·         El Consell Executiu ha aprovat avui el Pla de Govern 2013-2016, que defineix set eixos d’actuació, 77 objectius i 355 mesures
 
·         El president ha assegurat que la seva voluntat és esgotar la legislatura, encara que la consulta es faci abans
 
·         Ha insistit que “existeixen marcs legals més que suficients per fer la consulta, però la voluntat política per part del Govern espanyol és nul·la”
 
·         Artur Mas reitera la seva crida a què altres formacions polítiques entrin al Govern
El president Mas durant la roda de premsa
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui que el Govern de la Generalitat  “té una agenda única”, perquè “l’agenda nacional i l’agenda econòmica i social no estan contraposades, van agafades de la mà”. “L’agenda nacional no tindria sentit per ella mateixa si no anés lligada a progrés econòmic i social i a la cohesió social del país”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha llançat aquest missatge en una compareixença informativa, en la qual ha anunciat el Pla de Govern 2013-2016, que ha aprovat avui el Consell Executiu en la seva reunió setmanal. El Pla defineix set eixos d’actuació i concreta  77 objectius i 355 mesures, de les quals 212 són mesures executives, 65 legislatives i 78 accions normatives.
 
El president ha explicat que el Pla de Govern és per tota la legislatura i ha expressat la seva voluntat que sigui per quatre anys. En aquest sentit, ha dit que “si la consulta es fa abans del final de la legislatura, com està previst i acordat, la legislatura també acabarà al final, és a dir, el 2016”.
 
Per aquest motiu, el president ha explicat que “independentment de la consulta, el Pla de Govern té uns objectius i un rumb molt clar, que és el que volem traçar i seguir i complir”.
 
Pel que fa al procés pel dret a decidir, Artur Mas ha dit que “tot allò que afecti al nucli dur d’un país, a moltes generacions, no és bo fer-ho per decisions unilaterals, sinó consultant el poble de Catalunya, que ha d’assumir la responsabilitat col·lectiva de les decisions”.
 
El cap del Govern ha reiterat que “existeixen marcs legals més que suficients” per fer la consulta, però “la única cosa que fa falta és voluntat política que, per part del Govern de Catalunya hi és tota, mentre que pel Govern espanyol, de moment, és nul·la”. També ha recordat que encara que es fes per la via del referèndum “no tindria una vinculació jurídica estricta, sinó que seria un termòmetre de la voluntat majoritària del poble català”.
 
 
Govern d’espectre més ampli
Durant la roda de premsa, el president de la Generalitat ha reiterat la seva crida a ERC i al PSC a entrar al Govern i ha insistit que “la nostra segueix sent una actitud oberta i orientada a què fóra bo, pensant en termes de país, que el Govern tingués un espectre més ampli”. “Aniria bé que s’entengués que la suma d’esforços i el ventall ampli és el que ens convé”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu també ha expressat la voluntat del Govern de “sumar esforços i treballar de manera concertada amb els agents econòmics i socials i amb el teixit associatiu”.
 
Set eixos del Pla de Govern
Els set eixos del Pla de Govern (s’adjunta el document sencer) són els següents:
 
1.    Recuperació econòmica i creació d’ocupació
2.    Cohesió social i serveis d’interès públic
3.    Dret a decidir i transició nacional
4.    Sostenibilitat i estabilitat de les finances públiques
5.    Agilitat i transparència de l’Administració (de la Generalitat)
6.    Desenvolupament sostenible i cohesió territorial
7.    Projecció exterior i reconeixement internacional de la identitat, la llengua i la cultura catalanes
 
Entre els objectius més destacats d’aquests eixos, el president ha subratllat la creació d’ocupació, la garantia de la prestació de les polítiques socials, l’estabilitat pressupostària i la importància de la internacionalització de l’economia catalana.
 
El president també ha explicat que el Govern ha acordat fer públic cada setmana “tot el que està fent la Generalitat i que no són acords de Govern ni passen pel Parlament, sinó que formen part del dia a dia de l’acció de Govern” per tal de donar-ho a conèixer a l’opinió pública.
 
Pressupostos de la Generalitat
A preguntes dels periodistes, el president Mas també s’ha referit a l’aprovació del pressupost de la Generalitat per al 2013 i ha dit que “volem fer el pressupost quan abans millor, però necessitem saber l’objectiu de dèficit”. Artur Mas també ha advertit que “si el preu és desmantellar l’estat del benestar a Catalunya no el farem” i ha afegit que “no és raonable que nosaltres haguem de desmantellar l’estat del benestar després dels esforços que hem fet per reduir la despesa i millorar els ingressos”.
 
En resposta a una altra pregunta sobre si s’està negociant amb el Govern central un nou sistema de finançament, el cap de l’Executiu ha explicat que a diferència del que ha passat els darrers 30 anys, el Govern de Catalunya, en aquest moment, “no vol liderar el model de finançament a nivell espanyol”, perquè “estem cansats de negociar models on el càstig se l’emporta Catalunya, que apareix davant tota Espanya com la insolidària, i al final els beneficis es generalitzen amb escreix a les altres autonomies i Catalunya es queda amb el desgast i molt sovint sense el benefici del producte d’aquestes negociacions”.

1  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

4  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 726

Pla de Govern 2013-2016

Pla de Govern 2013-2016
PDF | 159

Fotografia reunió Consell Executiu

Fotografia reunió Consell Executiu
JPG | 500

El president Mas durant la roda de premsa

El president Mas durant la roda de premsa
JPG | 569