- Es tracta del Pla interdepartamental de Salut Pública 2017-2020, que té com a objectiu centrar-se a reduir les desigualtats que incideixen negativament en la salut
- Munté demana als ‘Comuns’ que concretin si l’1 d’octubre “estaran al costat dels que volem un referèndum amb garanties”
- El Govern també aprova el reglament que permetrà la venda per internet de la Loto Ràpid
El Govern ha aprovat avui el Pla interdepartamental i intersectorial de Salut Pública (PINSAP) 2017-2020. Aquest pla és “una iniciativa alineada amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per impulsar la salut des de tots els àmbits de l’acció del Govern i la societat, és a dir, salut a totes les polítiques”, segons ha destacat la consellera de la Presidècia i portaveu del Govern, Neus Munté, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l’Executiu. Pretén posar èmfasi en la lluita contra les desigualtats, des de la perspectiva de totes les etapes vitals, i incorpora el model de determinants socials de la salut des d’una visió intersectorial.
El primer PINSAP, implementat entre els anys 2014-2016, va arribar a identificar 1.226 experiències, a més de nombroses activitats dels ens locals i de les entitats, que comparteixen l’enfocament d’actuar sobre els determinants socials de la salut. Va desplegar actuacions específiques, entre les quals destaca l’elaboració del test de cribratge de l’impacte en salut de polítiques i estratègies (“Test Salut”) o els projectes COMSalut de reorientació de l’atenció primària cap a la salut comunitària, en conjunció amb salut pública, ens locals, entitats i tots els agents comunitaris, entre d’altres.
El PINSAP 2017-2020 reforça les accions dutes a terme fins ara, n’emfasitza la governança dels territoris i incorpora de manera efectiva l’avaluació de l’impacte en salut de les intervencions efectuades. Per tant, el PINSAP 2017-2020 es desplegarà fins a l’àmbit local i s’articularà entorn de diversos nivells (país, comarca o municipi) amb grups de treballs específics que incideixen en les qüestions de cada entorn. El seu gran objectiu serà centrar-se a reduir les desigualtats que incideixen negativament en la salut.
Atendre els determinants de salut
En aquest sentit cal destacar que el 80% dels determinants de salut no depenen directament del sistema sanitari, sinó d’altres aspectes. Així, s’estima que el 40% té a veure amb factors socioeconòmics -com l’educació, el treball o els ingressos-, un 30% amb conductes relacionades amb la salut -com el consum de tabac i d’alcohol i els estils de vida- i un 10% per l’entorn físic.
Així s’explica, per tant, que el pla prioritzi intervencions específiques en àrees com l’entorn –inclòs el canvi climàtic-, l’obesitat, la salut mental i el benestar emocional, la vulnerabilitat i l’exclusió social, el consum de tabac, d’alcohol i d’altres drogues, la seguretat viària, els problemes de salut emergents i l’envelliment actiu i saludable.
Aquestes àrees són escollides perquè l’OMS les identifica com a reptes per al segle XXI, perquè són factors de risc de mortalitat prematura o discapacitat, perquè requereixen un abordatge intersectorial i perquè hi ha evidència d’intervencions que funcionen.
Promoure la salut en totes les polítiques suposa fer un abordatge col·laboratiu per millorar la salut de tothom incorporant la salut, l’equitat i la sostenibilitat en la presa de decisions de tots els sectors i les àrees polítiques. Cal fer-ho perquè la salut és un dret humà que cal garantir i perquè un enfocament així identifica i promou sinergies, creant oportunitats beneficioses per a tothom. De fet, aquest Pla està inclòs al Pla de Govern, al Pla de Salut i a l’Agenda 2030: Transformar Catalunya, millorar el món.
Munté demana als ‘Comuns’ que concretin si l’1 d’octubre “estaran al costat dels que volem un referèndum amb garanties”
En el torn de preguntes dels mitjans de comunicació, la portaveu del Govern ha reclamat “concreció” a l’espai dels Comuns pel que fa als seu posicionament sobre el referèndum, davant els missatges “no coherents” que diversos dels seus representants han comunicat en els últims dies: “Necessitem que concretin si l’1 d’octubre seran al costat de les persones que volem que es faci un referèndum amb garanties i amb plena normalitat”, ha manifestat Munté.
La portaveu del Govern ha demanat als líders de Catalunya en Comú que “confrontin la realitat” -que hi ha una majoria de ciutadans que volen votar- i que “analitzin” si és “coherent” dir-los “mobilitzeu-vos però allò que decidiu no ho reconeixerem”.
En aquest sentit, Munté ha qüestionat la “credibilitat” dels Comuns, “un moviment polític que en un moment donat manifesta que les coses es poden canviar però que després rectifica i diu que no es pot fer”. “El problema és de credibilitat i demanaríem una concreció per conèixer si es mantindrà el posicionament demòcrata i valent que va tenir l’alcalde Trias”, ha afegit la portaveu.
En relació amb les inquietuds expressades per representants del col·lectiu de treballadors públics, la portaveu Munté ha volgut llençar un missatge de “màxima tranquil·litat”: “La voluntat del Govern és preservar al màxim el conjunt de treballadors públics, les responsabilitats les assumim els polítics. Qui amenaça, qui adreça cartes, és el govern de l’Estat, davant la seva incapacita de donar una resposta coherent, madura i pròpia d’un estat democràtic”. “Cap funcionari es veurà en una situació de dificultat davant una decisió política”, ha assegurat.
El Govern aprova el reglament que permetrà la venda per internet de la Loto Ràpid
El Govern ha fet un pas més en la modernització de les loteries que organitza i gestiona a través de l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat (EAJA), amb la regulació de l’emissió de bitllets de la Loto Ràpid en suport electrònic per a la venda d’aquests per internet.
L’Executiu ha aprovat avui un decret pel qual es dona llum verda al reglament que adequa, reordena i actualitza la normativa existent, i que introdueix com a novetat la regulació de l’emissió de bitllets en suport electrònic que farà possible la comercialització d’aquesta loteria per internet. Fins ara, només La Grossa es comercialitza en suport electrònic.
A més, també s’augmenta el sostre màxim del preu del bitllet de la Loto Ràpid, que es duplica i passa de 5 a 10 euros. La resta de condicions de comercialització de Loto Ràpid es mantenen.
Loteria de Catalunya comercialitza la Loto Ràpid, la Lotto 6/49, el Trio, el Super 10, la Loto Express, el Super Toc, els Binjocs, i la loteria passiva (GROSSA) amb els sortejos de Cap d’Any i de Sant Jordi. El Govern destina tots els beneficis que s’hi obtenen a programes socials, a través del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, adreçats a la infància i l’adolescència, la gent gran i les persones amb discapacitat.
El Govern amplia competències en gestió de personal a diferents departaments per agilitzar procediments i garantir l’atenció de proximitat als treballadors
El Govern també ha acordat avui renovar per un període de 5 anys l’atribució de diverses competències en gestió de personal a diferents departaments de la Generalitat, amb l’objectiu de flexibilitzar i agilitzar els procediments de funció pública i millorar l’atenció als treballadors públics. Aquesta atribució de competències es va impulsar l’any 2014 i, davant els resultats positius de l’experiència, el Govern ha acordat prorrogar-la cinc anys més i ampliar-la amb noves competències segons les necessitats de cada departament.
L’acord es refereix, entre d’altres qüestions, a la potestat dels departaments de convocar els processos selectius i els concursos generals de provisió de llocs de treball, de nomenar el personal funcionari o de declarar la situació administrativa i de les jubilacions. L’acord s’insereix en el procés de reforma i modernització de l’Administració de la Generalitat i pretén procurar una administració més àgil, eficaç i eficient.
Aquesta mesura va especialment adreçada als departaments amb col·lectius de personal que destaquen per la seva especificitat i pel seu nombre. A banda de les atribucions generals a tots els departaments, l’acord inclou altres competències de la gestió de recursos humans d’alguns col·lectius dels departaments de Salut, d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i de Justícia. Com a novetat, afegeix a partir d’enguany altres sectors funcionarials dels departaments de la Presidència, de Cultura, de Territori i Sostenibilitat, de Treball, Afers Socials i Famílies, i d’Empresa i Ocupació.
El Govern plantejarà un conflicte positiu de competències pel Reial decret de finançament de l’adaptació de línies elèctriques contra la col·lisió i electrocució d’ocells
El Consell Executiu ha acordat aquest dimarts plantejar un conflicte positiu de competències davant el Tribunal Constitucional per diversos preceptes del Reial decret 264/2017, que estableix les bases reguladores per finançar l’adaptació de les línies elèctriques d’alta tensió a les mesures per a la protecció de l’avifauna contra la col·lisió i l’electrocució en línies elèctriques d’alta tensió en zones de protecció d’ocells. L’acord s’ha pres després que el Consell de Garanties Estatutàries hagi emès un dictamen preceptiu que conclou la inconstitucionalitat d’aquests preceptes. El Govern ja va formular el passat 24 de maig un requeriment d’incompetència a l’Estat respecte d’aquest Reial decret, però el Consell de Ministres el va rebutjar per acord del 23 de juny.
Finalment, com a conseqüència dels canvis que s’han produït en els departaments de Cultura i d’Empresa i Coneixement, el Govern ha aprovat els nomenaments següents:
Xavier Gibert, secretari general del Departament de Cultura; M. Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals; Josep Antoni Mundó i Balcells, director de Serveis del Departament de Cultura; Pau Villòria i Sistach, secretari general del Departament d’Empresa i Coneixement, i Josep Solà Font, director de Serveis del Departament d’Empresa i Coneixement.
1
Vídeos
1