DG Comunicació
 
 
 
  • “Som clarament partidaris que amb ajustos no n’hi ha prou”, afirma el portaveu Francesc Homs, qui ha anunciat l’obertura d’un procés de “diàleg aprofundit” amb els agents econòmics i socials
 
  • Homs denuncia “la improvisació i desesperació” de l’Estat amb les noves retallades anunciades ahir en sanitat i educació i adverteix que “creix el malestar i el rebuig del Govern” davant dels Pressupostos Generals de l’Estat
 
  • El portaveu situa com una “reunió interna de partit” la trobada entre la presidenta del PPC i la vicepresidenta espanyola i li recorda que “qui representa el poble de Catalunya és el Govern i el seu president al capdavant”
 
El Govern ha aprovat avui el document de bases de L’Estratègia Catalunya 2020: Acord estratègic per a la competitivitat de l’economia catalana i la millora de l’ocupació (ECAT 2020), “el full de ruta de l’Executiu per reactivar l’economia catalana i reorientar el model productiu del país”. “Necessitem un full de ruta de país”, perquè “des del Govern som clarament partidaris que amb ajustos no n’hi ha prou”, ha manifestat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. Homs ha anunciat que en les properes setmanes el Govern iniciarà un “procés de diàleg aprofundit” amb agents econòmics i socials, ja que “un pla que afecta el conjunt del país només pot tenir efecte i recorregut si neix amb un consens ampli”.
 
L’Estratègia Catalunya 2020 pren com a referència els acords estratègics 2005-2007 i 2008-2011 i s’inspira en l’Estratègia Europa 2020, que ha d’ajudar l’economia europea a recuperar-se de la crisi a través de l’impuls de la competitivitat, la productivitat i el creixement. Es tracta d’un instrument per promoure la revisió de la despesa pública per millorar-ne la qualitat i l’eficiència i canalitzar els recursos escassos cap a la promoció d’un creixement intel·ligent (potenciar el coneixement i la innovació), sostenible (impulsar un ús més eficaç dels recursos) i integrador (fomentar un elevat nivell d’ocupació, amb cohesió social i territorial).
 
Així, estableix 8 eixos estratègics: millorar l’ocupabilitat de les persones, en especial a través de l’orientació professional i la formació; millorar el funcionament del mercat laboral; facilitar l’accés de les empreses al finançament; promoure la reorientació estratègica de les empreses; promoure l’emprenedoria; impulsar la transició cap a una economia més eficient en l’ús dels recursos; impulsar la modernització de l’Administració i la simplificació administrativa, i impulsar les infraestructures estratègiques que necessita el teixit productiu.
 
 
‘Improvisació i desesperació’ de l’Estat amb els nous ajustos
 
“La sensació que tenim és que [el nou paquet d’ajustos anunciat per l’Estat] és fruit d’una gran improvisació i que hi ha més desesperació i desconcert que planificació”. A l’espera que l’Estat concreti “el titular” llençat ahir de nous ajustos en sanitat i educació, Homs ha deixat clar que la Generalitat no afectarà l’atenció a les persones i ha instat l’Estat a moure fitxa en la línia del copagament.  “No tancarem ni quiròfans, ni hospitals ni CAP, però hi ha recorregut i, això és competència de l’Estat, en la línia del copagament que no afecti les prestacions sanitàries”, ha manifestat, i ha demanat “coherència i coordinació” a l’Executiu espanyol. “Hem escoltat que un ministre deia que sí, després ho matisava i el seu partit deia que no, això només en unes hores”, ha manifestat.
 
“Comprenem la situació que ha d’administrar el govern espanyol, el Govern n’és plenament conscient i per això fa una pila de mesos que ve practicant polítiques d’austeritat, però això requereix coherència, fixar el màxim de certeses possibles”, ha afegit.
 
En qualsevol cas, a l’espera que se’n coneguin els detalls, Homs ha constatat que “el malestar i el rebuig del Govern català creix dia a dia, a mesura que coneixem amb més precisió el contingut de pressupost de l’Estat”.
 
 
El Govern ‘plantarà cara’ per defensar l’autogovern
 
“El Govern utilitzarà totes les eines polítiques i democràtiques a l’abast” per defensar el seu autogovern, ha advertit el portaveu a l’espera que l’Estat concreti com es durà a terme la reordenació autonòmica avançada ahir. “La posició del Govern de la Generalitat és la que ens hem compromès i la que exercim: primer, denunciar-ho, i segon, plantar-hi cara amb tots els recursos polítics i democràtics a l’abast”, ha advertit Homs.
 
“Lamentablement constatem que el PP fa el que venia fent el PSOE, res ha canviat”, ha manifestat Homs, qui ha recordat que fa anys que existeix “un atac de fons a l’estat de les autonomies”. “Fa anys que som a cavall d’un procés d’involució autonòmica. Ara constatem que el que feia el PSOE ara ho fa el PP”, ha asseverat.
 
 
‘Qui representa el poble de Catalunya és el Govern i el seu president’
 
El portaveu del Govern ha emmarcat en “les reunions internes de partit” la trobada que la presidenta dels populars catalans mantenia avui amb la vicepresidenta espanyola sobre el model de finançament de Catalunya. Homs ha recordat a la líder del PPC que “qui representa el poble de Catalunya és el Govern de Catalunya i el seu president al capdavant”
 
 
Creus de Sant Jordi
 
El Consell Executiu també ha aprovat concedir la Creu de Sant Jordi a 25 personalitats i 15 entitats que han destacat pels seus mèrits i pels seus serveis a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. L’acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el proper 20 d’abril al Palau de la Generalitat.

1  

Imatges

Fotografia roda de premsa

Fotografia roda de premsa 897

1  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

4  

Fitxers adjunts

Fotografia Consell Executiu

Fotografia Consell Executiu
JPG | 1258

Insert de vídeo: el portaveu del Govern destaca els objectius de l'Estratègia Catalunya 2020

Insert de vídeo: el portaveu del Govern destaca els objectius de l'Estratègia Catalunya 2020
FLV | 5446

Insert de vídeo: el portaveu denuncia la "la improvisació i la desesperació" de l'Estat amb l'anunci de nous ajustos en sanitat i educació

Insert de vídeo: el portaveu denuncia la "la improvisació i la desesperació" de l'Estat amb l'anunci de nous ajustos en sanitat i educació
FLV | 5414

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 1144