Territori

Obres a la C-17

El Govern inverteix més de 300 MEUR en millorar la xarxa viària i potenciar el transport públic

query_builder   16 agost 2021 10:30

event_note Nota de premsa

El Govern inverteix més de 300 MEUR en millorar la xarxa viària i potenciar el transport públic

 • En execució aquest estiu una seixantena d’actuacions a la xarxa viària, entre les que destaquen la C-17 entre el Vallès Oriental i Osona, la C-14 amb el nou túnel de Tresponts a l’Alt Urgell, la transformació de la C-245 entre Cornellà de Llobregat i Castelldefels o la variant d’Anglès.
 • El Departament amplia i reforça la xarxa de metro amb els treballs per a modernitzar-la i adaptar a persones amb mobilitat reduïda diverses estacions.
Obres C-17
Obres a la C-17

El Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori té en marxa aquest estiu obres per millorar la xarxa de carreteres i per reforçar el sistema de transport públic per valor de més de 300 MEUR. Entre aquestes actuacions, cal remarcar, pel que fa a la xarxa viària les adreçades a afavorir la funcionalitat, la connectivitat i la seguretat a la C-17 entre el Vallès Oriental i Osona, el condicionament de la C-14 a l’Alt Urgell, que inclou el túnel de Tresponts, la transformació de la C-245 al Baix Llobregat o la variant d’Anglès, a la Selva. I per ampliar i potenciar la xarxa de metro a l’àrea de Barcelona, destaquen els treballs per a modernitzar el conjunt de les línies de metro, ampliar la xarxa i adaptar a persones amb mobilitat reduïda diverses estacions.

Condicionament a la GI-633
Condicionament a la GI-633

6.000 quilòmetres de carreteres

A la xarxa viària, el Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals ha iniciat, té en execució o finalitzarà aquest estiu una seixantena d’obres. Es tracta de treballs per eixamplar i millorar el traçat de diverses carreteres, construir variants que permeten treure trànsit dels nuclis urbans o actuacions per afavorir la funcionalitat, la seguretat i la connectivitat en determinats trams.

Així mateix, també s’estan executant un bon nombre de treballs de manteniment i posada a punt per a garantir unes condicions òptimes per a la conducció i un estat de conservació adequat de la xarxa. La xarxa de carreteres de titularitat de la Generalitat abasta 6.000 quilòmetres de longitud.

 

Accessibilitat i funcionalitat de la C-17

Entre les obres en marxa, cal remarcar el conjunt d’actuacions, de diversos tipus, que el Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori està desplegant a la C-17 per a millorar-ne la funcionalitat, l’accessibilitat i la seguretat. Són unes obres adaptades a les característiques de cada tram, a la seva configuració i als volums de trànsit registrat, i que s’han definit en consens amb el territori. Les obres en curs i les que estan en licitació sumen una inversió total de 60 MEUR a la C-17.

Les dues principals actuacions en marxa a la C-17 corresponen a l’ampliació amb un tercer carril del tram entre Parets del Vallès, Lliçà de Vall i Granollers, tant en sentit nord (Vic) com en sentit sud (Barcelona). Les obres s’estan executant esglaonadament per a facilitar la mobilitat:

 • Ampliació en sentit Barcelona: Els treballs van començar el setembre passat i compten amb un pressupost d’11,3 MEUR. Es preveu que les obres finalitzin a principis de l’any que ve.
 • Ampliació sentit Vic: Aquesta obra, que compta amb un pressupost de 18 MEUR es troba en la fase de treballs previs. El termini d’execució és de 18 mesos.

A més de les obres d’ampliació, altres millores en execució a la C-17 són:

 • Renovació del paviment i treballs complementaris entre la Garriga i Centelles, amb una inversió de més de 8 MEUR.
 • Protecció acústica entre la Garriga i Tagamanent, amb un pressupost d’1,2 MEUR.
 • Millora de l’accés de la C-17 a Sant Martí de Centelles i Aiguafreda, que compten amb un pressupost de 2,3 MEUR
 • Mesures d’estabilització en un vessant entre Seva i Centelles. La inversió és de 8 MEUR.

El Departament té en licitació també la millora de l’accés a Mollet del Vallès i Martorelles a la Vinyota i l’ordenació d’accessos entre Granollers i Lliçà d’Amunt, alhora que treballa en la redacció d’altres projectes per afavorir la mobilitat a la C-17.

 

Millores a tot el territori

Per àmbits territorials, es poden ressaltar també les actuacions següents:

 • Demarcació de Barcelona i Comarques Centrals:
 • Transformació de la C-245 entre Castelldefels i Cornellà de Llobregat, que inclou la construcció d’un carril bus i una via ciclista, amb un pressupost d’adjudicació de 32 MEUR.
 • Ampliació de la C-58 entre Sabadell i Terrassa (sentit Manresa): S’ha construït una nova calçada lateral que ja està en funcionament i l’obra quedarà completada, amb un nou viaducte, a finals d’any. La inversió és de 22 MEUR.
 • Prolongació de l’avinguda dels Països Catalans, a Manresa. Aquesta actuació per a millorar la connexió de la ciutat amb la C-16 i la C-55 suposarà una inversió de 6,2 MEUR.
 • Eixamplament i millora del pont de la B-430 a Cabrianes, a Sallent. S’eixampla una estructura de la primera meitat del segle XX per a millorar l’accessibilitat al nucli tant a vehicles com a vianants i ciclistes. El pressupost és de 3,5 MEUR.

 

 • Demarcació de Girona:
 • Variant d’Anglès (la Selva): La nova carretera connectarà la C-63 i l’N-141e tot evitant el trànsit de pas per l’interior del nucli urbà d’Anglès, de manera que millorarà la mobilitat i la seguretat. Amb un pressupost de 25 MEUR, és l’obra de més envergadura de la Generalitat a la xarxa viària gironina.
 • Millora de la funcionalitat i de l’accessibilitat a la C-66 (Pla de l’Estany i Garrotxa): El Departament ha finalitzat recentment les obres d’instal·lació d’un tercer carril i un separador central i de millora d’enllaços entre Serinyà i Sant Ferriol, amb un pressupost de 6 MEUR. Estan en curs les del tram entre Cornellà del Terri i Serinyà, amb una inversió prevista de 15 MEUR.
 • Condicionament de la GI-633 entre Sant Julià de Ramis i Sant Jordi Desvalls (Gironès). Els treballs corresponen a l’eixamplament i millora d’aquesta via en un tram de sis quilòmetres per afavorir la seguretat i la comoditat en la conducció. El pressupost és de 5,3 MEUR.
 • Demarcació de Lleida i Alt Pirineu i Aran:
 • Condicionament de la C-14 (Alt Urgell): Estan en la fase final les obres d’eixamplament i millora del traçat de la C-14 entre Montant de Tost i Organyà, que inclouen el nou túnel de Tresponts. El Govern hi ha destinat més de 35 MEUR.
 • Millora de la C-28 (Val d’Aran): Ha finalitzat aquest estiu l’obra de millora del tram de la C-28 entre el revolt de Tonyon, a Naut Aran, i el límit comarcal. Aquesta obra ha comptat amb una inversió de prop de 7 MEUR. Està en curs una actuació per a millorar l’estabilitat d’un talús per un import d’1,8 MEUR.
 • Millora de la C-462 entre Adraén i la cruïlla d’Ortedó (Alt Urgell). Són treballs de renovació del ferm i la millora dels elements de drenatge i de seguretat de la carretera, en un tram de prop de 15 quilòmetres. La inversió és de 4,6 MEUR.

 

 • Demarcació de Tarragona i Terres de l’Ebre:
 • Millora de la seguretat viària a les carreteres TV-3408 i TV-3406 a Sant Carles de la Ràpita (Montsià): L’obra, que s’inicia el mes que ve, consisteix en l’eixamplament d’aquestes carreteres per a millorar la seguretat del trànsit i la comoditat en la conducció, amb un pressupost de 3 MEUR.
 • Obres a la TV-3454 a Deltebre (Baix Ebre). Es reforça el ferm en un tram de la TV-3454 i s’ha construït una nova rotonda, amb una inversió d’1,9 MEUR.
 • Integració i pacificació de la C-31 a Cunit (Baix Penedès): Estan en marxa les obres per a millorar la integració de la C-31 a Cunit i facilitar la mobilitat de vianants i ciclistes. El pressupost és d’1,7 MEUR.

 

Potenciar el transport públic

A més d’aquestes actuacions a la xarxa viària, el Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori té en marxa aquest estiu un conjunt d’obres per a potenciar el transport públic, amb la voluntat d’afavorir una mobilitat més sostenible. En aquests moments, estan en curs o en licitació obres per valor de 100 MEUR per millorar el servei de metro, que inclouen actuacions de modernització i d’ampliació de la xarxa i d’adaptació a persones amb mobilitat reduïda.

Així, cal remarcar els treballs per modernitzar els sistemes de telecomandament de totes les línies de la xarxa de metro i els sistemes de comunicacions específics de l’L9/L10. També estan en marxa obres per a la millora de l’operativitat de l’L4 i l’L11 a Trinitat Nova i la renovació de l’enclavament i cotxeres de Sant Genís de l’L3.

D’altra banda, continuen els treballs per adaptar a persones amb mobilitat reduïda dos intercanviadors --plaça Espanya (L1, L3 i FGC) i Maragall (L4 i L5)-- i l’estació de Vallcarca (L3). Així mateix, es treballa en les tasques prèvies i projectes de la reactivació del tram central de l’L9  i en la posada en funcionament de tres noves estacions de l’L10 sud. Cal recordar que aquest juliol el Govern va posar en servei la nova estació de l’L5 d’Ernest Lluch.

 

Millores al servei d’FGC 

D’altra banda, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) també té en marxa diferents actuacions per millorar l’oferta de servei a les seves línies. Així, s’estan duent a terme les obres de millora al túnel entre les estacions d'Almeda i Cornellà Riera, a la línia Llobregat-Anoia, una actuació on es reforça l’estructura del túnel i es millora el manteniment de la infraestructura.

A la línia Llobregat-Anoia també continuen els treballs de remodelació i millora del Centre Operatiu de Martorell (COM), ubicat al costat de l’estació de Martorell Enllaç, una actuació necessària per absorbir l’augment de demanda que suposarà el perllongament de la línia L8 de Pl. Espanya fins a Gràcia i que connectarà les línies metropolitanes d’FGC (Vallès i Llobregat-Anoia) amb tres noves estacions al centre de Barcelona.

De la mateixa manera, a la línia Barcelona-Vallès FGC ha finalitzat les obres d’ampliació dels tallers del Centre Operatiu de Rubí (COR) per disposar de més espai i capacitat per el manteniment de les unitats de tren ja existents (46) i de les 15 noves previstes, la primera de les quals va arribar a començaments de maig i està actualment en període de proves. També s’ha posat en marxa aquest mes la nova subcentral elèctrica de Bellaterra que permetrà incrementar les freqüències a la línia i donar resposta als requeriments d’augment de la demanda quan es posin en servei les noves unitats.

D’altra banda, FGC du a terme aquests dies els treballs de revisió programada anual i de manteniment al Funicular de Vallvidrera, una treballs que optimitzen la qualitat, la fiabilitat i la puntualitat del servei, així com el confort de les persones que l’utilitzen diàriament.

 

(S’adjunten llistats de les actuacions per àmbits territorials)

 

5  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 1022

Barcelona i Catalunya Central

Barcelona i Catalunya Central
PDF | 86

Comarques gironines

Comarques gironines
PDF | 71

Lleida i Alt Pirineu

Lleida i Alt Pirineu
PDF | 71

Tarragona i Terres de l'Ebre

Tarragona i Terres de l'Ebre
PDF | 70

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia