Roda premsa Govern
 
 
  • L’Executiu aposta per un canvi de model de relació entre les empreses i l’Administració que facilita l’activitat econòmica, atorga confiança a l’empresariat i redueix les barreres administratives amb l’objectiu de “generar riquesa i impulsar l’activitat empresarial”, segons ha destacat el conseller d’Empresa i Ocupació
 
  • La norma redueix els tràmits, incrementa la transparència i la simplicitat dels procediments i elimina el temps d’espera per iniciar l’activitat, que serà possible en només 48 hores
 
  • Se’n beneficiaran el 75% de les empreses del país, que ocupen més de la meitat dels treballadors, i generarà un estalvi anual de 68,4 milions d’euros
 
El Govern ha aprovat el Projecte de llei de simplificació de l’activitat administrativa de la Generalitat i dels govern locals de Catalunya i d’impuls a l’activitat econòmica, “una llei important” que va en la línia del “propòsit del Govern de facilitar la generació de riquesa i impulsar l’activitat empresarial”, una “constant” del Govern “ja evidenciada en la legislatura anterior” amb les anomenades lleis òmnibus. Així ho ha manifestat el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, que ha donat detalls del Projecte de llei, una aposta del Govern per un canvi del model de relació entre les empreses i l’Administració, que facilita l’activitat econòmica, atorga confiança a l’empresariat i redueix els obstacles administratius. “Estem d’un canvi de mentalitat molt important”, ha subratllat Puig.
 
Elaborat a proposta dels departaments de Governació i Relacions Institucionals i d’Empresa i Ocupació i consensuat amb el món local, el Projecte de llei suposa un pas endavant en el procés de simplificació de l’accés a l’activitat econòmica iniciat el  2011 per donar resposta a la demanda de la ciutadania, del món local i del món empresarial de simplificar i agilitar els procediments administratius. El text inclou mesures que “permeten millorar l’eficiència de recursos, suposen estalvis econòmics i de temps i redueixen la càrrega burocràtica”. La iniciativa, ha remarcat Puig, “redueix barreres administratives i reforça un model de responsabilitat i confiança i no tant d’intervencionisme previ en l’inici de l’activitat”.
 
Les mesures afecten aquelles activitats considerades innòcues i de baix risc, que són majoritàries al país. En concret, representen el 75% del total. Es calcula que la iniciativa legislativa beneficiarà unes 53.700 noves empreses anuals a l’hora d’iniciar la seva activitat i que generarà un estalvi econòmic de 68,4 milions d’euros per a les empreses. “És una llei important des de la perspectiva d’un país madur, d’un país modern, d’un país que confia en la seva activitat i en l’organització econòmica i que estableix mecanismes de responsabilitat”, ha conclòs el titular d’Empresa i Ocupació.
 
 
Novetats principals
 
Es tracta d’una llei que “aposta per la transparència, l’estandardització i la intervenció mínima” per iniciar o modificar les activitats econòmiques de baix risc. En aquests casos s’estableix la declaració responsable i la comunicació prèvia com a mecanismes per establir l’activitat, que es podria iniciar en 48 hores. Té, a més, una visió integral de l’activitat econòmica (inclou tràmits relacionats amb la prevenció d’incendis, aspectes mediambientals de competència municipal, abocaments d’aigües i compatibilitat urbanística) i assegura una millora continuada de la normativa, ja que preveu que els agents econòmics puguin traslladar les dificultats que tenen en l’exercici de la seva activitat.
 
La norma també permetrà consolidar a tot el territori el model de la Finestreta Única Empresarial, implantat el 2011 per facilitar l’activitat econòmica mitjançant la racionalització i simplificació dels procediments necessaris per a la legalització d’empreses. Des del 2011 i fins al 30 de setembre de 2014 s’han eliminat 78 tràmits i se n’han simplificat 396 més. Actualment, la carta de serveis de l’Oficina de Gestió Empresarial ofereix 428 tràmits. Això vol dir que els empresaris des d’un únic punt, físic (xarxa d’oficines OGE) o virtual (Canal Empresa) poden fer totes les gestions necessàries per legalitzar el seu negoci.
 
 
Creació del Centre de Formació Professional d'Automoció
 
El Govern ha aprovat el decret de creació del Centre de Formació Professional d'Automoció, “un centre estratègic per al nou model de formació professional que necessita el país”. La iniciativa, ha explicat el conseller Puig, forma part de l'estratègia industrial de Catalunya que promou la reindustrialització com a base del model econòmic del país per contribuir a la recuperació i crear ocupació de qualitat.
 
Amb seu a Martorell, el nou centre estarà adscrit al Servei d'Ocupació de Catalunya i s'ubicarà en un edifici de més de 10.000 m², que es posarà en marxa el 2015. Impulsarà un model de formació professional integrada per al sector de l'automoció: s'impartirà formació professional inicial dual (seguint el model alemany); formació professional per a l'ocupació (per a persones a l'atur i per a treballadors en actiu); formació a mida (en funció de la demanda de les empreses de l'automoció), i serveis per a empreses i persones (acreditació de competències o itineraris formatius, entre d'altres). Quan estigui a ple rendiment, es calcula que acollirà 420 alumnes de formació inicial i fins a 14.000 alumnes adults en formació continuada.
 
Defensa de la Llei catalana d’horaris comercials
 
El Consell Executiu també ha acordat personar-se davant del Tribunal Constitucional per “defensar el model català de comerç”, després que l'Executiu espanyol hi hagi interposat un nou recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei catalana d'horaris comercials i de mesures per a determinades activitats de promoció. El Consell Executiu ha acordat sol·licitar al TC que aixequi la suspensió cautelar de la norma, aprovada el mes de gener passat amb un ampli consens de les forces polítiques del Parlament de Catalunya, amb 100 vots a favor i 19 en contra. “El Govern espanyol ataca la nostra llei d’horaris comercials”; ha denunciat el conseller Puig, qui ha situat la nova ofensiva legal en la voluntat política del Govern espanyol d'uniformitzar el comerç de tot l'Estat, seguint el model de la Comunitat de Madrid.
 
 
Gestió i promoció conjunta de l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell
 
En matèria d’infraestructures, el Govern ha aprovat autoritzar la subscripció del Conveni d’entesa amb el Govern d’Andorra per a la cogestió i la promoció conjunta de l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell. El Govern de la Generalitat, a través d’Aeroports de Catalunya, es continuarà fent càrrec de la gestió i l’explotació de l’aeroport, mentre que el l’Executiu andorrà aportarà el 50% del cost d’explotació de la infraestructura i una part variable en funció del nombre de passatgers que hi arribin en vols comercials. Precisament, el Govern ja ha realitzat tots els tràmits i ha obtingut tos els permisos perquè l’aeroport pugui rebre aviació comercial a partir del 8 de gener, quan es convertirà en una infraestructura d’ús públic i hi podran operar vols turístics, de passatgers, de mercaderies, de correus o aerotaxis.
 
 
Homs: “el compromís ens obliga absolutament ta tots”
 
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha instat a “complir els compromisos” establerts a l’acord de legislatura per tirar endavant els Pressupostos de la Generalitat per al 2015, tenint en compte que “estan clarament en la línia del que esta establert a l’acord de legislatura”. “En el terreny dels ingressos són més reivindicatius que mai, en el terreny de la despesa tenen més càrrega i més accent social que mai, en un context modest, que és el que tenim, i a més, comencen a incorporar aspectes de reversibilitat, això també formava part del propòsit d’aquesta legislatura”, ha manifestat Homs, qui ha reiterat que els comptes són una “garantia jurídica” per poder tirar endavant els compromisos. “Si volem assegurar aquests petits canvis de tendència, necessitem pressupostos”, ha manifestat.
 
El titular de la Presidència ha insistit a desvincular els pressupostos d’unes eventuals eleccions plebiscitàries que han de permetre celebrar la consulta sobre el futur polític del país. “Són dos debats; mentre no hi hagi desenllaç al que plantejava el president, el Govern ha d’anar complint els compromisos i compto que tothom anirà complint els compromisos, que són els que estan subscrits”. “El compromís ens obliga absolutament a tots” ha sentenciat Homs.
 
 

2  

Imatges

Fotografia reunió Consell Executiu

Fotografia reunió Consell Executiu 1368

Fotografia roda premsa 2

Fotografia roda premsa 2 1222

1  

Vídeos

Roda premsa íntegra

2  

Fitxers adjunts

Fotografia roda premsa 1

Fotografia roda premsa 1
JPG | 969

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 1091