• El Pla de Política Industrial de Catalunya 2010-2020 fixa entre els seus objectius l’augment de la productivitat, de la despesa en R+D sobre el PIB, del número de patents per milió d’habitants i de la quota d’exportació mundial
  • El pressupost anual de la Generalitat per aquesta finalitat serà de 3.000 milions anuals de mitjana el període 2011-2015 i de 4.000 milions el període 2016-2020
  • El Govern també ha aprovat inversions de més de 50 milions d’euros per a fomentar l’ocupació
Declaracions del conseller Huguet
Vídeo: Huguet destaca la importància de rellançar l'economia privada per garantir l'Estat del Benestar
El Govern ha aprovat avui el Pla de Política Industrial de Catalunya 2010-2020 (PPIC), que fixa el full de ruta dels propers deu anys per consolidar la transformació del model industrial català. L’àmbit d’aplicació d’aquest Pla és el del sector integrat de manufactura i serveis a la producció, que és el sector central de l’economia catalana, amb un pes l’any 2007 (darrer any amb dades disponibles) del 58,4% sobre el VAB.
 
Atesa la importància d’aquest sector integrat, el document planteja com a objectius estratègics principals que aquest percentatge sigui del 59,2 l’any 2015 i que la productivitat augmenti de dos punts en termes de PIB per ocupat fins el 2015.
 
Aquests dos objectius principals s’acompanyen de tres que són fonamentals per assolir els dos principals. Així, la despesa en R+D sobre el PIB ha de passar de l’1,61% l’any 2008 al 2,75% l’any 2015; la sol•licitud de patents europees per milió d’habitants ha de passar de 54,3 l’any 2006 a 170 l’any 2015; i la quota d’exportació mundial de Catalunya ha de créixer del 0,39% actual al 0,43% l’any 2015.
 
Segons ha destacat el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, durant la roda de premsa posterior al consell de Goven, el pla industrial aprovat avui és “la millor aportació que es pot fer per mantenir l’estat del benestar és que es rellanci l’economia privada. I aquest pla industrial va destinat a això: a crear ocupació i estabilitat en les polítiques empresarials”.
Declaracions del conseller Huguet
Vídeo: Huguet explica els principis del Pla de Política Industrial de Catalunya
El conseller ha defensat la necessitat de tenir una estratègia a deu anys vista, no conjuntural, que marqui les actuacions de futur de les empreses catalanes i que s’acompanyi amb una política agressiva de captació d’inversions d’alt valor tecnològic: “Això ens ajudarà a crear llocs de treball en el sector privat, que és el que ens farà ser pròspers i poder tenir un sector públic dimensionat de forma adequada”, ha explicat Huguet.
 
El pla estableix cinc eixos prioritaris d’actuació: la innovació, la internacionalització, l’estructura empresarial, el proveïment d’un entorn adequat per a què les empreses siguin més productives, competitives i sostenibles, i la política de clústers.
 
El Pla ha estat elaborat per la Secretaria d’Indústria i Empresa i ha comptat amb la participació dels agents econòmics i socials, així com dels Departaments de la Generalitat amb competències sectorials vinculades amb la indústria, en el marc del Consell de Política Industrial de Catalunya. A més, un grup d’experts i directius catalans que ocupen llocs d’alta responsabilitat en multinacionals estrangeres també n’han fet d’aportacions. El resultat és un Pla integral que ha de contribuir en el procés de transició de Catalunya cap a una economia del coneixement, fins a esdevenir un referent europeu i mundial, especialment en l’àmbit de la Mediterrània.
 
Marc pressupostari del pla
 
Per a la seva aplicació, el Pla preveu un pressupost mitjà anual de 2.992,6 milions d’euros per al període 2011-2015 i de 4.007 milions d’euros per al període 2016-2020, xifra que suposa uns increments anuals acumulatius del 4,4% i del 7,1% respectivament. S’agrega el total de despesa corrent, de la inversió i de les operacions financeres de la Generalitat en l’àmbit de la Política Industrial.
 
El pressupost que el Govern de la Generalitat dedica a política industrial actualment representa el 7,8% del total del pressupost consolidat (2.630 milions d’euros l’any 2010), mentre que, amb les previsions del Pla, aquest pes passaria a ser del 10% l’any 2020.
 
Noves mesures per a fomentar l’ocupació
 
El Govern també ha aprovat avui dos acords per a fomentar l’ocupació de les persones amb dificultats especials per trobar una feina, especialment els joves menors de 25 anys sense Educació Secundària Obligatòria.
 
Pensant específicament en aquest col·lectiu, el Govern ha aprovat una inversió de 29’5 milions d’euros per al programa “Noves Cases per a Nous Oficis”, amb l’objectiu de contribuir a inserir laboralment 2.500 joves menors de 25 anys sense Educació Secundària Obligatòria. Les entitats locals seran les encarregades d’oferir accions formatives de 12 mesos en àmbits com la gestió del medi ambient, les energies alternatives i les noves tecnologies. Queden expressament exclosos dels projectes de “Les Noves Cases per a Nous Oficis” els aprenentatges d’oficis relacionats amb el sector de la construcció, tret que estiguin vinculats amb el sector de la rehabilitació d’habitatges socials, d’edificis i equipaments de titularitat o d’ús públic.
 
En segon lloc, el Govern ha acordat atorgar més de 25 milions d’euros a l’Ajuntament de Barcelona, perquè porti a terme un pla de desplegament de projectes i accions per a la contractació, assessorament i orientació professional de 72.000 persones en situació d’atur. També desenvoluparà programes de promoció econòmica, desenvolupament local i prospecció empresarial que ajudin a fomentar l’ocupació.
 
Millores de carreteres a Granollers i en el sanejament d’aigua de sis comarques
 
17 municipis de les comarques del Ripollès, el Baix Empordà, el Segrià, els dos Pallars i la Val d’Aran es beneficiaran d’una inversió de 7,5 milions d’euros per millorar la depuració de les aigües.
 
A la comarca del Ripollès es millorarà el sanejament dels municipis de Camprodon i Vallfogona de Ripollès. Al Baix Empordà, es faran obres que beneficiaran les localitats de Colomers, Jafre, Verges, Albons, Bellcaire i la Tallada d'Empordà i Tor, d’una banda, i també es construirà la depuradora de Peratallada, dins el terme municipal de Forallac.
 
Al Segrià, es construirà una depuradora a Artesa de Lleida que millorarà la depuració de les aigües residuals d’aquest municipi i també de Puigverd de Lleida. Als Pallars es construirà la depuradora de Senterada i els col•lectors en alta de la Vall de Cardós. Finalment, a la comarca de la Val d’Aran es construiran tres depuradores que milloraran el sanejament de Vilamòs, Es Bòrdes, Begòs i Benòs.
 
Pel que fa a la millora de carreteres, el Govern ha aprovat una inversió de 775.000 euros per a obres de condicionament de l’antiga carretera N-152a i treballs de millora de diversos vials urbans a Granollers.

2  

Imatges

Foto del consell de Govern (Jordi Bedmar)

Foto del consell de Govern (Jordi Bedmar) 241

Foto de la roda de premsa del Govern (Jordi Bedmar)

Foto de la roda de premsa del Govern (Jordi Bedmar) 565

2  

Vídeos

Vídeo: el conseller Huguet destaca la importància de rellançar l'economia privada per garantir l'Estat de Benestar

Vídeo: el conseller Huguet explica els principis del Pla de Política Industrial de Catalunya

3  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 70

Pols de Competitivitat (PPT)

Pols de Competitivitat (PPT)
PPT | 3078

Pla industrial (PPT)

Pla industrial (PPT)
PPT | 1432