• La consellera Budó ha criticat aquesta mesura perquè “impedeix als ajuntaments disposar dels seus recursos per fer front a la Covid-19 i les seves conseqüències econòmiques”

 

  • La portaveu ha anunciat que el Govern destinarà 20ME per contractar monitors per a l’alumnat amb necessitats educatives especials; per a les Unitats d’escolarització compartida; i intèrprets en llengua de signes catalana

 

  • El Govern ha impulsat una nova campanya per seguir conscienciant la ciutadania de la importància de mantenir els mesures de seguretat per evitar els contagis de la Covid-19
Roda de premsa Govern (27.08.20)

El Consell Executiu ha celebrat aquest matí la seva reunió setmanal. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha informat que el Govern ha sol·licitat dictamen al Consell de Garanties Estatutàries en relació amb diversos punts del Reial Decret llei 27/2020, del 4 d’agost, de mesures financeres, de caràcter extraordinari i urgent, aplicables a les entitats locals. I són els articles que autoritzen l’Estat a disposar del 100% dels romanents de tresoreria dels ajuntaments.

 

En aquest sentit, Budó ha destacat que “és una mesura que impedeix als ajuntaments disposar de tots els diners del seu superàvit en un moment d’excepcionalitat per a fer front a l’increment de totes les despeses assistencials, mesures sanitàries i de seguretat que està provocant la pandèmia” i “minva els ingressos que estan patint les administracions per la crisi de la Covid-19”.

 

Per això, la portaveu ha titllat de “xocant” la decisió del govern espanyol de no deixar que els ens locals no puguin disposar plenament dels seus propis recursos per a despeses generals. “Entenem que s’està manllevant als ajuntaments la possibilitat de poder disposar dels seus propis recursos econòmics en exigir que els ens locals aportin el 100 per cent del seu superàvit per a constituir un préstec a favor de l’Estat, i que l’Estat els retornarà en 15 anys. I a més, aquesta condició és prèvia per a la realització de les transferències que ha de fer  l’Estat als ajuntaments, estem parlant de les participacions en impostos estatals”, ha apuntat la consellera.

 

El Govern ha considerat que la fórmula recollida en aquest Reial decret-llei “pot vulnerar la Constitució i l’Estatut perquè no respecta l’autonomia financera local i, per això, demanem aquest dictamen previ al Consell de Garanties Estatutàries”.

 

El Govern aprova una inversió de 20 milions d’euros per a la contractació de diferents serveis de suport a l'alumnat en l'àmbit educatiu

 

El Govern també ha aprovat una despesa de 20.6 milions d’euros per contractar diferents serveis de suport a l’alumnat en l’àmbit educatiu.

 

En concret, es destinaran 13.8 milions d’euros a la contractació de monitors per a l’alumnat amb necessitats educatives especials, durant el curs 2020-2021, associades a l’autonomia i a la regulació de la conducta i que estan escolaritzats en centres dependents del Departament d’Educació; 6 milions d’euros per contractar monitors per a les Unitats d’escolarització compartida, que es dedicaran al servei de suport complementari i servei d’atenció i acompanyament personalitzats a l’alumnat d’ESO amb problemes conductuals; i 721.500 euros per a la contractació, durant el proper curs escolar, del servei d’intèrprets en llengua de signes catalana per atendre alumnes amb sordesa que estan escolaritzats a Catalunya en l’etapa post-obligatòria, no universitària, en la modalitat bilingüe.

 

 

El Govern impulsa el consum de fruita i llet entre els escolars catalans per a una alimentació saludable de la població infantil

 

La portaveu ha explicat que “el Govern continua amb la voluntat de promoure una alimentació saludable entre les nenes i nens en edat escolar”. En aquest sentit, s’ha impulsat una nova campanya per contractar el subministrament i la distribució de fruites, hortalisses i llet a centres educatius de Catalunya, durant el curs 2020-2021, amb un pressupost de 3.7 milions d’euros.

 

En el Pla per  participaran al voltant de 1.300 escoles d’arreu de Catalunya i es beneficiaran uns 300.000 nens i nenes de 2on cicle d’educació infantil i tota l’educació primària. Aquesta iniciativa es van iniciar fa 12 cursos i van començar amb 213 escoles i 50.000 alumnes.

 

La consellera ha recordat que “el Govern va lliurar a la fundació Banc dels Aliments les fruites, hortalisses i llet previstos pel curs 2019-2020 per ser distribuïts a les escoles” per la suspensió de l’activitat educativa a Catalunya com a conseqüència del coronavirus.

 

El Govern impulsa la marca ‘Catalunya on el menjar és cultura’ per identificar l’estratègia alimentària de Catalunya

 

Aquesta nova marca té l’objectiu de reforçar el posicionament de les produccions agroalimentàries i la gastronomia catalana i dotar-les d’homogeneïtat. La consellera Budó ha apuntat que “es vol garantir un sistema alimentari complet, competitiu, arrelat territorialment i basat en la seva diversitat i, alhora, consolidar Catalunya com a país de referència pel prestigi del seu sistema alimentari”.

 

El Govern impulsarà a la tardor una campanya de difusió per donar a conèixer la marca i posar en valor els aliments catalans.

 

El Govern aprova el Codi de bones pràctiques tributàries de la Generalitat i del seu sector públic

 

L’Executiu català ha pres aquesta decisió per afavorir el bon govern fiscal corporatiu i per garantir una gestió preventiva, eficient i eficaç. L’àmbit que abastarà el Codi afectarà a les actuacions que es portin a terme en els tributs del conjunt de les administracions, i tractarà: els procediments d’aplicació dels tributs, procediment sancionador i de revisió; les obligacions formals, d’informació i consulta; i qualsevol qüestió relativa a la fiscalitat corporativa.

 

I pel que fa als fonaments que han de regir les actuacions en matèria de fiscalitat, el Codi es regirà pels principis de legalitat, integritat, col·laboració amb les administracions tributàries, transparència i eficiència en l’exercici de les obligacions tributàries. 

 

D’altra banda, el Govern ha creat el Comitè per al seguiment de les Bones Pràctiques Tributàries, adscrit al Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, que vetllarà pel compliment del Codi.

 

El Govern aprova la modificació dels estatuts de l’ACA per crear una nova Àrea de Coordinació Territorial

 

La consellera de la Presidència ha explicat que “amb aquesta nova àrea, l’Agència Catalana de l’Aigua pretén potenciar les diferents demarcacions territorials de l’Agència i coordinar i harmonitzar les polítiques d’inspecció i domini públic hidràulic”. Així com apropar molt més l’Agència al territori, assolir una millora l’eficàcia en l’actuació de l’Administració hidràulica de Catalunya i actuar amb major rapidesa i coordinació institucional davant de possibles emergències, complint amb els principis de transparència i seguretat jurídica.

 

El Govern rep l’informe de les investigacions amb motiu d’un presumpte cas d’assetjament sexual al Departament d’Exteriors

 

La portaveu Budó ha explicat que l’informe es va encarregar el 9 de març passat “amb la voluntat d’escatir per què no es va activar, en el seu moment, el Protocol per a la prevenció, la detecció, l’actuació i la resolució de situacions d’assetjament sexual, per raó del sexe, de l’orientació sexual i/o de la identitat sexual a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, com era preceptiu, en el cas d’un presumpte assetjament sexual dins el Departament”.

 

Una vegada la Inspecció General de Serveis de Personal ha dut a terme les diligències d’investigació i redactades les conclusions, el Govern ha demanat als serveis jurídics del departament de Polítiques digitals i administració pública, com a competent en la matèria, que estudiï les possibles accions i responsabilitats que se’n puguin derivar.

 

Accions per lluitar contra la Covid-19

Campanya per seguir mantenint les mesures de seguretat i evitar contagis de la Covid-19

 

La consellera de la Presidència ha assegurat que amb aquesta campanya es vol reiterar “la importància de mantenir la distància, el rentat de mans, portar mascareta, reduir el contacte físic o les trobades d’oci. Només així, tenint present aquesta mesures i reforçant la coresponsabilitat de nosaltres i la presa de consciència de les mesures, aconseguirem salvar la feina, l’escola i una tornada com tothom desitja”.

 

Ampliació freqüència del transport públic

 

El Govern vol evitar amb aquesta mesura el risc d’aglomeracions en hora punta. “No obstant això, instem a les empreses i treballadors a flexibilitzar els horaris per tal d’esponjar les hores puntes i fomentar el teletreball. Així, evitarem concentracions, mobilitat de persones i els contagis”, ha insistit Budó.

 

La consellera ha recordat que “en aquests moments les dades ens indiquen que la situació no està controlada. Tenim uns brots importants al nostre país. Cal que tots siguem conscients i corresponsables en la presa de mesures”.

 

Declarar la cultura com a servei essencial

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat a la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, declarar la cultura com a servei essencial en el nostre país. La portaveu Budó ha explicat que en la majoria dels espectacles i activitats culturals les mesures de seguretat estan garantides “es fan de manera segura, amb la màxima traçabilitat possible. Quan anem a un teatre hi ha una distància de seguretat, l’ús de la mascareta i hi ha garantit qui té les entrades”.

 

Amb aquesta declaració es vol assegurar que, en el cas de restriccions, el sector cultural pugui continuar amb la seva activitat.

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 625