Roda de premsa posterior al Consell de Govern

El Govern insta al Tribunal Constitucional que s'abstingui de resoldre el recurs contra l'Estatut

query_builder   25 maig 2010 16:27

thumb_up Acords del Govern

El Govern insta al Tribunal Constitucional que s'abstingui de resoldre el recurs contra l'Estatut

  • Pren aquest acord sobre la base del dictamen elaborat per la Comissió Jurídica Assessora
  • El Govern ha aprovat destinar prop de 152 milions d’euros als Ajuntaments i altres entitats locals per promoure la contractació, assessorament i orientació per a persones en atur
  • També destina més de 24 milions d’euros per dotar les escoles de material informàtic
Vídeo: la consellera Serna explica les raons del Govern per instar el Tribunal Constitucional que s'abstingui de resoldre el recurs contra l'Estatut
El Govern ha encarregat al gabinet jurídic l’elaboració de l’escrit processal per instar al Tribunal Constitucional (TC) que s’abstingui o declini la seva competència per conèixer i resoldre el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel PP contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya fins que la seva composició s’ajusti al que preveu la Constitució Espanyola. La consellera de Treball, Mar Serna, que ha comparegut a la roda de premsa posterior al Consell de Govern, ha afirmat que “és molt difícil que el propi TC ho accepti” però que el Govern vol “utilitzar tots els instruments que té a l’abast” per aconseguir-ho.
 
El Govern ha pres aquest acord sobre la base del dictamen elaborat per la Comissió Jurídica Assessora, que recorda que el model que es desprèn de la Constitució sobre la composició del tribunal es fonamenta en dos pilars: la necessitat de complir amb els requisits d’elegibilitat i independència, i la limitació temporal del mandat. Serna també ha declarat que la pròrroga en què es troben els membres actuals del TC “és desproporcionadament llarga” i es planteja si això podria afectar, segons l’informe de la Comissió Jurídica Assessora, “els pilars que marca la Constitució”.

Vídeo: la consellera Serna explica que el Govern dóna eines a ajuntaments i altres entitats locals per donar suport a persones en situació d'atur
Prop de 152 milions d’euros als ajuntaments i altres entitats locals per promoure ocupació
 
El Govern ha aprovat destinar gairebé 152 milions d’euros als Ajuntaments i altres entitats locals per tal que promoguin accions de contractació, assessorament i orientació per a persones en atur. Es calcula que enguany aquestes actuacions beneficiaran al voltant de 48.000 persones en situació d’atur, ja sigui mitjançant plans d’ocupació o amb itineraris personals d’inserció laboral en el marc de la Xarxa d’Orientació de Catalunya. Amb la inversió aprovada avui, també s’impulsaran programes de promoció econòmica i desenvolupament local que generaran ocupació.
 
Concretament, el Govern, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya, atorgarà els ajuts econòmics a les entitats locals que presentin projectes que millorin l’ocupabilitat de les persones amb dificultats especials per trobar una feina i aconseguir una inserció de qualitat al mercat de treball; que assessorin i orientin les persones que necessiten un acompanyament intensiu, amb especial incidència en les situacions d’atur de llarga durada; i que apostin pel desenvolupament econòmic territorial amb la finalitat de crear ocupació i donar suport a les petites i mitjanes empreses locals.
 
La consellera Serna ha destacat la importància de donar eines per contribuir al creixement econòmic, “no només per donar suport a les persones que estan en situació d’atur, sinó també que cada territori haurà de buscar i reforçar punts de dinamització econòmica que vulgui i reforçar les capacitats de les persones que estan en situació d’atur”.
 
Es calcula que enguany al voltant de 40.000 persones desocupades es podran beneficiar dels itineraris personals d’inserció impartits per les entitats locals i entitats sense afany de lucre en un dels 240 dispositius de la Xarxa d’Orientació de Catalunya existents al territori.
 
D’altra banda, prop de 7.200 persones en situació d’atur es beneficiaran de Plans d’Ocupació, amb contractes de sis mesos de durada. A aquests cal sumar-n’hi 1.000 més en col·laboració amb les entitats sense ànim de lucre. Aquests Plans d’Ocupació se sumen a la contractació de més de 13.200 persones en atur mitjançant els Plans Extraordinaris d’Ocupació Local que el Govern ha promogut aquest any 2010. Els projectes de Plans d’Ocupació que rebran els ajuts econòmics del Govern seran els dels sectors del medi ambient, tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), dinamització i cohesió comunitària, i serveis relacionats amb la rehabilitació d’espais públics, entre d’altres.
 
Finalment, en el marc dels Programes de Desenvolupament Local, s’atorgarà suport econòmic a les entitats locals que presentin les sol·licituds per
a la contractació d’una persona Agent d’ocupació i desenvolupament local  (aquest any 50 agents se sumaran als 517 que ja treballen a les entitats locals catalanes) , i a les que vulguin analitzar les potencialitats de desenvolupament, diagnosticar el territori, planificar estratègies, implementar programes i projectes en benefici de l’activitat econòmica i d’ocupació del territori.
 
Material informàtic per a totes les escoles
El Govern ha aprovat invertir més de 24 milions d’euros per a dotar les escoles catalanes d’equipament informàtic personalitzat. Aquesta iniciativa, que es va posar en marxa per primer cop el curs passat, permet als centres poder demanar els equipaments informàtics que vulguin en funció de les seves necessitats i del projecte educatiu que hagin de desenvolupar. Per aconseguir-ho, el Govern posa a l’abast dels centres un llistat de material per tal que triïn el que més els convé segons les seves prioritats. La majoria de peticions de material fan referència als diferents tipus de pissarres digitals.
 
El fet que les escoles puguin sol·licitar la dotació a partir del projecte educatiu propi respon a l’objectiu d’incrementar l’autonomia de centre, ja que es deixa a criteri de l’equip directiu el fet de decidir quins equipaments són els necessaris.
 
Telecomunicacions de nova generació als nous edificis de la Generalitat
 
El Govern també ha aprovat un paquet de mesures per impulsar infraestructures de telecomunicacions de nova generació en els edificis de la Generalitat per millorar les connexions en xarxa. Entre altres mesures, es promou la instal·lació de nodes de fibra òptica o de tecnologia mòbil de tercera generació en edificis de nova construcció promoguts per la Generalitat de Catalunya, així com en aquells que es rehabilitin. L’objectiu és millorar l’eficàcia i l’eficiència dels processos administratius interns, alhora que es pretén agilitzar els tràmits administratius que afecten la ciutadania i el teixit empresarial.
 
 
Bases per elaborar d’un codi ètic dels professionals de l’execució penal
 
En l’àmbit de la justícia, el Govern ha aprovat el document que conté les bases per elaborar el codi ètic dels professionals d’execució penal a Catalunya, que  respon a la voluntat del Govern de delimitar els principis i regles ètiques i de conducta que han de guiar l’activitat d’aquests professionals. Entre aquests principis destaca la funció de rehabilitació social. És el procés en el qual aquests treballadors intervenen com a primers agents, dins del marc de les seves tasques de vigilància i custòdia. Una comissió d’experts, presidida per l’excomissari de Drets Humans del Consell d’Europa i exdefensor del Poble, Álvaro Gil-Robles, ha elaborat les bases d’aquest codi, que és una iniciativa pionera en l’àmbit penitenciari de l’Estat espanyol.
 
Millora del subministrament d’aigua d’Arenys de Mar i de Munt
 
El Govern també ha impulsat les obres per millorar el subministrament d’aigua dels municipis d’Arenys de Mar i d’Arenys de Munt, a la comarca del Maresme. Mitjançant una inversió de 300.000 euros, finançats en un 85% pel Fons de Cohesió de la Unió Europea, es construirà una canonada de prop de mig quilòmetre de longitud que connectarà el dipòsit de l’Ajup, situat al terme municipal d’Arenys de Munt, amb la canonada principal d’Aigües Ter-Llobregat. L’obra forma part del conjunt d’actuacions relacionades amb la connexió de la xarxa del Maresme Nord amb la d’Aigües Ter-Llobregat, que entrarà en servei a principis de l’any que ve
 
D’altra banda, el Govern ha aprovat avui adquirir una finca de 102 hectàrees situada al paratge Port Mascar, al municipi de Roquetes, dins del Parc Natural dels Ports. L’adquisició té un cost de 140.000 euros i té com a objectiu poder homogeneïtzar la gestió i l’ús públic d’una zona protegida que forma part de la Xarxa Natura 2000, i alhora és Lloc d’Interès Comunitari i Zona d’Especial Protecció per a les Aus.
 
L’hepatitis C i la infecció per VIH, al llistat de malalties de declaració obligatòria
En l’àmbit de la salut, el Govern ha aprovat el decret que unifica i actualitza tota la normativa existent sobre la notificació de malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics al Departament de Salut. Com a novetat, inclou l’hepatitis C i la infecció pel virus d’immunodeficiència humana (VIH) al llistat de malalties de declaració individualitzada. A partir d’ara, doncs, serà obligatori notificar al Departament de Salut que s’ha contret aquestes malalties. Cal recordar que els nous casos de SIDA ja es declaren de forma obligatòria, però actualment la infecció pel VIH només es notifica voluntàriament. En el nou decret es manté l’obligatorietat de declarar la gonocòccia, la sífilis i el limfogranuloma veneri.
 
Declaració de set festes patrimonials d’interès nacional
 
El Govern ha acordat avui declarar festa patrimonial d’interès nacional la Festa de Sant Antoni d’Ascó (Ribera d’Ebre) i element festiu patrimonial d’interès nacional el Ball dels Pabordes de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès). El Govern també ha aprovat la inclusió d’ambdues declaracions en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Així mateix, el Govern ha decidit avui reclassificar com a festes patrimonials d’interès nacionals les festivitats següents: la Festa Major de Sant Pere de Reus (Baix Camp), que va ser declarada festa tradicional d’interès nacional l’any 2001; la Festa de les Falles d’Isil (Pallars Sobirà), que des del 1991 era festa tradicional d’interès nacional; la Festa del Pi de Centelles (Osona), que el 1987 va ser declarada festa tradicional d’interès nacional; les Festes de Santa Tecla de Tarragona (d’interès nacional des del 1996) i la Processó del Sant Enterrament (declarada festa tradicional d’interès nacional des del 1999), també de la capital del Tarragonès. La reclassificació d’aquestes festes s’inscriurà en el Catàleg.

3  

Vídeos

Vídeo: la consellera Serna explica les raons del Govern per instar el Tribunal Constitucional a abstenir-se de resoldre el recurs contra l'Estatut.

Vídeo: la consellera Serna explica que el Govern dóna eines a ajuntaments i altres entitats locals per donar suport a persones en situació d'atur

Roda de premsa del Govern íntegra

2  

Fitxers adjunts

Foto del Consell de Govern. Autor: Jordi Bedmar

Foto del Consell de Govern. Autor: Jordi Bedmar
JPG | 222

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 76

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia