseller Homs
El Govern garantirà la inserció sociolaboral de les persones amb discapacitat avançant un total de 44,2 milions d’euros de fons propis per segon any consecutiu. Aquests ajuts es financen amb fons de la Conferència Sectorial d’Ocupació i d’Afers Laborals de l’Estat però, a dia d’avui, aquesta Conferència encara no s’ha reunit i, per tant, no s’han assignat ni distribuït els fons finalistes corresponents a l’any 2014.  
 
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha qualificat d’”insòlita” aquesta situació, que obliga la Generalitat a assumir el paper de “suplent de qui té la responsabilitat d’aportar aquests fons”, en referència al Govern espanyol. “Qui ens colla des del punt de vista financer és el primer que després no compleix”, ha lamentat el conseller durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern.
 
Atès el context econòmic actual i el sector al qual van dirigits aquests ajuts, el Govern ha decidit de nou avançar fons propis per a aquestes subvencions i poder donar continuïtat als centres especials de treball i mantenir els llocs de treball de les persones amb discapacitat que hi treballen.
 
Amb aquesta aportació, la Generalitat podrà garantir el pagament del 50% del Salari Mínim Interprofessional dels treballadors amb discapacitat dels centres especials de treball (CET), així com el salari dels tècnics que donen suport a les persones amb discapacitat en l’adaptació a la feina (USAPS).
 
Els CET són una peça clau de l’economia social, sostenible i competitiva. La seva finalitat és la creació de llocs de treball estables, adequats a la realitat del mercat laboral i al món de l’empresa. Són també un mitjà d’integració de persones amb discapacitat al règim de treball ordinari. Aquests centres han de comptar en la seva plantilla amb un mínim del 70% de treballadors amb un grau de discapacitat de més del 33%.  
Actualment a Catalunya hi ha 210 centres que donen feina a més de 13.000 persones amb discapacitat.
 
El Govern demana als grups parlamentaris que evitin el “debat preelectoral” en el ple monogràfic sobre la pobresa

El conseller Homs també s’ha referit al ple monogràfic sobre la pobresa que se celebrarà demà al Parlament. Per al conseller, es tracta d’una “oportunitat” per tenir un debat “a fons, serè i documentat” que permeti conèixer la realitat “molt dura” que viu una part considerable dels ciutadans. “No la dissimularem en cap cas”, ha assegurat Homs, qui ha demanat que el debat serveixi per concretar possibles mesures per pal·liar els efectes de la pobresa “tocant de peus a terra” i tenint en compte la situació de les finances de la Generalitat.
 
 Homs ha advertit que en el ple es posarà de manifest si l’objectiu dels grups parlamentaris és fer un “debat preelectoral” o “un debat centrat en els problemes col·lectius que tenim”. “Com a Govern, farem tot el que estigui al nostre abast per la segona opció”.
 
 En aquest sentit, el conseller ha confiat que les resolucions que emanin del ple no signifiquin un increment de la despesa: “El que no farem com a Govern és prometre allò que després no podrem pagar. Ja venim d’una colla d’anys de generar unes expectatives que després no es cobreixen. D’això se’n diu enganyar, i nosaltres no estem disposats a enganyar ningú”, ha afirmat.
 
D’altra banda, el conseller també ha respost les declaracions del ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, en què assegurava que si Catalunya s’independitza estarà condemnada a vagar per l’espai i restarà exclosa de la UE pels segles dels segles.
 
“Les declaracions del ministre es desqualifiquen per elles mateixes”, ha considerat Homs. “On segur que no es quedarà Catalunya pels segles dels segles és en la situació actual d’imposicions contínues per part de l’estat espanyol en relació amb els dèficits financers, la llengua, les polítiques socials i culturals o de comerç”, ha reblat.
 
Projecte de llei per compensar la disminució del Fons de Cooperació Local de 2013

El Govern també ha donat llum verd al projecte de llei que permetrà compensar als ajuntaments els imports deixats de percebre arran de la variació dels criteris d’assignació dels Fons de Cooperació Local de Catalunya (FCLC) corresponents a l’exercici 2013. Per mitjà d’aquest acord, el Govern destinarà una dotació complementària al FCLC de 2013 per als ajuntaments per un import màxim de 52.670.662,40 euros, que repartirà en tres anualitats. Els consells comarcals, per la seva part, rebran una dotació complementària al Fons de Cooperació Local de 2014 d’un import màxim de 3.514.699,57 milions d’euros.
 
L’acord adoptat avui concreta el compromís del Govern al ple del Parlament del 23 de gener passat de contrarestar les quanties econòmiques que alguns ajuntaments catalans havien deixat de percebre per part de la Generalitat en la convocatòria del FCLC corresponent a 2013.
A causa de les restriccions pressupostàries que va comportar la pròrroga de l’exercici 2013, el Departament de Governació i Relacions Institucionals es va veure obligat a aplicar unes regles diferents per a la distribució dels FCLC per a ajuntaments. El criteri adoptat va prioritzar garantir la percepció d’ingressos als municipis amb majors necessitats, amb l’objectiu que la suma dels imports percebuts, corresponents a la participació en els ingressos de la Generalitat i de l’Estat, no fos inferior a la percebuda pels mateixos conceptes durant l’anualitat anterior.
 
Adaptació del títol de grau superior de guia, informació i assistències turístiques a les necessitats del sector
 
En la reunió d’avui, el Govern també ha aprovat el decret que estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior de guia, informació i assistències turístiques, amb l’objectiu d’adaptar-lo a les necessitats actuals del sector. Així mateix, el currículum s’ha adequat a la formació professional establerta a la LOE (Llei orgànica d’educació) i també se n’han ampliat els continguts. Aquest títol està desenvolupat amb el catàleg de qualificacions professionals de Catalunya, que permet la integració dels sistemes educatiu i laboral en la formació professional.
 
El nou currículum del cicle de grau superior de guia, informació i assistències turístiques amplia els seus continguts desenvolupant aspectes relacionats amb la capacitat d’innovació, la coordinació de tasques, l’orientació a la qualitat, la capacitat de comunicació en múltiples contextos, el coneixement profund de les localitzacions, l’atenció i servei als passatgers, així com les tasques relacionades amb la planificació i la dinamització d’entorns a partir de recursos naturals i socioculturals.
 
D’aquesta manera, el currículum dóna resposta a les necessitats educatives dels sectors econòmics que demanen professionals qualificats en el desenvolupament d’activitats relacionades amb el transport i els viatges, així com amb activitats esportives, culturals i d’informació. Pel que fa al transport, es potencien les ocupacions relacionades amb l’atenció i serveis als passatgers, que requereixen professionals polivalents i amb formació adequada en àrees com la d’assistència o la d’idiomes. Finalment, també està en expansió, el desenvolupament del turisme local, on es necessiten professionals amb coneixements específics per localitzar, coordinar i mobilitzar mitjans d’índole molt diversa.
 
2016: Any Llull, en commemoració del setè centenari de la seva mort
 
El Govern ha acordat declarar el 2016 Any Llull amb motiu del setè centenari de la seva mort. L’Any Llull tindrà lloc entre el mes de novembre de 2015 i el mes de novembre de 2016. En el marc de la commemoració, està previst programar conferències, exposicions, concerts, projectes editorials, acadèmics i educatius per a la divulgació de la vida i l’obra de Ramon Llull en tots els seus vessants.
 
L’acord de Govern preveu que el Departament de Cultura assumeixi l’organització i el finançament de la commemoració i que es nomeni comissària de l’Any Llull una persona de reconegut prestigi perquè coordini les diverses iniciatives i activitats que, des de la Generalitat de Catalunya, es proposin per commemorar l’efemèride. L’acord estipula que la persona comissària serà nomenada per la persona titular de la presidència de la Comissió de Commemoracions, a proposta del conseller del Departament de Cultura.

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa del Govern

3  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 254

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno)

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno)
JPG | 419

Foto de la roda de premsa (Rubén Moreno)

Foto de la roda de premsa (Rubén Moreno)
JPG | 2348