• Preveu una reducció de les retribucions, de les despeses de personal i de determinats serveis
  • S’alentirà l’aprovació d’alguns projectes d’obra pública i es restringiran les noves licitacions
  • En l’àmbit fiscal, s’incrementarà un punt l’impost de transmissions patrimonials per equipar-lo a l’IVA, i dues dècimes el d’actes jurídics documentats; també s’intensificaran els mecanismes de lluita contra el frau fiscal
  • El conseller Castells admet que les mesures impliquen “un sacrifici” però apunta que són necessàries per garantir les polítiques socials en el futur
Tall de vídeo del conseller Castells
El Consell de Govern ha analitzat avui els eixos bàsics sobre els quals caldrà actuar per accelerar la reducció del dèficit públic i complir, així, amb el pla de reequilibri pressupostari que les comunitats autònomes han d’elaborar d’acord amb les regles del joc europees.
 
El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, que ha comparegut a la roda de premsa posterior al Consell de Govern, ha explicat aquestes actuacions i ha destacat que la prioritat del Govern és reduir el dèficit fins a situar-lo en l’1,1% del PIB l’any 2013. Castells ha destacat la importància de “tenir les finances sanejades” com a “requisit per tornar a créixer”.
 
Castells també ha destacat que el Govern pren les mesures “amb tot el convenciment”, i que tot i que impliquen “un sacrifici” són necessàries “per tenir un país millor, que podrà créixer més”, i per garantir la sostenibilitat de les polítiques socials en el futur. Ho farà mitjançant cinc línies d’actuació:
 
En primer lloc, el Govern adaptarà les mesures de reducció retributiva de caràcter general pel conjunt del sector públic, que afectaran tant l’Administració pública com totes les empreses i entitats que formen part del sector públic. El percentatge de reducció serà més gran pels sous més alts i es farà en funció dels criteris que estableixi amb caràcter bàsic el Govern de l’Estat. En aquest àmbit també s’ajustaran els concerts i les subvencions pel funcionament dels centres i entitats prestadores de serveis públics, i es realitzaran ajustaments en les plantilles de personal; és a dir no es cobriran places vacants ni jubilacions.
 
En segon lloc, es reduiran despeses de funcionament i de serveis en diverses matèries com l’atenció a la dependència, en la mateixa línia que aprovi el govern espanyol.
 
Una altra línea d’actuació serà la que afectarà les inversions amb càrrec al finançament pressupostari. En aquest sentit, el Govern mantindrà els projectes previstos, però alentirà l’aplicació de les actuacions en curs, la seva execució i restringirà les noves licitacions.
 
En quart lloc el Govern adoptarà decisions per fomentar la simplificació administrativa i millora de l’eficiència administrativa. Aquestes actuacions es faran en funció de les propostes que reculli l’informe que està elaborant una comissió de treball integrada per experts i professors universitaris. En aquest àmbit es preveu la supressió d’entitats i la racionalització de les despeses del sector públic. 
 
Finalment, la cinquena línia es basa en l’increment d’ingressos fiscals mitjançant la pujada puntual d’alguns impostos, sobretot per tal de garantir l’harmonització amb la tributació de l’Estat. En aquest apartat es preveu incrementar un punt l’impost de transmissions patrimonials –que grava la compravenda d’habitatge de segona mà- per equiparar-lo a l’IVA, passant del 7 al 8%. També s’augmentarà en dues dècimes l’impost d’actes jurídics documentats. A més  s’intensificaran els mecanismes de lluita contra el frau fiscal.
 
 
 
ALTRES ACORDS DE GOVERN
 
Projecte de llei de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya
 
El Govern ha aprovat el Projecte de llei de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), l’organisme encarregat de promoure i avaluar la qualitat de les universitats catalanes. Amb la nova normativa, la primera sobre qualitat universitària a Catalunya, l’ens incorpora noves funcions i crea un nou organigrama semblant al de les agències europees més avançades que li permetran garantir la qualitat de l’educació superior. El text preveu la incorporació de científics, acadèmics i estudiants en el Consell de Direcció de l’Agència, fet que augmentarà l’autonomia respecte de les universitats i l’administració. La Llei també preveu que l’AQU pugui avaluar cada universitat.
 
 
Pla de Polítiques de dones
 
El Govern també ha aprovat avui la inversió per a l’any 2010 del Pla de polítiques de dones del Govern 2008-2011, que conté un total de 560 actuacions amb l’objectiu de compensar les situacions de desequilibri entre dones i homes i que compta amb un pressupost global de 132 milions d’euros.
 
El Pla de polítiques de dones del Govern concreta les actuacions pels propers quatre anys pel que fa a polítiques de dones i preveu que enguany es desplegui al 100% de la xarxa d’atenció especialitzada que preveu la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista.
 
Medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari a nou persones i tres entitats
 
El Govern ha distingit amb les medalles i plaques Josep Trueta nou persones i tres entitats que, pels seus mèrits, han contribuït destacadament al progrés i a la millora de la sanitat. El lliurament de les distincions tindrà lloc el 25 de maig al Palau de la Generalitat
 
Els guardonats amb la medalla Josep Trueta són l’especialista en radiodiagnosi Javier Bardají; el digestòleg Miquel Bruguera; el professor de Polítiques Públiques de la Universitat Pompeu Fabra i llicenciat en Medicina, Vicenç Navarro; la podòloga Virgínia Novel; la infermera Rosa Parés; la periodista Milagros Pérez Oliva; els metges de família Carles Querol i Josep Ruscalleda, i el farmacèutic Andreu Suriol. Pel que fa la placa Josep Trueta, ha estat atorgada a la Fundació Eulàlia Torras de Beà, dedicada a la salut mental; a l’obra social de la Caixa i a l’Observatori de Salut i Medi Ambient del Camp de Tarragona.
 
38 milions d’euros més pels crèdits de suport a l’automoció
 
El Govern ha autoritzat avui ampliar en 38 milions d’euros la línia de suport als fabricants de vehicles. L’objectiu és potenciar les activitats relacionades amb l’R+D i amb la protecció del medi ambient, en un moment cabdal de la indústria de l’automòbil. Amb aquest increment, la línia de finançament específica per als fabricants de vehicles estarà dotada amb 43,1 milions d’euros. D’altra banda, el Govern ha aprovat la signatura d’un protocol de col·laboració amb l’empresa SEAT per a donar suport a projectes de recerca, desenvolupament i innovació.
 
Pla cartogràfic de Catalunya
El Govern també ha aprovat el Pla cartogràfic de Catalunya, l’instrument bàsic de la planificació de la geoinformació de la Generalitat. El Pla determina els objectius i la coordinació de les activitats cartogràfiques. També, la constitució i la millora permanent de la infraestructura d’informació geogràfica de Catalunya per tal d’adequar-la a les especificacions europees.

2  

Imatges

Foto del consell de Govern. Autor: Rubén Moreno

Foto del consell de Govern. Autor: Rubén Moreno 773

Foto de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar

Foto de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar 144

2  

Vídeos

Tall de vídeo del conseller Castells

Tall de vídeo del conseller Castells (2)

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en format PDF

Acords del Govern en format PDF
PDF | 106